Connect with us
Publicitate

Social

CFR Călători rezolvă problema căldurii sufocante din vagoane cu…scuze. De vină pentru această situație ar fi schimbările climatice

Publicat

pe

Tot mai mulți români care circulă cu trenurile CFR se plâng de căldura insuportabilă din vagoane. În multe garnituri, instalațiile de aer condiționat nu funcționează, iar responsabilii în loc să rezolve problemele vin cu scuze. Reprezentanții CFR Călători au anunțat într-un comunicat de presă că de vină pentru problema răcoririi vagoanelor ar fi schimbările climatice.

Publicitate

Compania de transport feroviar spune că la nivel internațional există norme tehnice clare care permit funcționarea instalațiilor de climatizare în vagoane. Există organisme internaționale care stabilesc valorile parametrilor de lucru pentru aceste aparate, iar CFR Călători nu face altceva decât să respecte aceste standarde.

Conform reprezentanților companiei, România este încadrată în zona climatică II ceea ce înseamnă că temperatura maximă optimă pentru funcționarea în parametri nominali ai vagonului este de +35°C, iar umiditatea de maxim 65%. Faptul că în țara noastră clima s-a schimbat și este mult mai cald, a devenit pentru CFR Călători o scuză perfectă pentru nefuncționarea instalațiilor de climatizare din vagoane.

„Având în vedere că media temperaturilor exterioare din ultima perioadă este de peste 35-38°C, ajungând conform determinărilor și a înregistrărilor din black box-ul procesorului de climatizare, în condiții de funcționare la temperaturi de peste 45°C – 48°C, temperaturi exterioare dezvoltate la nivelul carcasei vagonului și umiditate de 80% (parametru raportat de către ANM), instalațiile de climatizare să nu mai poată atinge valorile de regim optim de funcționare. Singura modalitate de a îmbunătăți valorile de regim termic în interiorul vagonului sunt operațiile de mentenanță preventivă și monitorizarea în parcurs cu personal de specialitate a trenurilor care circulă în condițiile descrise anterior, lucrări care în acest moment se efectuează de la începutul sezonului cald în permanență, cu mențiunea că nu poate fi eliminat în totalitate impactul generat de depășirea pragului de temperatură și umiditate”, au anunțat reprezentanții CFR Călători.

Publicitate

Și cum soluții pentru răcorirea călătorilor nu există, reprezentanții companiei de transport feroviar vin cu recomandări.

„Menționăm că gradul de ocupare afectează confortul călătorilor. Astfel că pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat și folosind întregul parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, CFR Călători recomandă pasagerilor să își planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziție în graficul unei zile de circulație și să își procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens”, au mai completat reprezentanții CFR.

Deși condițiile din trenuri sunt departe de cele din lumea civilizată, de la începutul acestei luni călătorii sunt nevoiți să plătească cu 20% mai mult pentru un bilet, asta după ce CFR Călători a anunțat scumpiri la prețurile tichetelor de călătorie.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes