Connect with us
Publicitate

Social

Ce condamnare a primit un bărbat suspect de COVID-19 trimis în judecată pentru că a fugit din spital

Publicat

pe

Publicitate

Un bărbat din Buzău a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani de supraveghere pentru zădărnicirea combaterii bolilor, transmite opiniabuzau.ro.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor și a fost condamnat de instanța sesizată, respectiv Judecătoria Buzău, la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani de supraveghere. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Viorel G. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Merei sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Decizia nu este definitivă.

Fapta acestuia datează din 10 aprilie, fiind și primul buzoian inculpat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Bărbatul, din satul Izvorul Dulce, comuna Merei, a fost cercetat de procurori după ce, suspect fiind de infecție cu coronavirus, a fugit, pe 10 aprilie, din izolatorul aflat în curtea Spitalului Județean de Urgență. La scurt timp s-a dat dat alarma, iar în căutarea lui au plecat echipe de polițiști și jandarmi. După câteva ore, bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit în extravilanul comunei Merei, îndreptându-se către casă. Bărbatul fusese testat pentru COVID 19, însă nu primise rezultatul.

Viorel G. era contact direct al fiului său revenit din Franța și se aflase în izolare la domiciliu până pe 28 martie. În data de 9 aprilie a făcut febră, având și alte simptome specifice infecției cu noul ­coro­navirus, motiv pentru care a sunat la 112, fiind preluat cu ambulanța și izolat în modu­lul special amenajat lângă UPU. A fost testat pentru COVID 19, însă a doua zi a plecat din spital.

Publicitate

Pe numele său a fost des­chis dosar penal pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”, care a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

,,La data de 11.04.2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, a fost  înregistrată  o cauză penală având ca obiect infracțiunea de <Zădărnicirea combaterii bolilor>, prev. de art. 352 alin. 1 Cod penal, reținându-se faptul că, la data de 10.04.2020, în jurul orelor 13.20, o persoană – suspectată ca fiind infectată cu virusul COVID 19 – a părăsit spațiul care este special amenajat în curtea Spitalului Județean de Urgență Buzău, unde se afla internată, la acea dată.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi tuturor aspectelor”, a anunțat, la acel moment, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Peste 20 de dosare penale pentru zădărnicirea comba­terii bolilor au fost deschise de procurori de la începutul pandemiei de coronavirus, însă niciun sfert dintre ele nu a ajuns în instanță. Asta pentru că – susțin surse judiciare – persoanele vizate nu ar fi provocat îmbolnăvirea celor cu care au intrat în contact, o condiție obligatorie prevăzută de Codul Penal.

La Buzău, cinci persoane au fost deferite justiției pentru zădărnicirea combaterii bolilor, doar patru fiind din județ. În cazul unora nu s-a dovedit că ei au îmbolnăvit alte persoane când au fugit din spital sau din centrul de carantină – ca infectați sau doar ,,suspecți” -, sau când au părăsit cartierul carantinat la acel moment, precum în cazul unei femei care a fentat filtrele și a ieșit la cumpă­rături.

Până în acest moment toate dosarele au trecut de camera preliminară. Cel în care au fost deferiți justiției buzoianul găsit responsabil de împrăștierea corona­virusului în cartierul Poștă și socrul său din Ialomița, va intra la judecare pe fond, după ce, săptămâna trecută, judecă­torul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței de către procurori. Luna viitoare și acest dosar ar putea primi sentința la Judecătoria Buzău.

Buzoianul Comitet și socrul său din Ialomița, Gongoi, considerați responsabili de instituirea carantinei în cartierul Poștă din municipiul Buzău – după ce ar fi împrăștiat în familie noul coronavirus în urma unor deplasări nejustificate între județe în perioada stării de urgență -, au fost trimiși în judecată pe 14 iulie pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Polițiștii de investigații criminale au înaintat, la sfârșitul lunii mai, Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, referatul cu pro­pu­nerea de punere în mișcare a acțiunii penale și de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile față de doi bărbați de 41 și 51 de ani din Buzău, respectiv Ialomița, sub aspectul săvâr­șirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Bărbatul de 41 de ani, Gheorghiță Constantin, zis Comitet, este considerat sursă a răspândirii COVID-19 în cartierul Poștă, ca și socrul acestuia, cunoscut ca Gongoi, din localitatea ialomițeană Bărbulești.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în perioada 18-19 aprilie, cei doi bărbați nu au respectat în totalitate prevederile legale și măsurile instituite pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Ulterior, atât cele două persoane, dar și alți membri ai familiilor acestora, au fost diagnosticați cu virusul în cauză. Astfel, prin nerespectarea ­preve­derilor legale, cei doi bărbați au încălcat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea bolii. Procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de cele două persoane.

Pe 18 aprilie, Gongoi, bărbatul de 51 de ani, și-a vizitat fiica la Buzău. Deplasarea s-a făcut cu declarație pe propria răspundere, chiar dacă astfel de vizite erau interzise în starea de urgență, acesta fiind chiar oprit în ­tra­fic de Poliție. A doua zi, Comitet a plecat cu socrul său în Ialomița, tot  în baza declarației pe propria răspundere, pe care au bifat necesitatea asigurării cu alimente și alte bunuri de strictă necesitate. A fost, de asemenea, oprit în trafic și verificat de poliție, dar a motivat că își duce socrul acasă pentru că urma să păstreze mașina acestuia. Câteva zile mai târziu, Gongoi a ajuns la spital cu simptome de COVID-19. Pe 28 aprilie, a ajuns la spital și Comitet cu afecțiuni pulmonare, fiind ulterior diagnisticat și el cu SARS-CoV 2. Bărbatul a fost internat pe 1 mai la Spitalul ,,Victor Babeș“ din Capitală, fiind diagnosticat cu infecție cu coronavirus, iar sâmbătă, 8 mai, a fost externat, ajungând acasă la orele serii. În total, 30 de persoane au fost infectate din rândul contacților săi, din cartierele Poștă, Mihai Viteazu și Dorobanți.

La nivel național, aproape trei sferturi din cele peste 400 de dosare penale deschise pentru zădărnicirea comba­terii bolilor, după declanșarea pandemie au fost clasate.

De la declanșarea crizei medicale s-au înregistrat peste 600 de dosare penale, din care 200 sunt pentru fals în declarații.

sursa opiniabuzau.ro
foto digi24.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes