Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ce se va întâmpla cu ursul din Covasna care a atacat luni un cioban

Publicat

pe

Ursul din Belin care a atacat luni seara un cioban va fi ori relocat, ori împușcat, în funcție de cum se vor desfășura lucrurile dacă își va face din nou apariția a declarat, pentru covasnamedia.ro, viceprimarul cu atribuții de primar din Belin, Ferencz Zoltán. În tot acest timp, la nivel național ar putea fi aprobat un Ordin care prevede extragerea a 220 de urși.

Publicitate

Viceprimarul spune că ursul va fi împușcat numai dacă în momentul în care va apărea din nou în comună viața cuiva va fi pusă în pericol.

„Noi mergem conform legii. Am făcut alungarea. Ieri (n. red.: marți, 1 august) am fost în zona respectivă, era și medicul veterinar cu tranchilizant. Depinde acum. Dacă îl putem tranchiliza, mergem pe relocare. Doamne ferește, în caz de atac, dacă va fi viața pusă în pericol a cuiva din comisie, doar atunci mergem pe extragere (n. red.: împușcare)”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Ferencz Zoltán.

Autoritățile se așteptau ca ursul să își facă din nou apariția marți seara, când s-ar fi putut interveni pentru relocarea sa, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Publicitate

„Aseară am așteptat, am stat până pe la ora 23:00, dar nu a apărut. Duminică a mâncat două oi, luni, când a atacat, a luat și un berbec, l-am găsit pe marginea unui pârâu. Deci, era sătul. S-ar putea să vină astăzi, nu știm. E și vremea rea, bate vântul din mai multe părți”, a explicat viceprimarul din Belin.

Discuții privind situația de la Belin au avut loc și cu prefectul județului Covasna, Ráduly István.

„Am discutat și cu domnul prefect, am mers pe varianta de a-l alunga, ceea ce am și făcut. Probabil, dacă o să ne atace, va fi și varianta extragerii, dar e și veterinarul cu tranchilizant lângă noi, deci nu suntem criminali. Cu toate că a atacat persoana, încercăm să împăcăm pe toată lumea. Dacă se poate, încercăm să îl relocăm, dar dacă e chiar agresiv nu avem ce să facem, că e aproape de comună”, a detaliat Ferencz Zoltán.

Viceprimarul din Belin spune că oamenii din comună susțin că sunt și alți urși care le creează probleme.

„După spusele consătenilor, sunt și alți urși. Avem o grămadă de urși, au început să atace culturile agricole, mai ales acum, când se face recolta. Încep să facă ravagii în culturile de porumb. Mi-au spus asta mai mulți consăteni”, a declarat el.

Publicitate

Viceprimarul din Belin spune că, din punctul său de vedere, ar fi trebuit să fie păstrat Ordinul care prevedea împușcarea a 500 de urși.

„Mă refer acum strict de Belin. După părerea mea, trebuia lăsată acea ordonanță care era înainte (n. red.: care prevedea extragerea a 500 de urși), fiindcă ați văzut că și în Brașov sunt probleme, la fel și la noi. În apropiere de noi, la câțiva metri de comună, umblă ursul. Sunt foarte mulți. S-au înmulțit în zona noastră”, a mai spus, în final, Ferencz Zoltán.

Bărbatul care a fost luni seara atacat de urs la Belin este într-o stare stabilă și va mai rămâne câteva zile internat în spital, a spus, marți, pentru covasnamedia.ro, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, Keresztesi Arthur Atilla.

Potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, la nivelul județului Covasna sunt peste 2.000 de exemplare de urs. De la începutul anului și până la începutul lunii iulie, în județ au fost împușcați șapte urși agresivi.

La nivel național, potrivit ultimelor sondaje, numărul de urși din România se situează între 7.000 și 8.000 și tinde să fie în continuă creștere.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes