Connect with us
Publicitate

Social

Certificatul digital COVID: Ce date trebuie completate pe platformă, pentru eliberarea acestuia de la 1 iulie, cât va fi valabil

Publicat

pe

Certificatul digital european pentru COVID-19 va putea fi descărcat în România începând cu 1 iulie de pe adresa de internet certificat-covid.gov.ro.

Cei care nu au acces la internet vor putea obţine certificatul cu ajutorul medicului de familie sau al direcţiei de sănătate publică de care aparţin.

Proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează eliberarea certificatelor digitale COVID a fost transmis Guvernului de către Ministerul Sănătății și ar urma să fie aprobat în ședința de marți a Executivului, potrivit hotnews.ro.

De joi, cei care doresc să călătorească între țările UE trebuie să descarce acest certificat.

Publicitate

Oficialii din Ministerul Sănătății au precizat că va exista şi un call center dedicat şi o perioadă de tranziţie de şase săptămâni în care va putea fi folosit şi certificatul şi documentul „clasic, adeverinţa clasică”.

Certificatul digital va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane – cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care au un test PCR negativ – de pe platforma certificat-covid.gov.ro, dezvoltată de STS.

Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR, ce va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

„Tocmai pentru că există şi diversitate foarte mare de documente – fie că vorbim de certificate de vaccinare, fie că vorbim de certificate de testare -, pentru a nu se crea cozi kilometrice în punctele de trecere a frontierei, unde să fie verificate toate aceste documente, în toate limbile de circulaţie europeană, care ar crea o perioadă de aşteptare foarte mare, s-a găsit această formulă digitală modernă şi foarte rapidă, foarte eficientă. Ai un cod QR care ţi se emite cu ocazia emiterii certificatului digital pentru COVID-19 în una dintre cele trei situaţii – fie pentru vaccinare, fie pentru testare negativă în ultimele 72 de ore, fie pentru testare pozitivă în ultimele 180 de zile, care echivalează prin trecerea prin boală şi vindecarea. Pentru aceste situaţii ţi se emite un certificat digital care are un cod QR. Îl poţi avea fie pe telefon, dacă este smart phone, fie pe format digital. Practic, cu acest cod QR se scanează la punctul de trecere a frontierei şi lucrurile merg foarte repede, nu mai sunt necesare verificări suplimentare ale autenticităţii şi veridicităţii acestor documente”, a precizat Andrei Baciu, secretar de stat din Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, cei care doresc eliberarea certificatului vor trebui să-și facă un cont pe platformă, vor primi pe e-mail un link de pe care se descarcă acesta.

Pentru eliberarea certificatelor de testare va fi solicitată completarea pe portalul web certificat-covid.gov.ro a următoarelor seturi de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea

Pentru eliberarea certificatelor de vindecare va fi solicitată completarea pe portalul web certificat-covid.gov.ro a următoarelor seturi de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

Pentru eliberarea certificatelor de vaccinare va fi solicitată completarea pe portalul web certificat-covid.gov.ro a următoarelor seturi de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.

Valabilitatea certificatelor:

  • Certificatele de testare 24 sau 72 de ore, în funcție de tipul de test
  • Certificatele de vindecare 180 de zile
  • Certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022

Certificatul a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

Încă din 1 iunie, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări.

surse: hotnews.ro, agerpres.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes