Connect with us
Publicitate

Administrație

Cetățuia Brașovului rămâne în continuare închisă. ÎCCJ a amânat judecarea dosarului pentru custodia monumentului până la 1 martie 2022

Publicat

pe

Unul dintre cele mai vechi monumente din Brașov va rămâne, în continuare, cu lacătul pe ușă. Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat judecarea dosarului pentru data de 1 martie 2022. Primăria Brașov și Aro Palace se luptă în instanță pentru dreptul de proprietate al cetății, dar procesul decurge extrem de greu. În tot acest timp, clădirea se degradează pe zi ce trece, iar nimeni nu poate face reparații până când magistrații vor stabili cine va avea dreptul să o administreze.

Cu o istorie veche de peste cinci secole, Cetățuia de pe dealul Straja nu poate fi admirată de turiști. Este închisă de mai bine de șase ani și nimeni nu știe când ar putea fi vizitată din nou. Aro Palace deține monumentul din 1990. În urmă cu câțiva ani, reprezentanții firmei private au anunțat că vor să vândă cetatea. Au cerut peste 5 milioane de euro, bani pe care Primăria Brașov nu a fost de acord să îi ofere. S-au făcut expertize care au arătat că valoarea reală ar fi de aproximativ 3,3 milioane de euro. Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preemțiune și a oferit la schimb terenuri și bani, dar tranzacția nu s-a mai finalizat. Așa că acum soarta pentru custodia obiectivului turistic a ajuns în mâinile judecătorilor ICCJ.

Istoria monumentului, care se întinde pe o suprafață de peste 5000 de metri pătrați, a început în anul 1524, atunci când a fost ridicat un turn de veghe în formă de potcoavă. Un sfert de veac mai târziu au fost înălțate ziduri de piatră și patru turnuri, însă toată construcția a fost distrusă în urma unui incendiu. În 1625 cetatea a fost refăcută aproape în întregime, iar în 1630 a căpătat și cele patru bastioane de la colțuri. De-a lungul anilor cetățuia a funcționat ca închisoare, depozit, cazarmă, iar până să fie închisă aici exista chiar și un restaurant.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes