Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce spun piloţii primului avion care a aterizat pe Aeroportul Braşov: „Vom verifica în primul rând echipamentul ILS, echipament de venire la aterizare”

Publicat

pe

Publicitate

Marți a avut loc primul zbor pentru calibrarea echipamentelor de radio-navigație. Cursele comerciale vor începe la jumătatea anului viitor, conform estimărilor autorităților.

Condițiile meteo perfecte au permis ca o aeronavă specială a Autorității Aeronautice Civile să aterizeze fără probleme pe pista de aproape 3 kilometri de la Ghimbav, lângă Brașov. Operațiunea va fi repetată de mai multe ori, în zilele următoare.

„Se vor face multiple apropieri pentru fiecare echipament în parte, vom verifica în primul rând echipamentul ILS, echipament de venire la aterizare, după care continuăm cu cel de rută, care va avea și procedura de apropiere”, a spus Iulian Dumitrescu, membru echipaj aeronavă AACR, pentru stirileprotv.ro.

„Echipamentele dau indicații legate de pantă și de direcție și față de aeroport, fără acestea nu se poate zbura în condiții de vizibilitate redusă”, a spus Alexandru Anghel, directorul executiv Direcția de Implementare Aeroport CJ Brașov: .

Publicitate

De la vară, aterizarea și decolarea avioanelor de pe aeroportul Brașov va fi dirijată de controlorii de trafic din Arad. Acest lucru este posibil, datorită turnului virtual de control dotat cu 16 camere video cu termoviziune, care asigură supravegherea unui câmp vizual de 360 de grade, pe o rază de 7 km, chiar și pe ceață sau întuneric.

„Este conceput să replice în proportie de 99 la sută situația dintr-un turn real de control. Poți să ai imaginea de 360 de grade stând pe scaun. Vom avea imagini meteo, vânt, vizibilitate, vor fi detectate orice elemente în mișcare”, a transmis Florin Manta, director regional al centrului de dirijare a zborurilor Arad: .

Turnul virtual de control de la Brașov a costat aproape 16 de milioane de euro. Poate fi operat cu șase angajați, în loc de 30, câți sunt într-unul clasic. Suedia este prima țară care a construit un aeroport cu turn de control virtual, în 2019. Iar anul trecut, London City Airport a optat pentru dirijarea zborurilor de la distanță, după ce a testat tehnologia în pandemie. Aeroportul Brașov este proiectat pentru a primi trei milioane de oameni pe an.

„În luna ianuarie urmează o altă etapă, cea legată de procedurile de zbor. Le vom publica în niște registre internaționale de aviație, în așa fel încât toate companiile aeriene care vor dori să aterizeze sau să decoleze de la Brașov, să o poată face”, a adăugat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Aeroportul Brașov a costat 150 de milioane de euro și este primul construit în țară în ultimii 50 de ani. Investiția aparține autorităților locale, care nu au încheiat deocamdată contracte cu companiile aeriene. Primele zboruri ar urma să aibă loc în iunie 2023.

Un reportaj video despre acest subiect puteţi vedea pe stirileprotv.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes