Connect with us
Publicitate

Economic

Cel mai lung tunel feroviar din ţară se va construi în judeţul Braşov. Tunelul de 10 kilometri va lega Azuga de Predeal şi Timişu de Sus

Publicat

pe

Publicitate

Un tunel cu o lungime de 10 kilometri ar urma să fie construit între Azuga, Predeal şi Timişu de Sus pe linia de tren Bucureşti-Braşov, varianta traseului care va include cel mai lung tunel din România fiind aprobată de Comisia Europeană pentru că va face parte dintr-un coridor strategic internaţional de mare viteză, potrivit unui răspuns al Companiei CFR Infrastructură transmis Economedia.

„În ceea ce privește Studiul de Fezabilitate pentru Modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov, a fost aprobat raportul privind alternativa de traseu, iar Prestatorul a depus documentația pentru obținerea Certificatului de Urbanism. Conform alternativei de traseu alese, se va construi un tunel nou, de aproximativ 9,80 km, amplasat între zona km 139+400, cap Y Azuga și km 149+200, cap Y Timișu de Sus. Menționăm faptul că, procentul de realizare a documentației tehnice este de aproximativ 49%, iar prelungirea contractului s-a datorat întârzierilor în aprobarea variantei optime, generate de observațiile și analizele amănunțite cerute de Jaspers și de solicitarea Comisiei Europene – DG MOVE, privind încadrarea tunelului din cadrul acestui proiect într-un coridor strategic internațional de mare viteză.” a explicat CFR Infrastructură la solicitarea Economedia.

Segmentul dintre Predeal şi Braşov este singurul rămas nemodernizat de pe linia Braşov-Bucureşti-Constanţa, iar lucrările de reabilitare ar avea un cost estimat de 1,4 miliarde Euro.

În prezent, cel mai lung tunel feroviar din România este la Teliu, pe linia redeschisă CFR Braşov -Întorsura Buzăului iar în execuţie este tunelul Ormeniş de 7 km. pe Magistrala Braşov -Sighişoara. În pregătire este un alt tunel de 7 km. la Balota, pe M 100 Craiova Caransebeş.

Publicitate

Compania CFR infrastructură a prelungit cu 10 luni contractul semnat cu Egis pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. Astfel, documentația tehnică necesară licitației pentru proiectare și execuție va fi predată în 7 iunie 2023, potrivit raportului oficial CFR infrastructură. Ultima variantă de traseu prevedea un tunel cu o lungime de 7 kilometri. Tunelurile dintre Predeal și Brașov au fost construite în urmă cu aproape un secol și jumătate ( 1876-1878), iar trenurile ating o viteză maximă de 50 km/h., declivitatea fiind de 25 ‰.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. olteanu pompiliu

    29 decembrie, 2022 at 12:55 pm

    Tunelul fiind pe coridorul IV pt ce viteza de circulatie va fi construit? Masurile de protectie in caz de incendiu trebuie sa fie ca cel Ormenis-Racos; tunele gemene, tunele laterale de evacuare, helioport deasupra terenului, etc.trece pe sub Predeal, o statie subterana trebuie prevazuta, in caz contrar turismul scade. Trebuie facuta cel putin pt doua linii pt ca si asa masurile de siguranta prevad diagonale de viteza in tunel…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes