Connect with us
Publicitate

Economic

CEC Bank ar putea emite polițe RCA. Ministerul Finanțelor a solicitat ca banca să se autorizeze ca asigurător

Publicat

pe

Odată cu falimentul Euroins, o companie românească ar putea intra pe piața asigurărilor auto. Ministerul Finanțelor a cerut CEC Bank să se autorizeze ca asigurător la autoritatea de reglementare în domeniu. Autoritățile vor, în acest fel, să stabilizeze piața asigurărilor, mai ales că peste 2,8 milioane de români aveau polițe RCA la Euroins.

Publicitate

„Am solicitat CEC să se autorizeze, să își depună documentele de autorizare la ASF. În momentul în care începe procedura de autorizare, din ce am discutat cu președintele Nicu Marcu, ASF va da tot concursul ca autorizațiile, respectând criteriile legale, să vină cât mai rapid și CEC să vină cât mai rapid în piață”, a spus ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, precizând că are o lună să depună documentele necesare.

Întrebat dacă România poate fi supusă unei proceduri de infringement dacă intervine pe piața liberă, Adrian Câciu a răspuns că „este important ca românii să fie protejați”.

Potrivit gandul.ro, Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat în Parlament toate măsurile pe care le-a luat autoritatea de reglementare, prin numeroasele controale și amenzile -istorice dispuse pentru ca societatea Euroins, cu o cotă de 32,72% din piața RCA, să își rezolve probleme de solvabilitate, înainte să decidă să o excludă de pe piață.

Publicitate

O dată cu publicarea deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare — S.A., constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia – în Monitorul Oficial nr. 223 din 17 martie 2023 – clienții Euroins au început să trimită cereri pentru răscumpărarea primelor plătite societății Euroins, după denunțarea polițelor încheiate cu aceasta, respectiv schimbarea asigurătorului. Este a patra ieșire de pe piață din după alte trei falimente răsunătoare în ultimii opt ani, pentru care s-au plătit din FGA aproape 1,8 miliarde de lei.

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România, înființată în 1864, deținută de stat, și care are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale.

Capitalul social al Băncii, subscris și vărsat integral, este de 2.290.661.600 de lei, împărțit în 22.906.616 de acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 100 de lei/acțiune. La data aprobării prezentului statut acestea aparțin în proporție de 100% statului român, care își exercită drepturile și își asumă toate obligațiile aferente poziției de acționar unic prin Ministerul Finanțelor.

În ceea ce privește conducerea CEC Bank, Consiliul de Administrație asigură administrarea băncii, în sistem unitar, ia membrii săi sunt numiți de Adunarea Generală a Acționarilor. Conducerea operativă a băncii este asigurată de Comitetul de Direcție. Actuala echipă a fost numită în octombrie 2019, având mandatele cu o durată de 4 ani.

CEC Bank a raportat un profit net, neauditat, de 446,8 milioane de lei în 2022, așa cum arată rezultatele financiare anunțate la sfârșitul lunii februarie.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes