Connect with us
Publicitate

Sport

Cel mai dificil ultramaraton din România are loc la Bâlea Lac. Sportivii aleargă 45 de kilometri la peste 2.000 de metri altitudine. 2X2 Race este unic în Europa

Publicat

pe

Sâmbăta aceasta ia startul cea de-a 10-a ediție 2X2 RACE la Bâlea Lac, singura competiție de alergare montană din România care se desfășoară integral la peste 2000 m altitudine. Cursa este deosebit de tehnică și cu siguranță unul dintre cele mai dificile ultramaratoane montane din lume.

Publicitate

2X2 Race se desfășoară integral la peste 2.000 m, ceea ce o face unică în Europa și una dintre puținele din lume. Astfel, ultramaratonul montan cu pornire de la Bâlea Lac este cel mai spectaculos și solicitant eveniment din calendarul competițional intern și este comparabil ca dificultate cu alte curse recunoscute din afara țării. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiție de profil din lume – Chamonix-Mont Blanc, consideră 2X2 Race drept o cursă de calificare pentru acest ultramaraton montan.

Anul acesta în competiție s-au înscris 250 de alergători, din 10 țări (România, Moldova, Ungaria, Polonia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Franța, Israel, Rusia).

Cursa este formată din două categorii, fiecare dintre cele două fiind alergate într-o singură etapă, cu limite intermediare și finale de timp:

Publicitate
  • X2 – o cursă spectaculoasă atât prin prisma traseului abordat, cât și a diferenței uriașe de nivel (1900 m D+) raportată la lungime (18 km). Concurenții înscriși la această probă vor alerga pe unele dintre cele mai tehnice trasee din Carpați, atingând al doilea cel mai înalt vârf din România, Vf. Negoiu (2535 m). Timp final: 10 ore.
  • 2X2 – Traseul are o lungime de 45km și 4200m diferență pozitivă de nivel, și străbate cele mai înalte două vârfuri din Romania, Moldoveanu (2544m) și Negoiu (2535m), din spectaculoasa creastă a Făgărașilor. Timp final 14 ore.

“Față de un maraton obișnuit, 2×2 Race este un ultra-sky maraton, caracteristica lui fiind dată în principal de diferența de nivel de pe traseu, în cazul de față fiind de 4.200 – 4.500 de metri. Competițiile de acest tip se desfășoară pe teren accidentat, de la poteci de pământ prin pădure și goluri alpine, până la creste și stânci. La 2×2 Race se aleargă doar în gol alpin și în proporție de 80% pe stânci cu grad înalt de dificultate. Vremea este tot timpul dificilă pe munte, astfel că trebuie să ne asigurăm că alergătorii sunt pregătiți mental și fizic pentru acest efort”, declară Florin Băraș, unul dintre organizatorii competiției.

Traseele 2X2 și X2 traversează poteci marcate, parțial amenajate și neprotejate, care includ pante cu înclinare mare și zone accidentate, trec prin gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotișuri, pășuni alpine) și parcurgerea lor necesită experiență avansată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes