Connect with us
Publicitate

Social

Centrul pentru refugiați de la CATTIA a fost dat exemplu la CNN, într-o transmisiune în direct din Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Mai bine de 3 milioane de ucraineni și-au părăsit țara care în ultimele trei săptămâni a fost măcinată de război. Oamenii au fugit din calea măcelului și au căutat adăpost în state din toată Europa. Peste 400.000 de refugiați au ajuns în România, iar câteva sute s-au stabilit în Brașov.

Aici autoritățile au ridicat un centru comunitar pentru refugiați care a ajuns și în atenție presei din străinătate. Corespondentul televiziunii americane de știri CNN, Miguel Martinez a transmis în direct din centrul de la CATTIA și a stat de vorbă cu viceprimarul orașului, Flavia Boghiu, în legătură cu modul în care a fost organizată locația.

„În urmă cu două săptămâni, acest loc era un centru de afaceri, un incubator de afaceri, iar acum este casă pentru 200 de refugiați. Aceasta este zona principală unde se servește masa. Oamenii în veste reflectorizante sunt voluntari. Au în jur de 700 de voluntari, doar pentru acest centru, care vin în schimburi pe parcursul zilei. Așa funcționează: oameni din toată zona vin aici și aduc donații, voluntarii le sortează pe toate, pentru ca oamenii să vină și să își ia tot ce au nevoie. Au chiar și un magazin, iar toate aceste lucruri sunt gratis”, a spus în transmisiunea lui, corespondentul CNN Miguel Martinez.

În timpul transmisiunii în direct, viceprimarul Brașovului a explicat cum funcționează centrul și câți refugiați au ajuns în oraș de la începutul războiului.

Publicitate

În acest moment ne bazăm pe donații și pe resursele comunității, dar încercăm să transferăm totul pe fondurile guvernamentale pentru a nu pune presiune pe comunitate. Dacă la început ei veneau cu mașinile personale, acum cei mai mulți vin cu voluntari, cu trenuri, sunt dependenți de transport, iar voluntarii noștri fac acest lucru. Vedem acum că oamenii sunt din ce în ce mai afectați în legătură cu cei dragi pe care i-au lăsat acasă. De exemplu pe timpul nopții cetățenii ucraineni care vin aici în lobby și încearcă să ia legătura cu cineva de acasă, dar nu reușesc să facă asta. 70% dintre cei care au venit în centru ne-au spus că vor să stea, cel puțin pentru o perioadă scurtă, la Brașov sau chiar pe termen mai lung. Asta înseamnă că ei trebuie să fie integrați. Trebuie să îi ajutăm să își găsească locuri de muncă, să îi ajutăm să își afle drepturile, să îi ajutăm să își ducă copiii la grădiniță și școală”, a spus Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului.

Cei care vor să facă donații pot merge zilnic la Centrul Comunitar de la CATTIA, de pe strada Institutului, numărul 35, în intervalul orar 8.00 – 20.00. Informații suplimentare se pot afla la numărul de call-center 0371784071.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes