Connect with us
Publicitate

Social

Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

Publicat

pe

Cetatea Rupea este o adevărată bijuterie și un monument istoric cu o poveste fascinantă. Abandonată în 1790, ajunsă într-un stadiu avansat de degradare, Cetatea Rupea a renăscut după renovările extinse care s-au încheiat în 2013.

Publicitate

În călătorie prin Transilvania, pe drumurile care duc la Brașov, este imposibil să nu te atragă silueta robustă cu care Cetatea Rupea iese în evidență de departe. În ultimii ani, a devenit unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din țară și te va cuceri de cum vei urca spre prima poartă.

Ridicată pe un deal înalt, asemeni Cetății Devei, ea făcea parte în vremurile foarte vechi din sistemul de apărare al dacilor. Ba chiar se spune că aici ar fi ales Decebal să moară, după ce a pierdut orice speranță de a-și mai apăra oștenii.

Și tot despre cetatea Rupea mai circulă o poveste din vechime, după ce s-au așezat sașii prin aceste locuri și au refăcut fortificația dacică distrusă de romani. Bătrânii locului spun că cetatea lor a fost dintotdeauna a oamenilor, și nu a aparținut niciodată vreunui nobil sau căpitan bogat. Fiecare cuplu de tineri căsătoriți venea aici să dea bani sau să muncească pentru a ridica noi chilii și ziduri. Astfel, a prins contur cetatea medivală puternică, folosită adesea drept refugiu în calea atacatorilor și molimelor de tot felul.

Publicitate

Dealul din Rupea, locuit din neolitic

Primele semne de locuire pe dealul pe care este ridicată Cetatea Rupea datează din neolitic, iar dealul Cohalmului din orașul Rupea a fost dintotdeauna adăpost și loc de apărare pentru locuitori. În vremea dacilor, pe aceste locuri a fost ridicată dava cunoscută sub numele de Rumidava sau Ramidava.

Această primă cetate antică este evocată de astronomul Ptolemeu sub numele de Ramidava, considerând-o ca una dintre cele mai importante cetăți ale Daciei. Cetatea medievală a fost mult mai târziu ridicată și consolidată de sași, a trecut prin incedii și distrugeri, a fost loc de refugiu în fața ciumei și a soldaților din Imperiul Habsburgic. Dar azi, ea atrage mii de turiști prin frumusețea ei robustă și poveștile stranii ascunse între ziduri masive.

O cetate bogată din vremuri medievale Cetatea Rupea a fost prima dată atestată documentar în anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății. Alte documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație, dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Citeşte continuarea materialului pe Unica.ro: Cetatea Rupea, bijuterie medievală renăscută din cenușă

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes