Connect with us
Publicitate

Economic

Ce mașini second-hand au căutat românii în primele 3 luni ale anului

Redactia

Publicat

pe

Vânzările de mașini second hand au scăzut anul acesta. După primele trei luni, înmatriculările de mașini SH în România au înregistrat o scădere de peste 6%. Au fost înregistrate puțin peste 101.000 de autoturisme rulate, față de 108.000 de autoturisme second hand în primele trei luni din 2020. Cele mai căutate 5 mărci de mașini SH în România au avut vânzări mai slabe decât în aceeași perioadă din 2020, fiind înregistrate scăderi între 8% și 15%, reiese din datele DRPCIV (Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor), analizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Publicitate

1. Volkswagen: 24.800 de autoturisme rulate

În primele 3 luni, peste 24.800 de autoturisme second-hand Volkswagen au fost înregistrate în România, în scădere cu 8% față de anul trecut. În urmă cu un an, peste 27.100 de mașini rulate VW erau înmatriculate în țară.

Publicitate

Brandul Volkswagen rămâne în continuare prima alegere pentru românii care vor să își cumpere o mașină la mâna a doua. Designul simplu, dar atrăgător și faptul că mulți mecanici se pricep să le repare ar putea fi printre argumentele care stau la baza deciziei acestora.

2. Audi: 10.000 mașini SH

Publicitate

Audi a urcat pe locul doi în piața auto SH după primele trei luni. În urmă cu 6 luni, BMW se situa pe această poziție. Românii sunt foarte atrași de acest brand premium pentru ca are mașini frumoase, chiar dacă prețurile sunt puțin cam mari.

Peste 10.000 de mașini rulate au fost înmatriculate în România în primele 3 luni din 2021. În cazul acestui brand, scăderea a fost de 7,8% în comparație cu ianuarie – martie 2020, când erau înregistrate pe plan local 10.900 de autoturisme.

3. BMW: 9.900 autoturisme rulate

Publicitate

Brandul BMW a pierdut locul 2 pe care îl deținea pe piața second-hand din România la finalul anului trecut. Cererea pentru modelele premium BMW a scăzut în primele trei luni cu 11%, la 9.898 de mașini SH.

Volumul de vânzări de mașini BMW la mâna a doua este totuși unul bun. De la începutul anului în fiecare zi a fost vândut câte un BMW rulat.

Anul trecut, în primele trei luni, înmatriculările au depășit 11.000 de mașini rulate BMW.

Publicitate

4. Ford: 7.300 autoturisme SH

Ford este pe locul 4 în preferințele românilor, pentru modelele sale second-hand. Cu toate acestea, cererea a scăzut cu 8% în primele trei luni din 2021, la 7.333 de mașini rulate.

În urmă cu un an, românii înregistrau în țară aproximativ 8.000 de autoturisme rulate marca Ford.

Publicitate

Brandul Ford își menține locul 4 în clasamentul celor mai căutate mărci auto în România, pe care îl ocupa și în urmă cu 6 luni.

5. Opel: 6.800 mașini SH

Opel este pe locul 5 în topul celor mai căutate branduri de mașini SH în primele trei luni ale anului, cu peste 6.800 de mașini înmatriculate în România.

Criza economică generată de pandemia coronavirus a scăzut cererea pentru aceste modele cu aproximativ 16% anul acesta. În aceeași perioadă a anului trecut, românii înmatriculau în țară peste 8.000 de autoturisme SH marca Opel. Brandul german își menține poziția pe care o avea și la finalul anului trecut în piața de mașini rulate.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Economic

Întârzierile din campania de vaccinare încep să se resimtă în turism. Transportul aerian de pasageri se redresează mult mai lent decât s-a prognozat

Avatar

Publicat

pe

Transportul aerian pe plan global se va redresa mult mai lent decât se estima anterior, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), deoarece întârzierile din campania de vaccinare şi „aversiunea faţă de risc” a Guvernelor încetinesc redeschiderea rutelor, a previzionat miercuri Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Publicitate

Traficul aerian global se va situa anul acesta la 43% faţă de nivelul de dinaintea crizei, faţă de o estimare de 51% luna trecută. De asemenea, IATA se aşteaptă ca pierderile din industria aviatică să ajungă la 47,7 miliarde de dolari în 2021, o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când s-au situat la 126,4 miliarde de dolari. Dar IATA a avertizat că operatorii aerieni vor continua să aibă nevoie de sprijin guvernamental.

„Această criză este mai îndelungată şi mai profundă decât s-ar fi putut aştepta oricine”, a afirmat Willie Walsh, noul directorul general al IATA.

Publicitate

Creşteri ale transportului aerian sunt aşteptate anul acesta în Statele Unite şi China, în timp ce în Europa se va înregistra doar o treime din traficul aerian din 2019, previzionează IATA.

Veniturile industriei ar urma probabil să crească cu 23%, faţă de nivelul scăzut de anul trecut, de 231 miliarde de dolari, dar mult sub nivelul de 607 miliarde de dolari din 2019.

Publicitate

Cererea pentru transportul aerian de marfă va depăşi cu 13,1% cererea pentru transportul aerian de pasageri în 2021, conform datelor IATA.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Premium Porc, cu ferme și în județul Brașov, renunță să mai cumpere fermele celor de la Danbred, din cauza pestei porcine

Avatar

Publicat

pe

white and brown pig on brown hay

Grupul danez Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, cu zece ferme pe plan local în judeţele Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea, a hotărât să renunţe la tranzacţia prin care urma să preia cinci ferme de la Danbred, grup de firme cu acţionariat româno-danez, din cauza virusului pestei porcine africane.

Publicitate

„Din păcate, am fost nevoiţi să regândim întregul nostru mod de lucru în România, inclusiv planul de investiţii pentru următoarea perioadă. Ne aflăm în această situaţie din cauza focarelor de pestă porcină africană, care ne-au afectat atât în mod direct, în două dintre fermele noastre, cât şi indirect, în special prin blocajele de mişcare cauzate de focarele din imediata apropiere a fermelor. În acest sens am decis, în acord cu proprietarii Danbred, să renunţăm la finalizarea tranzacţiei negociate şi anunţate”, au răspuns reprezentanţii Premium Porc.

În ianuarie 2020, compania daneză s-a confruntat pentru prima dată cu virusul pestei porcine africane, atunci când au depistat un caz în ferma Gulianca, din judeţul Brăila, şi circa 26.000 de porci au fost sacrificaţi.

Publicitate

Reprezentanţii Premium Porc susţin că impactul pestei por­cine asupra companiei este considerabil şi consideră că este nevoie de măsuri rapide pentru ca epidemia să fie controlată, „pentru a putea da o şansă fermierilor de a produce local carnea de porc consumată de români”. Conform specialiştilor din pia­ţă, din 2017 până în prezent, pesta porcină africană a produs pa­gube de peste 2 mld. euro şi au fost ucişi peste 700.000 de porci.

Tranzacţia dintre cele două companii a fost anunţată la începutul lunii februarie de Consiliul Concurenței, care a spus atunci că Premium Pork Commercial SRL (companie care face parte din grupul Premium Porc) intenţionează să preia activităţile desfăşurate de Danbred Argeş SRL, Agroprod Benţa Nicu SRL, Agro Consulting Chiriac SRL şi Slobozia Food Production SRL în domeniul reproducţiei, îngrăşării şi vânzării porcinelor către abatoare. Cele patru firme au peste 100 de angajaţi, în total, potrivit datelor publice.

Publicitate

Activele ce urmau să ajungă în ograda Premium Porc constau într-o fermă de reproduceţie şi patru ferme de îngrăşare, iar acţionarii companiilor erau Marsuland Holding, Munkbro Holding, firme cu sediul în Danemarca, şi antreprenorii români Ion Ben?a ?i Ionel Chiriac. Ionel Chiriac spunea că şi-ar dori să se focuseze doar pe producţia vegetală, adică de cereale.

Grupul Premium Porc a avut în anul 2019 o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro şi un număr de 475 de angajaţi. Capacitatea de producţie annuală a grupului danez este de peste 600.000 de capete de porci. Cel mai mare producător de carne de porc din România, grupul chinez Smithfield, creşte anual circa 1,3 milioane de capete de porci şi face peste 260 de milioane de euro, conform datelor publice.

Publicitate
Citește mai mult

Economic

Amenzi de peste 7 milioane de lei a aplicat ITM Braşov în 2020

Redactia Brasov

Publicat

pe

Peste 300 de firme din judeţul Braşov au fost sancţionate anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, iar alţi 118 angajatori au fost amendaţi pentru angajarea de mână de lucru la negru, valoarea totală a amenzilor aplicate ridicându-se la peste 7 milioane de lei, conform Raportului instituţiei, prezentat în şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural Braşov, potrivit Agerpres.

Publicitate

Potrivit unei informări transmisă de Instituţia Prefectului, în anul 2020 au fost controlaţi 2.315 angajatori, fiind sancţionaţi contravenţional 316 dintre aceştia.

În total, au fost aplicate 1.102 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, dintre care 893 avertismente şi 209 amenzi, în valoare totală de 3.834.800 lei. De asemenea, s-au dispus 1.468 măsuri obligatorii vizând remedierea deficienţelor constatate şi intrarea în legalitate a angajatorilor controlaţi.

Conform documentului citat, în aceeaşi perioadă, s-au efectuat 1.878 controale având ca obiectiv verificarea modului în care se respectă prevederile legale referitoare la munca nedeclarată.

Publicitate

„Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii au fost sancţionaţi 102 angajatori, fiind identificate 510 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. În total, au fost sancţionaţi 118 angajatori pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca nedeclarată, reprezentând 6% din totalul angajatorilor verificaţi, fiind aplicate în total 118 sancţiuni, şi anume: 82 amenzi contravenţionale în cuantum de 3.250.000 lei şi 36 avertismente scrise”, a precizat sursa citată.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 1.447 de controale la 1.286 de angajatori, iar pentru neregulile constatate inspectorii de muncă au aplicat 673 sancţiuni din care 210 amenzi, în valoare totală de 538.000 lei.

Publicitate

„În privinţa avizării dosarelor de cercetare a evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă şi cercetarea evenimentelor soldate cu decesul persoanei, evenimente colective, cu invaliditate evidentă şi/sau cu invaliditate confirmată, trebuie precizat că, având în vedere că în anul 2020 activitatea unităţilor economice s-a desfăşurat în condiţii de pandemie, a scăzut numărul de evenimente produse pe raza judeţului Braşov cu 27,89% faţă de anul 2019, înregistrându-se 442 evenimente faţă de 613 evenimente comunicate în anul 2019”, a mai precizat sursa citată.

Numărul de dosare de cercetare avizate de inspectorii de muncă în anul 2020 a fost de 435 faţă de 531 de dosare avizate în 2019.

„Totuşi, trebuie remarcat faptul că numărul de evenimente mortale, colective, cu invaliditate confirmată pentru care cercetarea este în sarcina inspectorilor de muncă, a crescut de la 32 evenimente în 2019 la 33 în 2020. În aceste condiţii, inspectorii de muncă au finalizat, în anul 2020, cercetarea a 30 evenimente mortale, colective, cu invaliditate confirmată faţă de 21 de dosare în anul 2019, cu menţiunea că 17 din aceste evenimente, respectiv 53,33%, au fost accidente mortale în afara muncii”, a subliniat sursa citată.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>