Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cetatea de la Pietrele lui Solomon, locul plin de mistere pe care dacii l-au folosit drept refugiu

Publicat

pe

Publicitate

Cetatea de la Pietrele lui Solomon este o fortificație extrem de veche care se află în Brașov. Cetatea se află în zona denumită „Între Chietri”și are vedere spre sud-estul Muntelui Tâmpa și dealul Stejeriș. Demult, dacii își făcuseră din această zonă un refugiu. 

În anul 1913, cercetătorul Julius Teutsch a făcut primele săpături arheologice în acest perimetru. Alte săpături au fost făcute de A.D.Alexandrescu și I.Pop în anii 50. Fl. Costea a efectuat lucrări în această zonă în anii 80, publicând un studiu detaliat despre cetatea antică.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că zona a fost locuită pe toată perioada neoliticului, epocii bronzului și fierului. Cetatea conținea o incintă cu ziduri de jur-împrejur , val de pământ și palisade. Acestea din urmă erau elemente de fortificație, folosite în amenajările defensive sau ca drum de rond pentru străji. Erau alcătuite din pari groși și lungi bătuți în pământ, legați între ei cu scânduri și frânghii și având între spații împletituri de nuiele, mărăcini și sârmă ghimpată. 

În incinta înconjurată de ziduri dacice se mai afla un turn-locuință. Cu timpul, în incintă a fost construit un sistem de terase. Aici s-au descoperit fragmente de ceramică și obiecte din fier. De asemenea, a fost descoperită o cisternă săpată în stâncă, folosită pentru provizii sau apă. În timpul războaielor daco-romane (101102105106), cetatea a fost distrusă. 

Publicitate

Puțini oameni știu că zona Pietrele lui Solomon are proprietăți balneocurative. Unii cercetători spun că efectele terapeutice sunt date de emanațiile magnetice din zonă. Prezența oxizilor de fier a dus la ceea ce se numește anomalie magnetică. În geofizică, anomalia magnetică reprezintă abaterea elementelor câmpului magnetic terestru de la valorile existente în regiunile înconjurătoare. Se datorează concentrărilor de roci magnetice.  Astfel, s-a creat în mod natural un magnetodiaflux (terapie cu magneți).

Sfinxul de la Pietrele lui Solomon crește misterul acestei zone. Sfinxul este descris de prof. Călin Turcu ca fiind o lamă de conglomerat, înaltă de 140 cm, care se află în pădure, deasupra drumului forestier. Iuliu Floareș oferă mai multe detalii în cartea „Megaliți antropomorfi în Carpații României”. 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes