Connect with us
Publicitate

Administrație

Ce e mit, ce e realitate? Primăria Brașov a făcut o listă a beneficiilor limitării vitezei în centrul orașului la 30 de kilometri pe oră

Publicat

pe

Decizia limitării vitezei în centrul Brașovului la 30 de kilometri pe oră a împărțit brașovenii în două tabere. Pe de-o parte sunt cei care susțin această nouă regulă și care vor să vadă cât mai puține mașini pe străzile din centrul istoric, iar de cealaltă parte există șoferi care cred că impunerea unei viteze maxime atât de mici ar provoca haos în trafic.

Autoritățile, în schimb, spun că reglementarea va avea numai beneficii atât pentru locuitorii din centrul vechi, cât și pentru șoferii care vor circula cu mașinile în zonă. Edilii spun că la o viteză de 30 de kilometri pe oră scade riscul producerii accidentelor cu până la 20-30%, poluarea fonică ar scădea considerabil, emisiile de CO2, NOx și monoxid de carbon s-ar diminua, iar oamenii vor fi încurajați să folosească mai mult bicicletele pe străzile din centrul istoric.

Reprezentanții Primăriei Brașov au făcut și o listă care prezintă mituri și realități ale acestei decizii de limitare a vitezei:

Mit: o limită de viteză urbană de 30 km/h creează mai multe blocaje de trafic și deci costuri de aglomerație mai mari

Publicitate

Realitate: Traficul se deplasează cel mai ușor în centrele urbane la o viteză de 20-30 km/h. Distanța dintre mașini este mai mică la viteze mai mici, dar permite totuși mașinilor din străzile laterale să se integreze în firul principal și încurajează mișcarea continuă. Examinarea tiparelor de trafic din Elveția a arătat că o viteză de 30 km/h permite sistemului rutier să absoarbă treptat numărul maxim de mașini (mai multe mașini decât la viteze mai mari). Cu alte cuvinte, o limită de viteză mai lentă înseamnă un timp de călătorie global mai rapid pentru fiecare dintre participanții la trafic. Și, desigur, o viteză mai mică înseamnă mai puține probleme de mediu, datorită unui comportament de conducere mai temperat.

 

Mit: Limita de viteză urbană de 30 km/h împiedică transportul public

Realitate: Utilizatorii și companiile de transport public au de câștigat dintr-o cultură a traficului lent și sigur. Experiența de până acum cu o limită de 30 km/h a arătat că timpii de îmbarcare exercită o influență mult mai mare asupra orarului decât limita de viteză. Dacă totuși există întârzieri, transportul public poate beneficia de prioritate de trecere la intersecții, pentru a-l accelera și mai mult.

 

Mit: O limită de viteză urbană de 30 km/h creează mai multe emisii

Realitate: Tocmai opusul este adevărat. Studiile au arătat că reducerea vitezei de la 50 km/h la 30 km/h are ca rezultat o reducere clară a emisiilor poluante și a consumului de energie. Simpla reducere a vitezei duce la reduceri mari de CO2 (aproximativ 15%), NOx (aproximativ 40%) și monoxid de carbon (aproximativ 45%). Singura excepție sunt hidrocarburile, care cresc foarte ușor (aproximativ 4%). Schimbarea stilului de conducere (de la conducerea agresivă la cea defensivă) face, de asemenea, o mare diferență. În mod ideal, șoferii ar trebui să scadă viteza și să își schimbe stilul de conducere, dar legislația nu poate avea defecte decât asupra scăderii vitezei.

 

Mit: Nimeni nu ar respecta o limită de 30 km/h în zonele urbane: viteza nu ar scădea

Realitate: Experiența unor orașe precum Lucerna (Elveția) arată că o limită de 30 km/h are ca rezultat viteze în general mai mici. Când se aplică universal, cea mai mare parte a rezultatului provine din presiuni normative și din scăderea medie a vitezei. Cercetătorii au subliniat că va deveni pur și simplu un lucru normal să conduci mai încet în zonele construite. Tot ce este nevoie este o forță puternică a poliției la început (care se autofinanțează, așa cum arată experiența orașului german Heidelberg). Vitezele cele mai mari sunt în orice caz reduse, îmbunătățind astfel semnificativ siguranța în trafic.

 

Mit: Copiii vor acorda mai puțină atenție drumurilor cu o limită de viteză urbană de 30 km/h, deci vor fi mai multe accidente

Realitate: O limită de 30 km/h nu înlocuiește educația privind traficul. Copiii trebuie să învețe să facă față traficului periculos. Dar acest lucru nu înseamnă că prima eroare de judecată a unui copil ar trebui să fie fatală. După cum se știe, cu cât un copil este mai mic, cu atât devine mai confuz în ceea ce privește regulile de trafic, volumul și viteza. La 30 km/h, copiii sunt mai capabili să învețe în siguranță să facă față traficului, deoarece greșelile nu au aceleași consecințe mortale ca la viteze mai mari. O limită de viteză urbană de 30 km/h înseamnă, de asemenea, că ei pot fi lăsați singuri mai devreme și mai des, ceea ce înseamnă că sunt mai capabili să-și dezvolte independența de care au nevoie în viață. Acest lucru eliberează, de asemenea, o persoană care, în loc să aibă grijă de copil, poate să facă alte lucruri.

 

Mit: Reducerea limitelor de viteză la 30 km/h ar restrânge libertatea personală

Realitate: Reducerea limitelor de viteză urbană deja existente la 30 km/h înseamnă o creștere a libertății personale a tuturor: este mai sigur pentru pietoni, crește libertatea copiilor de a se juca și îmbunătățește condițiile pentru cei care doresc să aibă o conversație în timp ce se află lângă drumuri. De asemenea, ridică din presiunea asupra celor care au grijă de copii. Libertatea personală a șoferilor crește, de asemenea, deoarece aceștia au viteze medii mai mari deplasându-se mai constant, și cu timpi de călătorie mai previzibili.

,,Beneficiile le vom vedea cu toții. În primul rând vorbim despre calmarea traficului într-o zonă aglomerată, într-o zonă predispusă traficului pietonal, și este o măsură pe care mulți brașoveni au salutat-o. Este o măsură care se aliniază unor tendințe europene – știm cu toții că orașe mari din Europa merg spre reducerea traficului, nu doar pentru siguranța cetățenilor, ci și pentru reducerea poluării. S-a constatat că vitezele mari, urmate de frâne bruște, creează probleme și creează o creștere a particulelor aflate în suspensie în aer. Cred că măsura va contribui inclusiv la creșterea fluenței traficului – evident, în momentele în care se produc blocaje nici nu contează dacă ai 30 sau 50 la oră limita vitezei. Cred că toate măsurile acestea trebuie bazate pe date și cu analize foarte atente. Un alt pas ar putea fi restricționarea accesului în anumite zone din oraș, mai ales în zona veche, în zona cartierului Șchei, cu excepția riveranilor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Analiza a fost publicată pe site-ul Federației Europene pentru Transport și Mediu și poate fi consultată la adresa www.transportenvironment.org.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes