Connect with us

Administrație

Video / Cel mai performant aparat de imagistică din judeţul Braşov este funcţional de astăzi la Spitalul de Neurologie

Știri Brașov

Publicat

pe

Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Braşov a achiziţionat un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică de ultimă generaţie, cu ajutorul unei finanţări alocate de Ministerul Sănătăţii şi cu contribuţia financiară substanţială a Consiliului Judeţean Braşov. Aparatul a costat 5.653.000 lei, din care 2.511.000 lei au venit de la Ministerul Sănătăţii şi 3.142.000 lei, din bugetul judeţean. Fondurile au fost alocate anul trecut, iar procedurile de achiziţie, prin licitaţie internaţională, au fost desfăşurate de spital. În decembrie 2019, aparatul a fost livrat, iar până în prezent s-au efectuat lucrările de amenajare a spaţiului special delimitat, s-a realizat recepţia tehnică a echipamentului şi a avut loc instruirea personalului care îl deserveşte.  

Publicitate

Deocamdată este utilizat doar pentru pacienţii spitalului

În prezent aparatul este pus în funcţiune şi utilizat pentru investigaţiile imagistice necesare pacienţilor spitalului. De asemenea, este depusă documentaţia la Direcţia de Sănătate Publică Braşov pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, după care de investigaţiile imagistice RMN vor putea beneficia atât pacienţii internaţi în alte unităţi medicale, pe bază de contract încheiat între spitale, cât şi orice persoană care are nevoie de o asemenea procedură, pe bază de trimitere de la medicul specialist sau contra-cost. Astfel, aparatul RMN va deveni o importantă sursă de venituri proprii pentru acest spital. Până în momentul de faţă, nedispunând de un aparat cu rezonanţă magnetică, conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a trebuit să încheie contracte cu operatori privaţi din domeniul imagisticii medicale, pentru realizarea unui număr de 50 de investigaţii pe lună, la un cost per investigaţie de 700 – 800 de lei, ceea ce a însemnat fonduri consistente cheltuite lunar din bugetul alocat spitalui de către CASJ.

Publicitate

„Vom putea efectua imagistică prin rezonanţă magnetică de corp înteg”

Dr. Nicuşor Bîgiu, managerul instituţiei medicale, a precizat că acest aparat este vital pentru desfăşurarea investigaţiilor neurologice. „Avem personal de specialitate suficient, astfel încât să putem lucra în două schimburi şi să realizăm 5-6 investigaţii pe zi sau chiar mai multe, în funcţie de necesităţi. Efectuăm investigaţii RMN de craniu, regiune cervicală, torace osos, abdomen şi pelvis, coloană totală şi orice regiune din extremităţi. După 20 iulie vom putea efectua şi imagistică prin rezonanţă magnetică de corp întreg, precum şi orice angio RMN de cap sau corp”, a explicat managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov. Aparatul imagistic este cel mai performant echipament de acest fel existent în judeţul Braşov, atât la unităţile spitaliceşti de stat, cât şi la cele private, având mai mult avantaje care îl evidenţiază: are circumferinţa cea mai mare din Braşov, diametrul interior al tubului măsoară 70 cm, faţă de 60 cm, cât au celelalte; permite o greutate maximă a pacientului de 220 kg, faţă de 140 kg, cât au toate celelalte aparate existente în Braşov; masa pe care stă pacientul este mai mare şi mai confortabilă; are un sistem de control mult mai inteligent şi intuitiv, recunoaşte singur zona pe care medicul vrea să o scaneze; are avantajul esenţial că pe lângă antena inclusă în masă, aparatul are capacitatea de a citi inclusiv cu circumferinţa tubului, ceea îmbunătăţeşte foarte mult imaginile la coloanele vertebrale ale pacienţilor obezi; dispune de controlul variabil al ventilaţiei şi luminozităţii în zona pacientului.

Publicitate

CJ Brasov a cheltiuit 310.000 lei doar cu amenajarea spatiului pentru aparat

Amenajarea spaţiului destinat aparatului RMN s-a realizat pe parcursul lunii ianuarie 2020 şi a costat 310.000 lei, fonduri alocate din bugetul CJ Braşov. Spaţiul a fost recompartimentat, s-au refăcut instalaţiile de utilităţi, iar reţeaua electrică a fost redimensionată pentru a face faţă consumului. „În actualul mandat, administraţia judeţeană a alocat şi alocă în continuare fondurile necesare dotării cu echipamente medicale a tuturor spitalelor din subordine, aşa cum este cazul şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov. Mă bucură faptul că prin intermediul acestui aparat, toate persoanele care ajung într-o situaţie critică, cu accidente vasculare cerebrale, pot beneficia de condiţii de investigare performante şi în regim de urgenţă, ceea ce înseamnă un diagnostic rapid şi corect, şi implicit şanse mult mai mari de recuperare. După ce este identificată problema de sănătate şi medicul pune diagnosticul în urma investigaţiei RMN, pacienţii pot avea acces la tratamentul AVC-ului cu ajutorul trombolizei intravenoase, procedură care se poate realiza în două unităţi medicale braşovene – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Zi liberă plătită pentru angajați, atunci când merg la vaccinare. Proiect

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Un proiect de modificare a legii privind măsurile anti-COVID propune acordarea unei zile libere plătite atunci când angajații merg la vaccinare. De asemenea, se prevede și absența motivată de la școală a elevilor, în aceeași situație.

Iniţiativa modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

Publicitate

a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaţilor;

b) o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;

Publicitate

c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

„Venim în faţa românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conştienţi că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajaţii vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS şi coaliţia de guvernare se aşează pe drumul combaterii pandemiei. Ştim că sunt mulţi români care s-au vaccinat la centre în afara localităţii lor, aşa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o iniţiativă legislativă”, a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În proiectul deputaţilor USR PLUS, se menţionează că drepturile persoanelor se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia la care a fost efectuată vaccinarea.

Publicitate

„Ziua liberă pe care o pot cere angajaţii este valabilă atât pentru primul vaccin, cât şi pentru rapel.

Am introdus şi posibilitatea unei zile libere pentru părinţi, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absenţa la şcoală motivată”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, preşedinta Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

sursă: Mediafax

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

Tudor Benga: „CJ continuă să-i prostească pe brașoveni privind termenul de deschidere a aeroportului”. 2024 devine cel mai timpuriu termen posibil dacă va trebui construit turn de control fizic

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Data inaugurării zborurilor internaționale de pe aeroportul Brașov a devenit un subiect de dispută politică la nivel local.

Deputatul USR, Tudor Benga, într-o postare pe o rețea de socializare, îi acuză pe reprezentanții Consiliului Județean (CJ) că ar ascunde de opinia publică informații importante legate de necesitatea construirii unui turn de control fizic, lucru ce ar putea decala deschiderea aeroportului cu câțiva ani buni. Acesta spune că termenul inaugurării zborurilor internaționale înaintat de directorul de proiect, Alexandru Anghel, este nerealist iar zborurile interne la vedere cu avioane de 18 persoane sunt doar „praf în ochi”. Mai mult, Benga suspectează că data inaugurării aeroportului ar putea fi împinsă până în apropierea viitoarelor alegeri locale.

Publicitate

„Am ales să nu comentez public ultimele știri despre aeroportul Brașov până la finalizarea dezbaterilor pe bugetul județean. Intuiam, și am intuit bine, că vor mai apărea detalii semnificative dincolo de ce a ales CJ-ul să servească publicului la inceputul săptămânii. Fiindcă informația publică despre proiectul aeroportului este foarte atent coregrafiată de către șeful CJ Brașov și am o presimțire că șirul veștilor proaste de-abia începe. Sper sincer să mă înșel, însă sunt lucruri asupra cărora atenționez repetat de ani de zile și tare mi-e că vom ajunge la vorbele mele, și vă spun că îmi doresc din tot sufletul să n-am dreptate.

Povestea cu rezilierea contractului pentru cele 9 obiective ce trebuiau executate de Construcții SA Sibiu e doar o bucată din puzzle. Se știa foarte bine de la bun început despre istoricul păcătos al acestei firme, și la Sibiu rămăseseră în urma lor o serie de lucrări nefinalizate. Dar să zicem că CJ-ul are circumstanțe atenuante aici, la prima tură n-a fost decât un singur ofertant, lucrările nu erau de cine stie ce mare complexitate, în fine. Ceea ce este însă mult mai greu de înțeles este de ce a ales conducerea CJ-ului să țină informația despre reziliere ascunsă timp de șase luni. Pot și aici să accept la limită ideea că încă se negocia preluarea amplasamentului, în fine.

Publicitate

Ceea ce nu pot însă accepta este insistența cu care șeful CJ și echipa de proiect continuă să-i prostească pe brașoveni privind termenul de finalizare și deschidere a aeroportului. Văd că săptămâna asta au început să vorbească despre 1 aprilie 2022. Nu doar că termenul ăsta nu e realist nici măcar conform noului grafic de realizare a lucrărilor neterminate de către Constructii Sibiu. Dar balivernele despre debutul cu „curse interne” insultă inteligența oricărui om care pricepe cât de cât aviație comercială. Nu există trafic pentru absolut nici o cursă regulată internă de pe aeroportul Brașov, vă dau eu în scris treaba asta. Aiurelile despre aeronave de 18 pasageri sunt praf în ochi. Am zis-o de zeci de ori și o voi mai zice: aeroportul Brașov nu se va putea considera decât in ziua in care prima cursă regulată de pasageri va ateriza la Ghimbav. Iar acea primă cursă regulată fi internațională, nu domestică, vă asigur.

Acum, informația importantă care a trecut pe sub radar și despre care bănuiam că va apărea în dezbaterile pe buget e de fapt cea care maschează pericolul cel mai mare: Alexandru Anghel, șeful echipei de proiect, a verbalizat explicit la dezbaterea publică de ieri fonduri pentru „partea de clădire de turn”. Eu avertizez de doi ani de zile că povestea cu turnul virtual e extrem de șubredă. Verbalizarea explicită a „clădirii de turn” pe mine mă face să cred ca șeful CJ și al echipei de proiect au deja o informație pe care nouă ne-o țin ascunsă și anume că va trebui construit turn fizic. Alt SF, alți ani și bani, altă distracție. Dacă se va dovedi într-adevăr așa, atunci 2024 devine cel mai timpuriu termen posibil pentru finalizare.

Nu am toate elementele din puzzle și nu am acces la toate informațiile privind proiectul. V-am spus tot timpul cinstit și deschis tot ceea ce am știut și intuit despre stadiul proiectului și am evitat în permanență să politizez acest obiectiv vital pentru dezvoltarea Brașovului. M-am adresat direct și Eurocontrolului si Romatsa, nu doar CJ-ului, pentru a lămuri povestea cu turnul virtual și am fost trimis cu grație de la Ana la Caiafa. Problemele din executarea contractului cu Construcții Sibiu pot fi o justificare pentru câteva luni de întârziere, dar dacă întârzierea se va contabiliza în ani, așa cum mi-e mie teamă că vom afla cât de curând, atunci discutăm despre cu totul altă responsabilitate și alți responsabili. Repet, sper sincer să n-am dreptate, dar dacă ne vom trezi cu finalizarea împinsă până in 2024 să țineți minte că nu va fi fost vorba nici o clipă despre problemele unui constructor sau altuia ci despre o strategie politicianista și un management de proiect defectuos.” a scris Tudor Benga.

Publicitate

Și în 2019 Tudor Benga ridica problema turnului de control dar înainta ideea inaugurării aeroportului în 2021 

„Deschiderea Aeroportului Internațional Brașov în anul 2021 este un termen mai realist decât anul 2020, având în vedere că mai sunt de făcut destul de multe lucrări, dar și o serie de pași birocratici”, considera Tudor Benga în mai 2019.

„Cred că, realist vorbind, dacă lucrurile merg cum trebuie, fie în primăvara lui 2021, fie în toamna acelui an, aeroportul ar putea deveni funcțional. Este puțin probabil ca în 2020 să fie deschis. Din punct de vedere al infrastructurii, dacă nu vor exista contestații, perioada în care ar trebui să fie finalizat terminalul este de 12 luni, dintre care 3 luni pentru proiectare și 9 luni pentru execuția lucrărilor. Părerea mea este că acest termen este optimist, chiar și în condițiile în care totul merge perfect. Practic, cel mai devreme în august – septembrie 2020, clădirea ar putea fi gata. Problema este că, după terminarea lucrărilor, urmează o perioadă de testare. Faptul că ai finalizat lucrările la terminal nu înseamnă că, de a doua zi pot ateriza avioanele. Mai mult decât atât, înțeleg că a apărut o decizie a Eurocontrol, privind turnul de control. Dacă soluția va fi realizarea unui turn clasic, nu e nicio șansă ca aeroportul să fie terminat în 2020. Dacă soluția oferită de Eurocontrol este turnul virtual, atunci se poate apela la aceasta, având în vedere că ar presupune un timp mai scurt de implementare”, declara deputatul Benga.

Publicitate

Declarațiile lui Benga din mai 2019 pot fi citite aici.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

Moise Guran, sfaturi pentru USR-PLUS: Să o propună pe Andreea Moldovan ca ministru al Sănătății. „Ar fi greu de refuzat”. Petiția pentru numire a strâns mii de semnături în mai puțin de o oră

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Jurnalistul Moise Guran, fost membru al USR, susține că singura soluție prin care cei de la USR-PLUS i-ar da șah lui Florin Cîțu este să o propună pe Andreea Moldovan ca ministru al Sănătății. În acest sens a apărut și o petiție pentru susținerea Andreei Moldovan la șefia ministerului Sănătății.

”În loc să-și tragă singuri linii roșii peste care știu și ei că vor trece (criza politică fiind în acest moment o amenințare mai degrabă sinucigașă) cei de la USR-PLUS ar face bine să-i pună domnului Cîțu în brațe singura propunere utilă pentru țară, logică, de bun simț, în același timp greu de respins și greu de acceptat – Andreea Moldovan la Ministerul Sănătății.

Publicitate

Ar fi nu numai o soluție pentru criza sanitară, nu numai una de ieșire din impasul politic actual, dar și o lecție pe care Cîțu o merită. Un fel de „na, cu sec!” la demiterea lui Voiculescu.”, scrie Moise Guran.

La scurt timp după ideea lansată de Guran a apărut și o petiție pentru susținerea Andreei Moldovan la șefia ministerului Sănătății. A fost semnată de mii de români în mai puțin de o oră.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>