Social
Centralele termice pe gaz ar putea fi interzise din 2025

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) spune că nicio centrală pe gaz nu ar mai trebui să fie vândută din 2025 dacă lumea îşi doreşte să atingă ţinta de emisii-zero până la jumătatea secolului.
Eliminarea centralelor pe gaz este unul dintre cei 400 de paşi propuşi de IEA într-un raport despre drumul către zero emisii. Vânzarea de maşini noi pe benzină sau motorină ar trebui să se încheie până în 2035. IEA atrage atenţia că de acum nu mai există loc pentru exploatări de cărbune, petrol sau gaze.
Raportul a fost văzut ca o contribuție importantă pentru COP26 – conferință a ONU pentru schimbările climatice – care va avea loc în acest an la Glasgow, când țările vor încerca să convină asupra măsurilor necesare pentru punerea în practică a Acordului climatic de la Paris, scrie BBC.com.
În acest context, abordarea modului în care lumea produce și consumă energie necesită cel mai mult efort. Sectorul energetic, conform IEA, este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.
Cum ne vom încălzi casele
Modele proiectate astfel încât să treacă pe arderea de hidrogen ar putea fi o opţiune şi probabil vor costa un pic mai mult decât boilerele standard pe gaz, în jurul a 2000 de euro. Acest lucru va ajuta însă climatul pentru că hidrogenul din surse regenerabile arde fără emisii. Specialiştii spun însă că probabil doar 11% dintre locuinţe vor beneficia de această opţiune, disponibilitatea hidrogenului fiind limitată.
Aşa că majoritatea probabil vor fi încălzite cu pompe de căldură, care extrag aer cald din atmosferă sau pământ sau apă şi care funcţionează precum un frigider, dar în sens invers. Iar costurile s-ar situa în jur de 7.000 – 20.000 de euro. Acestea ar fi subvenţionate, scrie BBC, dar guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta proprietarii de case. În plus, pompele de căldură au nevoie de maximă izolare, care nu e mereu posibilă.
Cert este că marea provocare de a scăpa de încălzirea pe gaz o reprezintă costurile.
Pentru a ţine lumea în siguranţă, oamenii de ştiinţă spun că încălzirea globală trebuie să fie limitată la 1,5 grade Celsius până la finalul acestui secol. Pentru a ne apropia de această ţintă, emisiile de carbon trebuie să scadă până la jumătate până în 2030 şi să fie practic zero până în 2050.
Noul studiu al IEA trasează ceea ce ar trebui să fie un plan realist care să ajute la atingerea acestor ţinte, creând în acelaşi timp milioane de noi locuri de muncă şi aducând creştere economică.
În 2050 este prevăzută o economie globală la parametri dubli faţă de în prezent, cu încă 2 miliarde de oameni pe planetă, dar cu o scădere de 8 procente în ceea ce priveşte cererea de energie. Autorii studiului spun că planul lor reuşeşte acest lucru fără să se bazeze pe tehnologii care să înlăture carbonul din aer. Dar în mod crucial nu lasă loc pentru noi provizii de cărbune, petrol sau gaze.
Paşii-cheie pentru emisii-zero până în 2050
- Utilizarea combustibililor fosili va trebui să scadă drastică în scenariul cu emisii-zero până în 2050 şi nu trebuie aprobate noi exploatări de petrol sau gaze naturale, altele decât cele aflate acum în dezvoltare.
- Emisiile din generarea de electricitate trebuie să scadă până la zero în economiile avansate, până în 2035, iar la nivel global până în 2040. Energiile regenerabile conduc transformarea, de la 29 procente generate în 2020, la aproape 90 de procente în 2050.
- Numărul de puncte de încărcare pentru maşinile electrice trebuie să crească de la un milion azi, la 40 de milioane până în 2030, necesitând o investiţie anuală de 90 de miliarde până la sfârşitul deceniului.
- Până în 2035, toate maşinile noi vândute vor fi electrice, iar până în 2050 aproape toate camioanele grele vândute vor fi eletrice sau cu propulsie cu pilă de combustie.
- Venitul pe cap de locuitor din petrol şi gaze în ţările care se bazează pe producţia de combustibili fosili va scădea cu până la 75%, de la 1.800 de dolari la 450 de dolari, până în 2030.
Totuşi, planul IEA va necesita investiţii majore şi o cooperare la nivel internaţional fără precedent. De asemenea va avea un impact direct asupra consumatorilor din întreaga lume.
IEA spune că pe lângă „înverzirea” sistemului de energie, va trebui să îl şi extindă pentru a oferi electricitate pentru cele 785 de milioane de persoane din lume care nu au acces în prezent. Pentru a face faţă acestei provocări, lumea va trebui să instaleze de patru ori mai multe soluţii de energie eoliană şi solară decât a făcut în 2020. Asta echivalează cu construirea unui parc masiv solar în fiecare zi pentru următorii nouă ani.
-
Evenimentacum 3 zile
Chipsuri cu gust de șosete, pe rafturile magazinelor din Brașov. Sortimentul a fost scos pe piață de firma din Harghita care a produs conservele cu excremente de urs
-
Administrațieacum 2 zile
În Poiana Braşov se va schia până de Paşte
-
Administrațieacum o zi
Spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav vor fi scoase la închiriere, prin licitație. Cât va costa chiria pentru aceste spații
-
Evenimentacum 2 zile
Angajatul unui lanț internațional de fast food, cu restaurante în Brașov, a fost achitat pentru că racola minore pentru prostituție. Magistrații l-au condamnat pentru că trimitea tinere majore să facă sex pe bani
-
Utilacum 2 zile
Veşti bune pentru braşoveni! Călătorii RATBV îşi pot cumpăra bilete şi din sediile Poştei Române
-
Economicacum 2 zile
Chiriile se scumpesc tot mai mult, la Brașov. Cât costă închirierea unei garsoniere sau a unui apartament în oraș, dar și țară
-
Evenimentacum 2 zile
A furat dintr-un magazin din Predeal și s-a făcut nevăzut. Dar hoțul și-a mai încercat norocul. A doua oară a fost prins și dat pe mana Poliției
-
Utilacum o zi
Linia 32 a RATBV îşi modifică traseul. Autobuzele vor parcurge un traseu mai lung