Connect with us
Publicitate

Social

Caz unic în România: un fost frezor de la Roman Brașov refuză de cinci ani să încaseze pensia acuzând că i-a fost calculată greşit

Publicat

pe

Un bărbat de 70 de ani, din judeţul Vrancea, refuză cu obstinaţie, de cinci ani, să-şi încaseze pensia pe motiv că nu i-a fost calculată corect. Pensionarul ar putea beneficia de o sumă importantă de bani dacă ar solicita redeschiderea drepturilor, în urma refuzurilor sistematice, relateaza Adevarul.

Publicitate

Ilie Diaconescu a împlinit vârsta standard de pensionare în urmă cu cinci ani, când i s-au deschis şi drepturile la pensie, iar din dosarul depus la Casa Judeţeană de Pensii Vrancea a reieşit că a avut o vechime în muncă de 16 ani, trei luni şi patru zile, din care doar în grupa a doua de muncă aproape cinci ani şi opt luni. 

Sunt cifre concrete, singurele de altfel, rezultate din cartea de muncă şi a adeverinţelor pe care Ilie Diaconescu le-a prezentat celor care i-au calculat pensia.

În schimb, bărbatul se simte nedreptăţit şi spune că a fost prejudiciat de ani buni de grupă de către funcţionarii de la Casa de Pensii Vrancea, situaţie pe care însă nu o poate dovedi cu acte din care să reiasă afirmaţiile sale.

Publicitate

Ilie Diaconescu a avut mai multe meserii, printre care şi de frezor la Roman Braşov, iar această fabrică este singura care i-a oferit şi adeverinţele necesare de grupă. Bărbatul solicită însă acelaşi tratament şi de la o firmă din Vrancea pentru care a lucrat acum mai bine de 40 de ani, dar nu are la mână nici măcar o singură dovadă că ar fi lucrat în condiţii grele care impuneau sporuri suplimentare. El consideră că datorită anilor lucraţi în grupă acolo ar fi trebuit să iasă la pensie la 62 de ani, şi nu la 65. În plus, susţine că este foarte mic cuantumul pensiei, aferent unui punctaj de doar 0,46, ceea ce înseamnă o pensie de aproximativ 800 de lei pe lună.

Poate solicita oricând drepturile din urmă

„Cer să mi se dea grupă de la Cooperativa Prestarea. Fostul director mi-a spus că nu îmi dă grupă pentru că el nu a plătit, deci a încălcat legea. Să plătească acum şi să fie tras la răspundere. Vreau dovadă la mână să iau pensie din ţară din urmă, din 2012, pensie de drept”, spune Ilie Diaconescu într-o petiţie către Protecţia Consumatorilor din Vrancea.

De asemenea, bărbatul a făcut contestaţie şi faţă de pensia stabilită, soluţionată cu răspuns negativ de Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice. Acestuia i s-a recomandat ca în situaţia în care va putea dovedi cu documente alte perioade de vechime în muncă să se adreseze cu o nouă cerere Casei de Pensii Vrancea, pentru recalcularea drepturilor băneşti. El a mai fost informat că anii de muncă de la Prestarea, doi ani şi trei luni, i-au fost luaţi în calcul la stabilirea pensiei.

Faptul că Ilie Diaconescu refuză de atâţia ani plata drepturilor sale a pus şi Casa de Pensii Vrancea într-o situaţie oarecum delicată, în sensul că după mai multe luni de refuz în anul 2016, când poştaşul nu era primit în curte,  plata pensiei s-a suspendat.

Publicitate

Dacă până anul trecut exista în lege o prevedere că drepturile pot fi acordate de la data suspendării, cu respectarea termenului de prescripţie de trei ani, adică bărbatul putea solicita din urmă pensiile neîncasate, dar nu mai mult de trei ani în urmă, în prezent această prevedere a fost eliminată. Asta înseamnă că oricând acest pensionar poate cere banii din urmă.

„Problema lui este că refuză pensia şi nu are niciun cont bancar unde să-i fie viraţi banii, aşa cum i-am solicitat când a venit în audienţă. Se poate adresa instanţei, iar dacă între timp face rost de documente se poate face recalcularea”, a declarat Adrian Juravle pentru Adevarul, directorul Casei Judeţene de Pensii Vrancea.

Sursa Adevarul.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Melos Negros

    11 noiembrie, 2020 at 11:02 am

    Jaf pe față: pentru ca toți cârnații să ia pensii speciale de 70 de mii de lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes