Connect with us
Publicitate

Social

Câte locuințe au fost finalizate în anul 2020 în Brașov

Publicat

pe

Anul trecut au fost finalizate peste 66.000 de locuințe în toată țara, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Cele mai multe au fost finalizate în București, respectiv 13.821, fiind în creștere cu 60 la sută față de 2019, când au fost fina­lizate 8.647 de locuințe.

Publicitate

Numărul de locuințe ce au fost finalizate anul trecut aproape că l-a atins pe cel din 2008: 6.952 de unități față de 7.168 de unități. În ultimii trei ani s-a observat o creștere a locuințelor finalizate în Tunari, de aproape 14.000 de noi unități, mai multe decât în Voluntari, Berceni, Dom­nești, Corbeanca sau chiar Pantelimon.

Un umăr record de locu­ințe finalizate anul trecut a fost înregistrat în Timiș, care a intrat în Top 3. Aici au fost finalizate peste 6.000 de locuințe, ceea ce înseamnă că județul este într-o continuă dezvoltare. Mai mult, județul Timiș a întrecut județul Cluj, care a stagnat puțin lucră­rile în privința locuin­țelor, iar anul 2020 i-a adus un minus de 31 la sută, comparativ cu anul 2019. Printre județele în care au fost finalizate cele mai multe locuințe în anul 2020 se află și Brașov (4.072 locuințe finalizate), Constanța (3.477 unități finalizate), Sibiu (2.307) și Iași (2.039).

Economica.net a realizat o statistică în care este cuprinsă evoluția județelor pe zece ani în privința locuințelor fina­lizate. Astfel, se poate observa că Bucureștiul reușește să se mențină mereu în top.

Publicitate

Despre municipiul Brașov se poate observa că, începând cu anul 2014, a început să crească semnificativ pe segmentul construirii locuințelor. Dacă în anul 2014 vorbeam de mai puțin de 1.000 locuințe finalizate în Brașov, anul trecut au fost finalizate de 3 ori mai multe. Comparativ cu vecinii din Sibiu, numărul de locuințelor finalizate a fost aproape dublu anul trecut în Brașov.

România, pe locul doi la numărul de locuințe în construcție

Majoritatea dezvoltatorilor vorbesc de o cerere mare pentru locuințe, iar acestora li se adaugă și românii care își construiesc singuri case. Activitatea din sectorul construcțiilor rezidențiale a plasat anul trecut țara noastră pe un loc doi, chiar după Austria. Un studiu recent al Deloitte arată că în Austria se construiesc zece locuințe la mia de locuitori, în timp ce în România se construiesc 7,5 locuințe la mia de locuitori. I-am întrecut și pe polonezi, care construiesc 5,7 locu­ințe la mia de locuitori.

Chiar la începutul pandemiei, piața rezidențială aproape că s-a oprit. Unele șantiere au înregistrat întârzieri, iar numărul de tranzacții parafate s-a redus drastic. Cu toate acestea, a doua jumătate a lui 2020 a adus o îmbunătățire a acestui sector, unde prețurile au rămas re­lativ stabile, dar cu o tendință de creștere. Segmentul middle market a fost mai dezvoltat anul trecut și asta pentru că cei care au vrut să-și cumpere noi locuințe le-au preferat pe acelea mai mari, pentru a-și putea amenaja un birou, atât de necesar pentru munca de acasă în primul an pandemic.

Prețurile nu au înregistrat creșteri astronomice. Studiul Deloitte vorbește de o creștere de 3,1%, la o medie de 1.322 de euro/mp. Cele mai scumpe locuințe se vând la Cluj-Napoca, unde un metru pătrat costă 1.800 de euro, în timp ce la București și la Timișoara prețurile sunt de 1.440 de euro/mp, respectiv 1.270 de euro/mp. Pentru acest an însă, toți jucătorii din piață se așteaptă la o creștere de cel mult 10%. Și asta pentru că oferta este însă redusă, dar și pentru că majoritatea materialelor de construcție s-au scumpit.

Publicitate

Nici în Buzău nu sunt prea ieftine prețurile locu­ințelor, dacă ar fi să ne raportăm la salariile pe care le au buzoienii. Și chiriile s-au scumpit la Buzău, iar un apartament de închiriat aici poate depăși 1.200 lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes