Connect with us
Publicitate

Turism

Cel mai lung tunel din România va deveni atracție turistică. Pasajul feroviar de la Întorsura Buzăului se va transforma în „tunelul groazei”

Publicat

pe

Publicitate

După ce timp de mulți ani a fost lăsat în voia sorții, tunelul dintre Teliu și Întorsura Buzăului va reveni la viață. Cel mai lung pasaj feroviar din România va fi transformat în obiectiv turistic, anunță weradio.ro.

Primăria din Întorsura Buzăului plănuiește amenajarea unui tunel al groazei, un proiect amplu cu care autoritățile locale speră să atragă mulți turiști în zonă. Ideea unui astfel de obiectiv vine chiar de la legenda locului car spune că tunelul ar fi bântuit chiar de spiritul inginerului care l-a proiectat și care ar fi murit în ziua inaugurării, după ce a fost electrocutat.

„Ne dorim să facem din Întorsura un oraș și industrial, dar și cu o componentă turistică, trebuie să le combinăm pe amândouă. Nu avem obiective turistice foarte mari în oraș, dar putem fi un centru de cazare pentru zonele din jur, pentru cei mai avantajați decât noi, cum ar fi Vama Buzăului care are Ciucașul, Urlătoarea și obiectivele turistice naturale, dar și obiective turistice noi. În acest sens, am în plan să creez un trenuleț turistic, e un vis de-al meu mai vechi. Noi la Întorsura avem un avantaj, avem cel mai lung tunel feroviar din România, între Întorsura și Teliu, iar în acest tunel vreau să creez un tren turistic, este singurul obiectiv care poate fi valorificat acum, și cred că va fi interesant. În turism se vinde bine orice poveste, și se spune că la inaugurarea tunelului nostru, inginerul care l-a proiectat și care a fost de față ca șef de șantier, s-a curentat la inaugurarea tunelului și a decedat. Sunt articole din ziarele vremii care spun că stafia lui încă bântuie tunelul și astăzi. Va fi un tunel al groazei, un tunel în care trenulețul poate să se oprească la jumătate, putem pune un filmuleț cu o stafie pe un videoproiector, imagini din timpul în care s-a construit acel tunel, se poate crea un obiectiv turistic și din această poveste”, a declarat primarul Raul Urdă, pentru aceeași sursă.

Tunelul finalizat pe 30 septembrie 1928 măsoară 4.379 de metri și este cel mai lung pasaj feroviar din țara noastră. La un an de la realizarea construcției inginerul român Colțână ar fi murit electrocutat în timp ce încerca să branșeze pasajul la rețeaua de electricitate.

Publicitate

Inaugurarea oficială a avut loc pe 24 iunie 1934, iar proiectul a costat statul român, la acea vreme, peste 100 de milioane de lei. Teliu este una simplă și neelectrificată, însă el a fost construit din start cu un gabarit care să permită fără probleme dublarea și electrificarea unei linii care se dorea o importantă legătură între două provincii românești. Circulația prin tunel și pe întreaga linie a fost întreruptă pe 30 iunie 2018, după ce podul feroviar de la Budila a fost distrus de viitura de pe râul Tărlung.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes