Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Cazul Kronospan. Cum protejează Ministerul Mediului braşovenii de poluarea produsă de marii jucători din industria lemnului

Publicat

pe

Publicitate

Despre protejarea fondului forestier din Europa se dezbate, în această perioadă, la Bruxelles. Când vorbim despre păduri, vorbim implicit şi despre aerul pe care-l respirăm.

În locul „plămânilor verzi” care dispar, unii dintre marii consumatori de lemn din România pun ceva în loc: poluare.

Am încercat să aflăm cum apără Ministerul Mediului şi alte instituţii abilitate sănătatea cetăţenilor români când au în faţă mari companii din industria lemnului.

Celălalt prinț din Liechtenstein

Publicitate

Când spunem afaceri cu lemn în România, spunem Austria. Un reflex înşelător. În cazul Kronospan, care operează două fabrici de furnire şi plăci de lemn, la Sebeş şi Braşov, şi un depozit la Constanţa, doar numele este austriac.

Compania-umbrelă, Kronospan AG, are sediul în Liechtenstein, în capitala Vaduz, pe Austrasse 79, conform site-ului de business dnb.com.

Fraternizarea industriaşilor austrieci cu antreprenorii din Liechtenstein are drept posibil motiv secretul bancar. În 2015, Principatul a decis să semneze un acord cu Uniunea Europeană şi să pună la dispoziţia autorităţilor informaţii relevante din punct de vedere fiscal, cu o excepţie: persoanele şi firmele din Austria beneficiază în continuare, în numeroase privinţe, de discreţia băncilor din Liechtenstein.

S-a folosit o „portiţă” legală, se arată într-un raport publicat în 2017 de mai multe ONG-uri europene şi dedicat jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată după mai multe relatări incomode în țara sa.

Familia austriacă Kaindl, care a fondat firma de panouri şi furnire în 1897, are doar un reprezentant în conducerea Kronospan AG. Unul dintre cei doi directori generali şi preşedinte al consiliului de administraţie este prinţul Michael von und zu Liechtenstein, văr îndepărtat al prinţului Emanuel von und zu Liechtenstein, cel cunoscut pentru că a vânat în judeţul Covasna, transmite libertatea.ro.

Ramura din România, controlată din Cipru

Despre reţeaua de firme care alcătuiesc imperiul Kronospan şi care activează pe trei continente au scris şi jurnaliştii de la addendum.org.

După căderea Cortinei de Fier, afaceriştii din industria lemnului din Austria s-au precipitat spre ţările fost comuniste, inclusiv spre Rusia, atraşi atât de materia primă din Carpaţi, cât şi de fragilitatea instituţională a statelor est-europene, scriu reporterii de la Addendum. Nu întâmplător, Austria este ţara care a iniţiat scrisoarea de protest faţă de strategia pentru protejarea pădurilor a UE. Printre semnatarii scrisorii se numără şi România.

Tehnic vorbind, ramura din România a Kronospan are foarte puţină spre deloc legătură cu Austria. Toate firmele înregistrate în ţara noastră au drept acţionari majoritari offshore-uri din Cipru şi Malta, iar aceste offshore-uri sunt controlate de Fundaţia Betuva, înfiinţată în 1996, cu sediul în Vaduz, pe Schmedgass 6.

Conform site-ului elveţian monetas.ch, persoanele cu drept de semnătură din cadrul Betuva sunt trei: prinţul Michael von und zu Liechtenstein, cetățeanul cipriotul Spiros Spyrou şi contele anglo-austriac Francis von Seilern-Aspang.

Sus-pomenitul Spyrou, Hajigeorghi Lambros, al cărui nume apare listat în Panama Papers și bulgarul Nikolay Bankov sunt cei care administrează şi firmele din România, şi firmele-mamă ale firmelor din România.

Un labirint de offshore-uri cu oameni care dispar când apare Fiscul

Ancora s-a numit Kronospan Trading SRL, înfiinţată în iunie 1999 şi având ca acţionar unic Kronospan Holdings South Limited, cu sediul în Nicosia, Cipru, potrivit termene.ro.

A urmat depozitul din interiorul Portului Constanţa, Dana 131: Kronospan Zona Liberă Constanţa SRL, care şi-a schimbat denumirea în Alfa Terminal Constanţa SRL. Înregistrată în 2000, firma are drept acţionar majoritar pe Silva Logistic Holdings Limited, cu sediul în Cipru.

Administratorul Alfa Terminal Constanţa este, din 2019, Hajigeorghi Lambros, care l-a înlocuit pe Spiros Spyrou, retras după ce Fiscul din România a început să investigheze posibile nereguli.

Întreg reportajul îl puteţi citi pe libertatea.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes