Connect with us
Publicitate

Turism

Cetatea Făgăraș, locul desprins din povești. Istoria unui castel înconjurat de ape. Ce poţi vizita aici

Publicat

pe

Publicitate

Cetatea Făgăraș este un loc parcă desprins din povești în România. Mulți oameni vin aici să viziteze această parte a țării care oferă multe peisaje spectaculoase și este încărcat de istorie. 

Este situată chiar în centrul municipiului Făgăraș, în județul Brașov, Transilvania. Construcția cetății a început în anul 1310 pe locul unei vechi fortificații de pământ și lemn.

A fost construită în scopuri strategice pentru apărarea zonei de sud-est a Transilvaniei de către tătari și otomani.

Ștefan Mailat a devenit în 1526 proprietar al Făgărașului și a domeniilor de jur. El a pornit lucrările de transformare a cetății într-o fortificație.

Publicitate

În 1541, cetatea a fost atacată de otomani, iar Mailat a fost luat prizonier în Cetatea celor Șapte Turnuri la Constantinopol, unde a murit 10 ani mai târziu.

În secolul XVII, Făgărașul a devenit o adevărată capitală a principatului Transilvania. După ce zona a trecut sub stăpânire habsburgică în 1696, Cetatea Făgăraș a fost preluată de austrieci și a deveni începând cu acel an închisoare militară.

În 1948 și 1960, cetatea a servit drept închisoare pentru oponenții sistemului comunist din Țara Făgărașului, iar în anii care au urmat au fost făcute lucrări de reparații, restaurare și conservare.

Cum ajungi la Cetatea Făgăraș. Program de vizită și tarife 

Cetatea Făgăraș se află pe strada Piața Mihai Viteazu, nr 1, în centrul orașului Făgăraș.

Cu mașina 

Cetatea Făgăraș se află la o distanță de: 63 km de Brașov,  67 km de Râșnov, 73 km de Sibiu, 90  km de Sighișoara (prin Rupea),  172 km de Pitești,  194 km de Onești, 225 km de București.

  • Pe A3 București – Ploiești, DN1 Ploiești – Câmpina – Sinaia – stânga pe DN73A – Râșnov – DN73 – Cristian – DN73B – Ghimbav – DN1 – Codlea – Șercaia – Făgăraș – Cetatea Făgăraș.
  • Pe DN1 Sibiu – Avrig – Făgăraș – Cetatea Făgăraș.
  • Pe DN73 Pitești – Câmpulung – Rucăr – Râșnov (sau stânga la Tohanul Mic pe DJ112E) – DN73A – Poiana Mărului – Șercaia – DN1 Făgăraș – Cetatea Făgăraș. Pe
  • DN11 Bacău – Onești – Târgu Secuiesc – Brașov – DN1 Brașov – Făgăraș – Cetatea Făgăraș.

Cu trenul  

Cea mai apropiată gară este cea din orașul Făgăraș. Trenurile care ajung aici sunt  R 16335, R 16336, R 16337.

Apoi, poți lua autobuzele 210, 24 sau 28 până în centru, unde vei găsi indicatoare spre cetate.

Program de vizită 

1 iun. – 30 septembrie

  • Luni-Vineri : 8.00 – 18.00
  • Sâmbătă-Duminică: 8.00 – 16.00

1 octombrie  – 31 mai

  • Luni -Duminică : 8.00 – 16.00

Tarife

Intrarea în cetate este gratuită.

Intrarea în muzeu costă pentru adulți – 15 lei iar pentru copii/elevi/pensionari – 5 lei, în timp ce copiii sub 7 ani pot intra gratuit.

Activități și lucruri de văzut la Cetatea Făgăraș

Garda de la Cetatea Făgăraș

Este formată din zece străjeri. Soldații poartă armuri și cel mai interesant lucru este schimbul de gardă, care se face în fiecare sâmbătă și duminică la ora 12:00.

Soldații poartă aceleași costume cum se purtau pe vremuri, fiind copii fidele ale vestimentației din secolul XVII. Ele au fost realizat după schițele aflate în muzeul Cetății Făgăraș.

Sala Tronului 

A fost redeschisă în 2017, după 50 de ani în care a fost închisă. Are mai multe încăperi și este una dintre atracțiile majore ale cetății. A fost amenajată exact cum arăta în urmă cu mulți ani.

Aici au fost primiți regi și regine din toate lumea și au fost aduse 67 de zilțuri și candelabre în stilul renascentism. Mobilierul a fost făcut la comandă și este de o frumusețe aparte.

Instrumentul de tortură Fecioara de Fier

Este o cușcă de metal care la interir are un sistem cu mai multe cuțite. Când cușca era închisă, cuțitele strpungeau instant persoana aflată în cușcă.

Pentru că era un instrument de tortură, sistemul de țepușe era construit astfel încât să nu intre în zone care ar provoca moartea instant. Cuțitele intrau în picioare, mâini și chiar în ochii persoanei torturate, iar moartea intervenea din cauza hemoragiei, putând dura până la două zile de chin.

Turnul Temniță

Construit în secolul XVI, a fost folosită ca temniță, depozit de provizii și  depozit de armament, iar între anii 1948 și 1960 a fost destinat în întregime închisorii politice comuniste.

Turnul Pestriț

În formă de dreptunghi cu două colțuri teșite, acesta era folosit drept capelă a cetății. În secolul XVII a preluat funcția de locuință a principeselor Transilvaniei.

Muzeul Valer Literat din Cetatea Făgăraș

Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat” se află în Cetatea Făgăraşului, cel mai impunător monument al zonei.

Muzeul cuprinde în patrimoniul său peste 17.000 de piese, grupate în 20 de colecţii: arheologie, numismatică, cahle, carte veche, artă decorativă şi plastică, glăjărie, port popular, ceramică decorativă, port popular, icoane pe sticlă.

Cetatea Făgăraș – Obiective turistice în zonă

Cetatea de la Breaza

Un obiectiv important din punct de vedere istoric. Ruinele fortificației feudale de la breaza este un loc pe care trebuie să îl vizitezi, la 5 km de satul Breaza.

Aici poți vedea și ruinele cetății de piatră numită Cetatea lui Radu Negru. În dreapta văii râului se află satele Breaza, Pojorta, Voievodeni și Voila.

Poiana Narciselor 

Un loc aparte, care se întinde pe aproape 400 de hectare. Poaiana Narciselor este celebră datorită minunatelor narcise. 100 de hectare din această pădure se află sub protecția regimului de rezervație floristică.

Castrul roman de la Feldioara

Între satele Vistea de Jos și Ucea de Jos este un drum care duce în satul Feldioara. Aici se află unul dintre castrele romane de pe linia Oltului. Poți vedea ce a rămas aici din fortificația de pe vremuri.

Sursa: libertatea.ro

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes