Connect with us
Publicitate

Eveniment

Caz revoltător! Un braşovean i-a ascuns iubitei timp de 5 ani că este infectat cu HIV. În tot acest timp cei doi au întreţinut relaţii intime neprotejate

Publicat

pe

Publicitate

Procurorii din Brașov au în anchetă un caz în care un braşovean i-a ascuns iubitei timp de cinci ani că este infectat cu HIV. Din anul 2013, brașoveanul incriminat se află în evidența Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov – Secția Boli Infecțioase cu infecția HIV, beneficiind de asistență medicală în cadrul acestei unități spitalicești de la momentul diagnosticării.

În perioada 2017 – octombrie 2022, acesta a avut o relație de concubinaj cu o doamnă cu care a întreținut relații sexuale atât protejat, cât și neprotejat, fără a-i preciza că este diagnosticat cu HIV și fără a-și efectua analizele medicale cu privire la evoluția stării sale de sănătate în ultimii trei ani. Situația este cu atât mai gravă cu cât doamna respectivă avea doi copii, cel mic fiind alăptat la începutul relației dintre cei doi, transmite libertatea.ro.

În octombrie 2022, brașoveanul a suferit un accident vascular în urma căruia i-a fost prescris un tratament specific. Pentru că nu a înțeles modalitatea în care medicul i-a indicat să ia medicamentele, acesta i-a cerut ajutorul partenerei sale de care se despărțise recent. În aceste împrejurări, bărbatul i-a dat femeii inclusiv actele medicale eliberate de către doctor, în cuprinsul cărora, pe lângă medicamentele indicate, era menționat și faptul că pacientul este cunoscut cu HIV pozitiv.

Abia atunci, femeia a conștientizat pericolul la care a fost expusă de către fostul ei iubit care i-a ascuns cinci ani starea sa de sănătate. Din fericire pentru ea, rezultatul testelor pe care le-a făcut imediat au indicat că nu sunt infectați nici ea și nici copiii ei.

Publicitate

Inițial, procurorii brașoveni au dispus clasare dosarului, situația brașoveanului fiind una aparte. Potrivit actelor medicale, bărbatul are o formă de boală netransmisibilă (viremie HIV = nedetectabilă, iar potrivit studiilor internaționale nedetectabil = netransmisibil). Totuși, instanța a decis să retrimită cauza la procuror pentru continuarea urmăririi penale, mai ales că individul era acuzat și de alte fapte grave, amenințare, loviri și alte violențe și violare de domiciliu.

Ce este HIV și cum atacă organismul uman

Virusul imunodeficienței umane (HIV) vizează sistemul imunitar și slăbește apărarea organismului împotriva multor infecții și a unor tipuri de cancer pe care persoanele cu sistem imunitar sănătos le pot combate. Pe măsură ce virusul distruge și afectează funcția celulelor imune, persoanele infectate devin treptat imunodeficiente.

Cea mai avansată etapă a infecției cu HIV este sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), care poate dura mulți ani până se instalează, dacă nu este tratat, în funcție de individ. SIDA se definește prin dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, infecții sau alte manifestări clinice grave pe termen lung.

Deși persoanele care trăiesc cu HIV tind să fie foarte infecțioase în primele câteva luni după infectare, mulți nu știu despre starea lor până în etapele tardive. În primele câteva săptămâni după infecția inițială, oamenii pot să nu prezinte simptome sau prezintă o boală asemănătoare gripei, inclusiv febră, cefalee, erupții cutanate sau durere în gât, se arată într-un raport al Institutului Național de Sănătate Publică. HIV poate fi transmis prin schimbul de fluide corporale de la persoane infectate: sânge, lapte matern, spermă și secreții vaginale.

HIV poate fi transmis și de la mamă la copil în timpul sarcinii și al nașterii. Infecția nu se produce prin contactul obișnuit de zi cu zi, cum ar fi sărutul, îmbrățișarea, strângerea mâinii sau utilizarea în comun a obiectelor personale, a mâncării sau a apei.

Codul Penal incriminează din 2004 transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA de către o persoană care ştie că suferă de această boală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Pedeapsa poate ajunge la 15 ani de închisoare în cazul în care victima moare.

Sute de cazuri noi anual în România

În România, 25.767 de persoane infectate cu HIV/SIDA se aflau în evidențele medicale la mijlocul anului 2021. Este ultimul raport făcut public de INS cu privire la situația acestor bolnavi.

Cei mai mulți s-au infectat în urma relațiilor sexuale neprotejate, din care 5.681 sunt bărbați, iar 4.432 sunt femei. 459 dintre pacienții infectați cu HIV aflați în evidențe s-au infectat în timpul transfuziilor sangvine la sfârşitul anilor 80 – începutul anilor 90, se arată în raport.

În anul 2020 au fost depistate 432 de cazuri noi de HIV/SIDA. Au fost notificate 265 de cazuri noi cu infecție HIV și 167 de cazuri noi cu SIDA; au fost înregistrate 111 decese prin fişele de confirmare a cazului HIV/SIDA, potrivit documentului citat.

În perioada 1.01.2021 – 30-06.2021 au fost depistate 213 cazuri noi de HIV/SIDA, fiind notificate 134 de cazuri noi cu infecție HIV și 79 de cazuri noi cu SIDA. În aceeași perioadă au fost înregistrate 33 de decese prin fişele de confirmare a cazului HIV/SIDA, arată sursa citată.

Medicii infecționiști avertizează că persoanele cu HIV care urmează un tratament specific oferit gratuit (terapie antiretrovirală ART) și sunt suprimate viral nu transmit HIV partenerilor lor sexuali.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ainstain 2

    14 mai, 2024 at 12:39 pm

    Si so luat sau nu ?
    Da nu conteaza ca ia erea femeie cuminte si nu o raspandit la nimenea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes