Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cea mai bună alpinistă din istorie vine la Braşov, la Alpin Film Festival

Publicat

pe

Alpinista franceză Catherine Destivelle vine la întâlnirea cu iubitorii de munte din România, la cea de-a 6-a ediție Alpin Film Festival (AFF.6), între 7-12 septembrie 2021, la Brașov. Considerată cea mai bună alpinistă din istorie, sportiva care a inspirat generații și a cucerit, în expedițiile sale solo, cele mai înalte culmi ale lumii.

Catherine Destivelle s-a născut și a copilărit la Paris, dar și-a descoperit pasiunea pentru ascensiuni la o vârstă foarte fragedă. În copilărie, se aventura adesea în pădurea Fontainebleau, la periferia orașului, iar până la 15 ani putea urca pe cele mai abrupte stănci. La 17 ani își petrecea timpul escaladând cele mai înalte vârfuri din Alpi, iar după puțin timp și-a abandonat cariera de kinetoterapeut pentru a-și îndeplini adevărata pasiune, concurând la câteva dintre cele mai importante competiții internaționale de alpinism, scrie urban.ro.

„Îmi urmez întotdeauna instinctele și rareori sunt dezamăgită de ele”, spune Catherine Destivelle când vine vorba despre deciziile care au condus-o pe culmile lumii, citată de oficialii festivalului. În 1990 a urcat liber Turnul fără nume din Pakistan, iar în luna iunie a anului 1991 a deschis un nou traseu pe faimoasa față vestică a Drusului, în timpul unei ascensiuni solo de 11 zile. În 1992 a stabilit un record impresionant, devenind prima femeie care a urcat solo pe fața nordică a muntelui Eiger, în mai puțin de 15 ore. A reușit a două escaladare la liber a rutei Slovene pe Trango Tower, a escaladat fața sud-vestică a Shishapangma, a realizat ascensiuni impresionante și în Antarctica și a escaladat solo trasee din SUA, Mali și Tailanda.

În 2020, Catherine Destivelle a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră Piolet d’Or, devenind prima femeie din istorie care a primit această distincție onorifică acordată celor mai importanți alpiniști din lume.

Publicitate

Catherine Destivelle va fi prezentă la Gala de decernare a premiilor AFF, programată sâmbătă, pe 11 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

În aceeași seara, spectatorii prezenți la Brașov vor avea șansa să o întâlnească și pe faimoasa alpinistă și regizoare Eliza Kubarska, invitată la proiecția documentarului Peretele umbrelor/ The Wall of Shadows, cel mai recent film pe care îl semnează.

Filmul este câștigătorul Marelui premiu la Banff Mountain Film Competition și urmărește ascensiunea unei familii de șerpași care încalcă un tabu și se urcă pe Kumbakarna, cel mai sfânt dintre munți, pentru strânge banii  necesari susținerii educației fiului lor. Urmăriți îndeaproape de Eliza Kubarska, ei însoțesc o expediție europeană pe un munte care nu a mai fost escaladat până acum. Ea însăși o alpinistă cu experiență, regizoarea reușește să surprindă imagini uluitoare ale peisajului, onorând dimensiunea spirituală a expediției.

Documentarul Romania Sălbatica (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache) va fi proiectat vineri, pe 10 septembrie, de la ora 21:00, în Piață Sfântul Ioan din Brașov.

Filmul este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din tara noastră. După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și mai bine de 10 ani de preproductie, filmul prezintă imagini în premieră pentru Romania, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țarii.

Anul acesta, festivalul reunește peste 50 de filme din întreagă lume,  selecția de filme fiind inspirată de tema protecției mediului și de subiectele care țin de protejarea naturii și a muntelui, de promovarea locurilor frumoase pe care zona montană le oferă.

Accesul la evenimentele din programul AFF.6 va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes