Connect with us
Publicitate

Social

Cetățuia din Brașov, veche de 500 de ani, e închisă și se degradează pe zi ce trece. Dosarul prin care Primăria încearcă să o revendice încă din 2015 a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicitate

Publicat

pe

Denumit Cetățuia și aflat pe dealul Straja din Brașov, monumentul de 5.000 mp e vechi de 500 de ani, iar în ultimii 6 e închis complet din cauza disputei, ajunsă în instanță, dintre Primăria Brașov și Aro Palace, companie ridicată din resturile ONT, sub numele inițial de Postăvarul SA, alături de Poiana SA în 1990.

Publicitate

Aro Palace deţine Cetățuia din 1990, voia să scape de ea, contra circa 3,3 milioane de euro. Preț prea mare pentru Primărie, care se luptă acum în instanţă pentru obiectivul turistic după ce a descoperit că imobilul a ajuns gratis în portofoliul Aro Palace, iar în Cartea Funciară proprietar este trecut municipiul Braşov, notează jurnaliștii de la Puterea.ro.

Cetățuia este, încă, deţinută de compania Aro Palace, al cărei acţionar majoritar este SIF Transilvania. Firma a avut în cetate un restaurant şi o terasă, ambele închise din motive economice. Compania ar fi trebuit să investească 2,5 milioane de euro pentru o reabilitare a vechiului imobil. Cetățuia a fost în patrimoniul ONT din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia clădirii alături de alte active, iar în 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Documentele arată că activul a fost primit gratuit.

Unul dintre simbolurile orașului

Publicitate

Cetăţuia Braşovului este unul dintre simbolurile oraşului şi atracţie pentru turişti. Iniţial, pe dealul pe care se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn.

În 1773 a funcţionat ca închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă era secţie pentru cei cu simptomele bolii. În ultimii ani Primăria a mai investit mai multe milioane de lei în punerea în valoare a clădirii. Aleile Cetățuii au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul ei există o promenadă, pentru ca turiştii să se poată bucura de privelişte.

Compania Aro Palace a cerut iniţial 5,2 milioane de euro pentru Cetățuie, dar expertizele au arătat că valoarea reală este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.

Pe fir au intrat şi procurorii DNA care au cerut toate actele pentru a verifica legalitatea viitoarei tranzacţii. Pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere, Primăria a deschis acţiune în instanţă pentru obţinerea cetăţii. Recursul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție de circa trei ani, iar recent statusul său a fost modificat, de la „procedura de filtru”, la stabilirea primei ședințe de judecată pentru 25 mai.

Autorităţile locale mizează pe faptul că Aro Palace a primit cetatea cu titlu gratuit, dar şi pe faptul că actele de cartea funciară ca proprietar figurează Municipiul Braşov. Acest aspect a fost menţionat şi în actul de chemare în judecată a companiei Aro Palace: „imobilul generic denumit «Complex Cetate» identificat cadastral, în prezent in CF 130755 Braşov, provenită din conversia de pe hârtie a CF vechi nr. 31236 A+19, top 2068/1/2/ în suprafaţă de 5.002 mp, este proprietatea Municipiului Braşov, în domeniul public, fiind bun de interes şi uz public“.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook din 2018, Primăria Brașov cita unul dintre avocații cauzei, care spunea: „este ca și când proprietarul pe cafeneaua de la Luvru ar deveni dintr-o dată proprietar pe întreg castelul“.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes