Connect with us
Publicitate

Economic

Ceetrus va mai investi peste 120 de milioane de euro în dezvoltarea cartierului Coresi din Braşov în următorii 5-7 ani

Publicat

pe

Publicitate

♦ Dezvoltatorul proiectului de regenerare urbană a explicat că mai are încă 30 de hectare pe care vrea să construiască

♦ Cartierul Coresi înseamnă astăzi peste 2.200 de locuinţe, 60.000 mp de spaţii comerciale şi 60.000 de spaţii de birouri.

Dezvoltatorul Ceetrus Ro­mâ­nia va continua proiectul de rege­nerare urbană din Braşov, cunoscut drept cartierul Coresi, întrucât vrea să acopere încă de 30 de hectare de teren în următorii 5-7 ani, prin investiţii de 120-130 de milioane de euro, a explicat Tatian Diaconu, CEO al Nhood şi al Ceetrus România, în cadrul unei emisiuni realizate de ZF.ro.

„Mai avem de dezvoltat 30 de hectare, sunt într-un proces de obţinere a PUZ-ului şi al estima că cele 30 de hectare ne vor mai ocupa mintea şi timpul probabil încă 5-7 ani. Rămânem la ideea că în acest cartier frumos al Braşovului oamenii trebuie să regăsească mare parte din ele­mentele de strictă necesitate şi servicii sociale de care au nevoie la 15 minute distanţă în jurul domicilului“.

Publicitate

Dezvoltatorul controlat de familia franceză Muliez, proprietarul Auchan şi Decathlon, a început proiectul Coresi în 2012. Acesta s-a concretizat în ultimii 9 ani drept unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare ur­ba­nă din România şi chiar din regiune – rein­ventând zona în care se afla plat­forma industrială Tractorul. Pro­iectul este astăzi finalizat în proporţie de 70%.

„Am cumpărat acest teren şi m-am trezit în mijlocul unei mari grămezi de moloz. La momentul 2012 ne-am imaginat uşor optimist că într-un orizont de timp de 12-15 ani vom reda Braşovului o bucată pierdută a oraşului pentru că acestă platformă era una demolată, era o zonă gri pe harta oraşului“.

După investiţii de circa 250 de milioane de euro cartierul Coresi cuprinde astăzi peste 2.220 de locuinţe, 60.000 mp de spaţii comerciale şi 60.000 mp de spaţii de birouri. Pentru a construi un cartier integrat, Ceetrus a agregat parteneri specializaţi pentru diferite verticale ale proiectului. Astfel, dezvoltarea rezidenţială a fost realizată alături de Casper Development, iar zona de birouri alături de Ascenta Management.

„Când dezvolţi un cartier este foarte puţin probabil să te pricepi la toate. (…) Operăm o grădiniţă privată cu un operator care ştie să facă acest lucru, avem o zonă de fitness cu un operator care ştie să opereze fitness“.

Ultimele 30 de hectare din proiect sunt gândite prin prisma conceptului de cartier integrat care aduce toate infrastructurile necesare pentru locui­torii săi, şi vor fi dezvoltate în con­tinuare prin prisma parteneriatelor cu companii specializate.

„Vrem să continuăm cu dezvoltarea rezidenţială, întrucât 30 de hectare mai pot primi încă mulţi vecini şi continuăm să vedem cum putem face acest acord fin pe elementele care nu există astăzi în cartierul nostru. Vorbim de facilităţi în zona sportivă, unde ne-am propus să reabilităm o hală industrială de mari dimensiuni, vorbim de 20.000 de mp, într-o arenă de sport pentru multiple activităţi sportive“.

Un element cu scop turistic ar putea fi dezvoltat prin reabilitarea unui fost hangar de aviaţie. Totodată, dezvol­tatorul vrea să aloce circa 8.000 mp primăriei pentru a construi o şcoală.

„Noi ca şi companie privată probabil că nu avem vocaţia să facem educaţie publică, în mod sigur primăria are această vocaţie pentru că cel mai bun serviciu public pleacă de la aceste instituţii. Am prins în master­plan această posibilitate, terenul este alocat şi în următorii 3-5 ani ar fi mai mult decât binevenit ca o şcoală nouă să fie construită pe acest ampla­sament“.

Tatian Diaconu a fost prezent în emisiunea ZF alături de Allen Coliban, noul primar al Braşovului, care a subliniat că proiectul de regenerare urbană al celor de la Ceetrus este unul de succes.

Cu toate acestea, el a atras atenţia asupra faptului că este greu să implementezi un astfel de concept de foarte multe ori în România, întrucât te confrunţi cu mai mulţi proprietari simultan – în cazul cartierului dezvoltat de Ceetrus, aceştia au negociat direct cu administraţia locală.

„Lucrurile acestea sunt foarte greu de implementat dacă ne raportăm la o suprafaţă cu 100-200 sau 2000 de pro­prietari, pentru că acolo apar interese care nu converg şi pe care ar trebui să le aducem la aceeaşi masă şi să definim acel cadru în care toţii câştigăm.“

„Este cu atât mai greu cu cât numărul de proprietari prezenţi la masă este mai mare, iar avantajul Ceetrus este că au avut atitudinea corectă şi au avut un dialog direct cu administraţia locală în acest sens“.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes