Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Ce taxă plateau pe vremuri negustorii la târgul din Piața Sfatului?

Publicat

pe

Publicitate

În trecut, pentru orice marfă adusă în târgul din Piața Sfatului, negustorii trebuiau să plătească „vigesima”, o taxă reprezentând a 20-a parte (adică 5%) din valoarea mărfii. Mărfurile adunate la vama orașului Brașov (pe fosta Ulița Vămii, azi strada Mureșenilor nr.12), prin aplicarea taxei de târg, numită “vigesima”, erau vândute periodic cetățenilor orașului la licitație, iar banii obținuți intrau în bugetul local.

Muzeul de Etnografie Brașov prezintă, prin intermediul paginii sale de Facebook, fotodocumente din expoziția permanentă a Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului, care reprezintă activitatea comercială a acestui important oraș din Transilvania.

Un document prezintă registrul mărfurilor turcești vândute la vama din Brașov în anul 1543, în „ziua de Sfânta Agneta”: 272 de baloturi de bogăție, 126 de baloturi de țesătură, 36 de ștergare albastre, 10 năframe mari, 40 năframe mici, 4 perechi de cisme, 2 baloturi de stofă vărgată, 3 baloturi de stofă cu fire de mătase, haine pentru bărbați și femei și chiar un chintal de piper (vândut cu 50 de florini, adică salariul pe un an al rectorului școlii!).

Statutul orașului Brașov din anul 1673 conținea regulamente privind desfășurarea comerțului în târgul din Piața Sfatului și atribuțiile judelui târgului. Acestea au fost incluse în Protocolul judelui târgului, care specifica că: „Articole despre cumpărări și vânzări și despre cum trebuie să se poarte judele târgului din acest oraș și îndeosebi în târg, cu articole din 6 martie anul 1577 care au fost hotărâte de cinstitul și înțeleptul Magistrat și lăudabilul Centumvirat de aici din Brașov și din nou au fost aprobate în toate punctele în a treia zi a lunii ianuarie anul 1673 în Sfatul public al orașului de către prea înțeleptul Senat și lăudabilul Centumvirat. Art. I. Domnul vilic să aleagă ca jude al târgului un cetățean cinstit al orașului”.

Publicitate

O vizită la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului vă va dezvălui și alte detalii interesante despre activitatea comercială desfășurată odinioară în Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes