Fapt divers
Cel mai lung tunel din România se află în județul Brașov

Când vine vorba de infrastructură România este un dezastru. Investițiile realizate de-a lungul timpului în căile ferate, autostrăzi și șosele au fost minime spre deloc. Cam tot ceea ce s-a realizat în această țară a fost făcut înainte de Revoluție.
România ocupă un loc codaş în Europa în privinţa tunelurilor rutiere şi feroviare. Între anii 1924 – 1929 a fost realizat cel mai mare tunel din țară.
Tunelul Teliu de pe calea ferată Hărman – Întorsura Buzăului este cel mai lung tunel de cale ferată din România, situat pe raza comunei Teliu, judeţul Braşov. Lucrarea are o lungime de 4.369,5 m şi este prevăzut pentru cale dublă, electrificată.
A fost construit de firma germană Julius Berger și poartă numele pârâului Teliu, pe valea căruia trece linia ferată. Calea ferată a fost inaugurată oficial la 25 iunie 1931, cu toate că era un proiect mai vechi care avea ca scop realizarea unei căi ferate care să asigure legătura Braşovului cu Buzăul, traversând Carpaţii. Pe partea moldoveană se realizase încă din anul 1909 o cale ferată între Buzău şi Nehoiaş.
Infrastructura rutieră, la pământ
România mai are tuneluri care merită luate în evidență, însă suntem departe de Europa. În localitatea Tălăşmani, la limita dintre judeţele Galaţi şi Vaslui, se găseşte al doilea tunel ca lungime din România. Tunelul de la Tălăşmani are lungimea de 3.330 metri.
Cel mai lung tunel rutier din ţară este Capra-Bâlea de pe Transfăgărăşan, care se întinde pe o distanţă de 884 de metri şi a fost construit în 1972.
După ani buni în care nu se construit nimic, autoritățile au în lucru realizarea unui nou tunel, cu o lungime de aproape trei kilometri, care urmează a fi făcut pe traseul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania. Are o valoare estimată de peste un miliard de lei, iar pentru construcția sa au fost depuse luna trecută 12 oferte din partea mai multor firme din China, Turcia și Europa.
Fapt divers
STUDIU / Vaccinul împotriva Covid-19 de la Moderna stimulează producţia de anticorpi și după şase luni de la administrare

Vaccinul produs de compania Moderna este eficient împotriva Covid-19 și la șase luni după administrare, potrivit unuu nou studiu publicat marţi în The New England Journal of Medicine.
Conform studiului, vaccinul continuă să stimuleze producţia de anticorpi și după o jumătate de ani, arată Ministerul Sănătății.
Astfel, s-a înregistrat un nivel ridicat de anticorpi la toate grupele de vârstă participante la studiul clinic, cei tineri prezentând niveluri mai mari decât cei în vârstă.
Cercetarea va continua pentru a determina momentul în care protecţia se reduce şi pentru a vedea în ce grad poate fi adăugată o protecţie suplimentară prin administrarea unor noi doze de rapel.
Într-un alt studiu, vaccinul Pfizer a dovedit o eficienţă de aproape 92% după şase luni.
Fapt divers
Peste 100 de brașoveni, vaccinați anti-COVID de echipele mobile în ultima săptămână

Un număr de 6 echipe mobile, formate din 6 medici şi 12 asistenţi, au desfăşurat, în perioada 5-9 aprilie, 11 misiuni în care au administrat 167 de doze de vaccin împotriva COVID-19 la peste 100 de persoane nedeplasabile din judeţul Braşov.
Conform unei informări transmisă de Instituţia Prefectului Braşov, au fost vaccinate 119 persoane imobilizate la domiciliu şi s-a efectuat rapelul în cazul a 48 de persoane din centrele rezidenţiale.
Numărul de doze de vaccin administrate până în data de 11 aprilie, în judeţul Braşov, este de 113.482, din care 37.697 reprezintă doze rapel. Numărul cazurilor totale de reacţii adverse post-vaccinale raportate este de 114, niciunul sever, a menţionat sursa citată.
Fapt divers
VIDEO / O îndrăgită actriță din Harry Potter are o relație specială cu Brașovul. Cum a ajuns “nașa” unei ursoaice ce se află la Zărnești

O actriță din Harry Potter, relație specială cu Brașovul. Țara noastră a fost, încă de acum mulți ani, strâns legată de lumea fantastică Harry Potter. Iar fanii acestei serii care a fascinat o lume întreagă cu siguranță își amintesc de personajul Luna Lovegood, interpretat de actrița Evanna Lynch.
Anul acesta actrița împlinește frumoasa vârstă de 30 de ani și are o relație extrem de specială cu România, dintr-un motiv emoțional. Fiind o mare iubitoare de animale, Evanna Lynch a ajuns în urmă cu aproximativ șase ani în țara noastră și astfel a „botezat” o ursoaică, devenind „nașa” ei.
„Sunt onorată că mi s-a oferit oportunitatea să îi dau un nume celui mai nou prieten urs de la Libearty. După ce m-am gândit mult, am decis să se numească Ciere. Este un nume de origine celtică, pe care l-am găsit într-un roman science fiction, un roman despre o fată tânără, încăpățânată și cu spirit liber. Am fost fascinată să aud povestea acestui urs și să aflu aventura care l-a adus într-un final, în siguranță, la Sanctuarul Liberty. M-au emoționat cel mai mult curiozitatea ei înnăscută și firea ei independentă care au dus-o atât de departe de casă, lucruri care m-au făcut să simt că își merită acest nume, Ciere. Știu că Ciere va fi foarte fericită la Zărnești”, spunea, la acea vreme, actrița care i-a dat viață tinerei Luna Lovegood din „Harry Potter”.
Evanna Lynch s-a întors în România în anul 2019 și a vorbit din nou despre ursul Ciere în cadrul unui clip care a fost postat pe YouTube pe pagina World Animal Protection UK.

Ursoaica din Libearty are o poveste emoționantă, parcă preluată dintr-un film. Cu puțin timp înaintea Crăciunului din 2015, ea a reușit să dea panică locuitorilor din Ploiești, după ce a ajuns pe străzile din centrul orașului. Însă autoritățile au bănuit că ursoaica a ajuns din zona gării cu un tren de marfă, ce era plecat de pe Valea Prahovei, iar după ce a fost prinsă, Ciere a ajuns la Grădina Zoologică Bucov, unde a trăit într-un spațiu de aproximativ 50 de metri pătrați, timp de aproape două luni. Apoi, autoritățile au solicitat acceptul Asociației Milioane de prieteni, pentru ca ea să fie transferată în sanctuarul Libearty.
-
Socialacum 2 zile
Situația locurilor libere la centrele de vaccinare din județul Brașov. Interes scăzut pentru AstraZeneca, zeci de mii de oameni așteaptă Pfizer și Moderna
-
Evenimentacum 10 ore
Un bărbat de 39 de ani care a ieșit să alerge, găsit mort după ce ar fi fost atacat de urs la Azuga
-
Socialacum 2 zile
Restricțiile din Brașov, prelungite. În vinerea de Florii, magazinele vor avea însă program până la ora 20.00. Alte 15 localități încă sunt vizate de restricții de weekend
-
Socialacum 2 zile
Incidența scade la 5,79 în Brașov – Situația pe localități
-
Socialacum o zi
Incidența scade la 5,55 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Accident în lanţ la Vlădeni. Un TIR şi patru autoturisme implicate. Patru ambulanţe şi un echipaj de descarcerare sunt la faţa locului. Un bărbat şi un copil de 7 luni au ajuns la spital
-
Socialacum 6 ore
Incidența scade la 5,31 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 7 ore
VIDEO / A fost reţinut criminalul care a înjunghiat un bărbat pe strada Carpaţilor. Complice a fost o tânără de 17 ani