Connect with us
Publicitate

Sport

Cel mai iubit sport din America a fost adus la Brașov de un dominican. Carlos Tatis a deschis în orașul de sub Tâmpa primul club de baseball

Publicat

pe

România a devenit „acasă” pentru un dominican în vârstă de 45 de ani care s-a îndrăgostit de țara noastră încă din 2009, când a ajuns prima oară pe tărâm românesc. Și-a găsit jumătate, s-a mutat la Brașov în 2011, iar de atunci trăiește în orașul de sub Tâmpa.

Carlos Tatis este pasionat de mișcare, iar baseball-ul este sportul lui preferat pe care l-a și practicat în Republica Dominicană, țara lui natală. Această pasiune l-a făcut să deschidă la Brașov și primul club dedicat acestui sport, care se numește Grizzlies Brașov Baseball, anunță prosport.ro.

Carlos, supranumit „Higuita“ după freza legendarului goalkeeper columbian „El Loco” Rene Higuita, crede că bassebal-ul va fi îndrăgit și de români.

„Eu sunt pasionat de baseball de mic și am jucat de la 6 ani până la 20. În Republica Dominicană baseball-ul este cel mai popular sport. Sunt convins că atunci când basseball-ul va fi mai cunoscut va prinde și la Brașov. Am auzit că după 1990 a fost un proiect de baseball la Săcele. Mi-am propus să lansez acest sport la Brașov și sunt convins că baseball-ul va prinde și aici. La finalul acestei luni vor ieși actele clubului la Judecătorie. Am luat legătura cu cei de la Federația Română de Baseball, au fost chiar receptivi și mi-au acordat tot sprijinul”, a povestit Carlos Tatis, pentru aceeași sursă.

Publicitate

Dominicanul a urmat cursuri la Federația Română de Baseball, a primit echipament pentru club și a improvizat un teren la un balon de lângă stadionul Metrom, acolo unde face antrenamente. A început activitatea cu 8 copii, iar acum se organizează o singură ședință de pregătire pe săptămână.

„Micuții sunt curioși, e ceva nou și li se pare un sport interesant. Avem pagină de Facebook și de Instagram, putem fi găsiți foarte ușor. În viitor putem avea la Brașov și o echipă de seniori. Vrem să ne dezvoltăm, poate și cu sprijinul Primăriei. Este un teren bun în Parcul Tractorul, poate vom fi lăsați și noi să ne pregătim și acolo“, mai spune antrenorul de baseball.

Proaspăt inginer în construcții, Carlos a ajuns în România după ce o cunoscuse pe internet pe Nicoleta, o tânără din Focșani. Destinul a făcut ca ei să rămână împreună.

„Am ajuns în România pentru că am cunoscut o fată pe internet, Nicoleta, din Focșani, care apoi avea să devină soția mea! Abia terminasem Facultatea de Construcții în Republica Dominicană. Mi-am făcut bagajele și cu economiile pe care le aveam am decis să plec în România. Am ajuns în Focșani. Nu știam mai nimic nici de Focșani, nici de România, doar auzisem ceva de Dracula, de castelul de la Bran și cam atât. După trei luni de relație cu Nicoleta am decis să ne căsătorim! Apoi am început să-mi caut un job. A fost destul de greu, pentru că nu știam limba română. M-am dus și în București pentru un job în vânzări, a fost o experiență, dar nu mi-a plăcut. În 2011 am ajuns la Brașov, am început să lucrez la o firmă de IT unde asiguram suport tehnic în limba spaniolă. Acum lucrez pentru o firmă IT din București. Este bine că pot lucra de acasă. Soția este profesoară și avem o fetiță de 12 ani, Iris Gabriela“, a mai spus Carlos.

În primii ani petrecuți în România, Carlos s-a izbit de problema rasismului. Un tip extrem de vesel, dominicanul chiar face glume pe acest subiect sensibil și spune că are parte e tratament VIP atunci când circulă cu autobuzul.

„M-am izbit de problema rasismului și la Focșani și la București și la Brașov. Uneori călătoresc VIP în autobuz și, chiar dacă este plin de călători, dacă stau pe scaun și este un loc liber lângă mine, nu se așază nimeni. E adevărat, nu tot timpul. În ultimii ani, parcă s-au mai schimbat lucrurile în bine. În Europa, în general, nu doar în România, lumea este mai rece, eu eram obișnuit în Republica Dominicană cu oameni calzi, mai vorbăreți, mai apropiați, mai veseli. Brașovul este un oraș turistic și chiar îmi place să locuiesc aici. Recunosc că îmi este dor de plajele de acasă, de clima caldă pentru că noi avem vară tot timpul“, a completat dominicanul.

Din bucătăria românească, Carlos este atras de tochitura cu mămăligă, sarmale cu afumătură, ciorba de burtă, dar și de perișoare, iar ca desert preferă sevarinele. În familie, el este bucătarul și le gătește soției și fetiței, paste, pui, orez, fasole și salate.

„Carlos e un tip mai mult decât interesat. Chiar dacă este de origine dominicană, traiul din România l-a transformat într-un român neaoș. Cu un caracter echilibrat, Carlos debordează de entuziasm și optimism. Toți colegii l-au primit cu căldură românească în familia baseball-ului românesc. Prin acțiunile sale și cu sprijinul pe care cu drag i-l acordăm, sperăm să redeschidem împreună secția de baseball/softball de la Brașov”, a declarat Cristian Manea, președintele Federației Române de Baseball, pentru aceeași sursă

Carlos a fost nevoit să se adapteze la o nouă cultură, dar și la o climă de care nu a avut parte niciodată. În România a descoperit urșii, dar tot aici a văzut pentru prima oară și zăpada.

„În România am văzut pe viu pentru prima oară zăpadă! Două zile am fost fermecat de zăpadă, m-am jucat ca un copil, am făcut și un om de zăpadă așa cum văzusem în filme, dar apoi cu gerul a fost mai greu. La Brașov am văzut pentru prima oară un urs! Am fost șocat când am văzut ursul în zona Tractorul unde aveam serviciul. Nu credeam că poate fi așa de mare! Le-am trimis filmări celor de acasă. Nu înțelegeau cum un urs se plimbă prin oraș! Acum m-am obișnuit“, a mai completat Carlos.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes