Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Ce înseamnă să faci bine în România. O femeie care a salvat de la moarte doi ursuleţi orfani a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda de Mediu

Redactia Brasov

Publicat

pe

Miruna Gritu, cea care a salvat doi pui de urs în urmă cu doar câteva zile, a aflat ce înseamnă să faci bine în România. A fost amendată de Garda de Mediu.

Publicitate

Situație absurdă după salvarea celor doi ursuleți din Biertan, judeţul Sibiu. Președinta Asociației “Prietenii Berzelor” Cristian a fost amendată cu suma de 10.000 de lei de către Garda de Mediu, motivul invocat fiind acela că ursuleții salvați au fost transportați la Sanctuarul de Urși de la Zărnești fără documente. Cei doi pui de urs au fost găsiți de un localnic din Biertan, iar Asociația “Prietenii Berzelor” s-a ocupat de transportul lor de la Biertan la Zărnești, la Sanctuarul de Urși. Garda de Mediu a aplicat o amendă de 10.000 de lei președintei asociației, relatează sibiu100.ro.

Vă reamintim faptul că, zilele trecute, un bărbat din Biertan s-a trezit în curte cu doi ursuleți care s-au pierdut de ursoaică. Cele două ursoaice, de doar două luni, erau înfometate și speriate când au fost descoperite de bărbat. Proprietarul casei le-a adăpostit în așteptarea ursoaicei și, pentru că mama puilor nu a mai apărut, a cerut ajutorul specialiștilor. Asociația “Prietenii Berzelor” din Cristian a preluat puii și i-a transportat la Sanctuarul de Urși de la Zărnești.

Publicitate

„Astăzi 02. 04. 2021, Asociația Prietenii Berzelor a fost sancționată contravențional de către Garda de Mediu Sibiu cu amenda în valoare de 10.000 lei, pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs găsiți abandonați lângă comuna Biertan, jud. Sibiu”, a anunțat, vineri, Asociația, printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții organizației povestesc cum s-au întâmplat lucrurile.

Publicitate

„Marți 30.03.2021, am fost sunați de către un reprezentant al Asociației Milioane de Prieteni din Brașov să ajutam în cazul a doi pui de urs găsiți în apropierea unei cabane din județul Sibiu. Încă dinainte de a pleca spre Biertan am încercat să aflam exact cum ar trebui să procedam de la diferite persoane din cadrul instituțiilor de Mediu din Sibiu. Ajunși la puii de urs am constatat că viața lor era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansată și a diareii severe.

Am plecat de urgență spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanți ai diferitelor instituții din Sibiu în încercarea de a găsi o soluție legală pentru situația în care ne aflam. Pentru că starea ursuleților se degrada tot mai tare și pentru că noua ni se pare normal să luptăm în primul rând pentru viață am hotărât să plecăm de urgență cu ursuleții spre Zărnești pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializați”, au explicat reprezentanții Asociației.

Aceștia au mai precizat că odată ajunși cu puii de urs la Zărnești aceștia au fost preluați de către reprezentanții asociației Milioane de Prietenii și evaluați medical de către medicul colaborator al acestora.

Publicitate

„Pe perioada evaluării medicale a ursuleților telefonul a rămas la încărcat în mașină. În momentul plecării de la Zărnești am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanții diferitelor instituții din Sibiu. Le-am comunicat acestora că puii de urs sunt în siguranță în sanctuarul de urși din Zărnești. Ne-au anunțat că urmează să fim invitați la sediul Gărzii de Mediu Sibiu pentru a fi audiați în prezenta reprezentanților IPJ -SAESP. Astăzi ne-am prezentat la audieri.

Am fost sancționați contravențional cu o amendă în valoare de 10.000 de lei. Astăzi am simțit din nou că în țara asta viața animalelor nu este pe primul plan, că tot ceea ce contează sunt hârtiile sub care unii își ascund incompetența. Dacă am fi stat ore bune să așteptam hârtiile pentru relocare astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morți”, au prcizat reprezentanții organizației.

Aceștia anunță că au acționat pentru salvarea animalelor, lucru pe care l-ar face din nou.

Publicitate

„Dar pentru că am acționat pentru salvarea lor și am hotărât să ne deplasăm rapid la cel mai apropiat sanctuar de urși suntem nevoiți să plătim. Tot ceea ce contează însă pentru noi este faptul că cele două ghemotoace sunt acum bine și că se recuperează. Că vor fi bine și vor crește mari într-un loc în care vor fi protejate țoață viața lor. Noi vom continua să luptăm pentru fiecare animal rănit și pentru fiecare animal ce va avea nevoie de ajutorul nostru cu aceeași pasiune și încăpățânare cu care o facem de atâția ani. Și cu speranță că într-o zi viața lor va conta cu adevărat, nu numai pentru noi”, au încheiat reprezentanții organizației.

Publicitate
Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Alexandru spune:

  Cei de la Garda de Mediu Sibiu,ar trebui zburați din funcțiile bine platite, daca se intampla acest incident intr-o alta țara europeana….ar fi fost toți acești ,,aparatori,, la inchisoare!

 • Fapt divers

  Dracula vaccinează la Castelul Bran. În fiecare weekend aici se face maraton de vaccinare

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Începând de vineri, 7 mai 2021, Castelul Bran va găzdui maratoane de vaccinare cu doze Pfizer BioNTech, timp de o lună, în perioada weekendurilor, în clădirile Vămii Medievale din incinta Domeniului Bran.

  Publicitate

  Spațiul destinat vaccinării beneficiază de flux unidirecțional și este structurat astfel: camera de așteptare, cameră recepție / înregistrare, cameră vaccinare, camera observație post vaccinare, cameră personal medical. Acesta va fi dezinfectat periodic cu lămpi UV și nebulizator.

  Vaccinarea se va face cu echipa medicală mobilă, fără programare, iar orarul de funcționare al centrului este după cum urmează: vineri, între orele 14:00 – 20:00, sâmbătă, de la 10:00 la 20:00 și duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Este asigurată, de asemenea, parcare gratuită pentru beneficiari, în imediata vecinătate a imobilului.

  Publicitate

  Inițiativa a apărut ca urmare a intenției guvernului de a deschide centre de vaccinare în unități private și, totodată, în întâmpinarea perioadei în care deplasările între regiuni vor deveni mai frecvente, fapt ce va genera o creștere a numărului de vizitatori la Castelul Bran și la pensiunile din localitate. Acțiunea se adresează atât membrilor comunității și echipei Castelului Bran, însă mai ales turiștilor români care vizitează monumentul istoric sau sunt cazați în zonă. În cazul înregistrării unor cifre semnificative, perioada de desfășurare a maratoanelor se va prelungi până la 3 luni.

  Demersul este organizat în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, Centrul Rezidențial Pentru Vârstnici Maria și Prefectura Județului Brașov.

  Publicitate

  Toți beneficiarii vor primi “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și, în cazul în care vor opta și pentru vizita la Castel, vor avea acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură.

  Accesul în centrul de vaccinare nu este condiționat de vizitarea Castelului Bran.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Fapt divers

  O fetiţă de doar 10 luni, care mai avea de trăit doar câteva zile, a fost salvată de la moarte de o echipă de medici de la Spitalul „Sf. Constantin”

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Operație chirurgicală spectaculoasă la Braşov, după ce viața și inima unei fetițe de doar 10 luni au fost salvate de echipa medicului Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. A fost și prima misiune umanitară internațională de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, fiind demarată la inițiativa doctorului Victor Costache.

  Publicitate

  „Ne bucurăm de această premieră națională și de faptul că putem beneficia de sprijinul celor mai buni profesioniști din Germania. Este o săptămână în cadrul căreia facem intervenții chirurgicale la 15 micuți pacienți, le dăm o șansă la viață. Copiii provin din medii defavorizate, iar astăzi am intervenit la un copil de doar 10 luni care, foarte probabil, nu ar fi mai supraviețuit mai mult de 7-10 zile. Pe de altă parte, este esențial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil. Totul a decurs normal. Copiii pe care-i operăm au o șansă unică la o viață normală”, a declarat conf. univ. dr. Victor Costache.

  Totul a avut loc la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde activează chirurgul Victor Costache, iar astfel de operații sunt complet gratuite, sprijinite de două fundații private, una din România iar alta din Germania.

  Publicitate

  Ana Maria Ștefan, mama bebelușului, a venit special la Brașov tocmai din județul Timiș, iar în acest loc profesioniștii, care sunt aproape de medicul Victor Costache, reușesc să facă adevărate miracole, salvând vieți acolo unde nu par a mai fi șanse. Femeia provine dintr-o familie modestă, însă are o mare credință în Dumnezeu.

  „Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săpatămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”, a declarat mama fetiței.

  Publicitate

  În acest sens, echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin” a povestit detaliat despre ce operație și intervenție chirurgicală a putut să beneficieze fetița de doar 10 luni.

  „Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.

  Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavității stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună, au spus medicii de la Spitalul „Sf. Constantin din Brașov”, potrivit BZI.

  Publicitate
  Publicitate
  Citește mai mult

  Fapt divers

  15 copii cu boli cardiovasculare grave sunt operaţi la Spitalul „Sf. Constantin” de o echipă de medici din Germania

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  La inițiativa lui Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Sf. Constantin” Brașov, marţi, 4 mai 2021 a început prima misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată cu sprijinul „Fundaţiei Inimii” din Germania și a „Fundaţiei Polisano” găzduită de Spitalul „Sf. Constantin”. Este cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România cu un număr de 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.

  Publicitate

  Pe parcursul acestei săptămâni vor fi operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidentă încă aproximativ 40

  Scopul principal al acestui proiect, pe lângă reușita actului medical, este ca echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin Brașov” să beneficieze de expertiză colegilor din Germania. Pe de altă parte, pentru întărirea proiectului cardiovascular pediatric din Braşov vor fi organizate sesiuni de formare profesională în următoarele domenii: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeala, imagistica în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Această misiune umanitară coincide cu aniversarea unui an de chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov. De reamintit că, în România decedează anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiovasculare în lipsa operațiilor, iar expertiza care s-a dezvoltat în spitalul nostru, mai există în țara doar în centrele din Târgu-Mureș, Cluj și București.

  Publicitate

  În acest context, de precizat că în anul 2019, la Sibiu de data aceasta, 11 copii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave au fost trataţi de către echipe medicale din România, Germania şi Anglia. Acţiunea a făcut parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii” al cărui obiectiv principal este de a da o şansă la viaţa copiilor cu malformaţii cardiace grave şi care provin din medii defavorizate. Coordonatorul medical al programului „Inimi Sănătoase pentru Copii” este medicul primar în chirurgie cardiovasculară şi toracică, universitarul dr. Victor Costache, autor a numeroase premiere naţionale şi internaţionale.

  Tragic este că, datele oficiale de acum 2 ani arătau că România ocupa locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de Uniunea Europeană (UE) cu 43.8 la 100.000 locuitori. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anual se nasc circa 1.500 de copii cu malformaţii cardiace, şi numărul acestora este în creştere. Având în vedere toate cele reliefate, acţiunea de acum şi tot ceea ce a construit, de aproape un deceniu de la momentul în care a revenit în România, conf. univ. dr. Victor Costache este o „misiune” unică de a salva vieţi a zeci şi zeci de micuţi care, altfel, nu ar fi ar fi avut nicio şansă!

  Publicitate
  Publicitate
  Citește mai mult
  Publicitate
  Publicitate

  De Interes

  >