Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Charlie Ottley, „braşoveanul” care promovează România peste graniţe: „Oamenii nu vor mai zbura către București ci vor zbura la Brașov imediat ce vor putea face acest lucru, turiști vor ajunge direct în Transilvania”

Publicat

pe

Charlie Ottley, britanicul îndrăgostit de România, stabilit în Brașov, realizator al documentarelor „Wild Carpathia” și „Flavors of Romania”, a început să se confrunte și să vorbească din ce în ce mai des despre gravele probleme ale țării noastre. Ottley, unul dintre cei mai vizibili brand ambasadori ai României, și-a exprimat dezamăgirea chiar de Ziua Națională.

Publicitate

Britanicul a vorbit despre politicienii, dar și despre restul cetățenilor care nu-și tratează cu respect propria țară. Gunoaiele aruncate la întâmplare, lipsa infrastructurii rutiere dezvoltate și construirea excesivă a clădirilor în zonele sălbatice reprezintă trei dintre cele mai mari probleme ale țării, potrivit documentaristului.

Lipsa drumurilor de mare viteză afectează în mod negativ mediul de afaceri dar și turismul, atenționează Ottley. Implicit, acest lucru determină o economie slabă pentru România.

„Este o problemă majoră și pentru turism, nu doar pentru oamenii care fac naveta, care muncesc și pierd ore în șir de lucru blocați în mașini. Dar, de asemenea, pentru turiștii care vin, ei petrec 4-5 ore pentru a ajunge în Transilvania și asta e prima lor impresie. Nu e bine, pierd timp din vacanță, se gândesc că trebuie să se și întoarcă.

Publicitate

Oamenii se vor gândi dacă vor cu adevărat să meargă în România, unde să stea 10 ore în mașină, chiar înainte de a începe vacanța sau dacă să meargă undeva precum Croația sau în alte părți unde este mai curat și drumurile sunt mai bune. Așa că trebuie să rezolvăm și asta.

Este o problemă și pentru București, pentru că oamenii nu vor mai zbura către București, asta înseamnă că nu vor mai vizita orașul, obiectivele, ci vor zbura la Sibiu sau Brașov imediat ce vor putea face acest lucru, după deschiderea aeroportului din Brașov. Mulți turiști vor ajunge direct în Transilvania, așa că Bucureștiul va fi sărit. Cred că asta este un dezastru pentru Capitală”, a declarat britanicul, pentru Digi24.

Charlie Ottley a remarcat faptul că aruncatul gunoaielor la întâmplare, în locuri nepermise, reprezintă un fel de sport național pentru români.

„Ei bine, sper că mulți dintre cei care ne ascultă acum vor spune că ei au acest respect și cred că asta este fantastic dar, mulți nu au acest tip de respect. Văd oameni care aruncă cutii din mașină când trec printr-o zonă, merg la picnic și lasă gunoaie pe marginea drumului. Este foarte, foarte trist pentru că România este o țară așa de frumoasă, iar turismul depinde și de cât de mult păstrează această frumusețe.

Cred că România are o mulțime de lucruri pe care alte țări nu le au, așa-numiții plămâni ai Europei, este protectoarea celor mai mari păduri virgine din Europa, două treimi din urșii Europei, lupii, râșii… toate acestea sunt o uriașă comoară, să ai această biodiversitate incredibilă. Dar, trebuie să aveți grijă de ea”, a mai declarat britanicul.

Publicitate

Construcțiile ilegale reprezintă o altă problemă lipsită de etică, remarcată de către documentaristul din Marea Britanie. El a observat această practică chiar de curând, în Delta Dunării, unde a filmat cel mai recent film.

„Construcțiile sunt o mare problemă în Deltă. Nu sunt reglementări despre ce clădiri pot fi ridicate pe maluri. Hoteluri de beton apar peste tot, cu trei-patru etaje… Nu ar trebui să fie lăsate să depășească o anumită înălțime. Cred că în lege scrie că nu ar trebui să aibă mai mult de două sau trei etaje. Ideal ar fi să fie folosite materiale tradiționale, cum ar fi trestia. Doar că nu se întâmplă așa.

Oamenii construiesc fără autorizații. Și după ce pun ultima cărămidă, vine cineva și spune că este ilegal, că nu se poate. Proprietarul este trimis la o altă agenție, care îi spune că trebuie să demoleze tot. După ce a terminat, este pus să dărâme totul, ceea ce duce la mari probleme de mediu. Apoi merge la o altă agenție pentru autorizație de demolare, dar acolo i spune că nu poate să demoleze, deoarece ar fi mai dăunător decât să lase clădirea în picioare. Practic, ai autorizație să construiești ce vrei și este aproape imposibil de controlat”, a mai punctat Ottley.

Charlie Ottley este creatorul celui mai popular proiect de promovare al României. Cetățenii din întreaga lume au putut admira frumusețile țării noastre prin intermediul filmelor realizate de englez, care a găsit sprijin în mediul privat pentru finanțarea campaniei, după ce Guvernul României l-a refuzat.

„Am avut campania cu cel mai mare succes din istoria României, vorbind de promovarea în afară, pentru că BBC World înseamnă 465 de milioane de telespectatori din toată lumea, oameni care călătoresc și vorbesc mai mult decât propria limbă.

Așadar, despre România am rulat patru filme, pe tema veniți în colțul sălbatic al Europei, călătoriți prin părțile ei sălbatice. Și a fost un mare succes, oamenii au privit România cu alți ochi. Cred că este un avantaj unic pentru promovarea țării, dar trebuie să o păstrăm frumoasă.

Publicitate

Așa că luați-vă gunoiul acasă cu voi. De asemenea, la nivelul doi, nu e doar despre luarea acasă a propriului gunoi, dacă ești în natură și vezi sticle de plastic, ia-le și du-le acasă cu tine. Cu cât putem face mai mult să o păstrăm impecabilă, cu atât mai bine”, a mai declarat jurnalistul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes