Connect with us
Publicitate

Politics

Cătălin Predoiu a fost numit premier interimar până la formarea noului cabinet Ciolacu. Cum va arăta noul Guvern

Publicat

pe

Cătălin Predoiu este premierul interimar al României după ce Nicolae Ciucă și-a depus demisia din funcția de prim ministru. Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe Predoiu în această funcție până la formarea noului cabinet condus de Marcel Ciolacu. Această schimbare face parte din rocada guvernamentală la care au PNL și PSD au căzut de acord în urma ultimelor alegeri parlamentare, anunță adevărul.ro.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În plus, aceeași sursă arată că șeful statului „a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, convocând liderii partidelor politice din Parlament, marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

„Sunt convins că toată lumea se aștepta. În urmă cu aproximativ două săptămâni am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se petrece pe 25 mai așa cum era asumat, ci ne asumăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educație. Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste. Ca atare, considerând fiind că acest conflict s-a încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea ca prim-ministru al Guvernului României”, a transmis Nicolae Ciucă anunțând depunerea mandatului de premier.

Publicitate

Potrivit unor surse din Coaliție, PNL și PSD și-au împărțit ministerele din viitorul guvern condus de Marcel Ciolacu, însă decizia în acest sens nu este încă una definitivă. Portofoliile vor fi împărțite în mod egal, 9 la PSD și 9 la PNL, iar UDMR nu va face parte din cabinetul Ciolacu.

Partidul Social Democrat va urma să dețină ministerele Transporturilor, Fondurilor Europene, Apărării, Digitalizării, Economiei, Agriculturii, Muncii, Sănătății și cel compus din ministerele Familiei și Sportului.

Partidul Național Liberal va deține următoarele portofolii: Justiție, Interne, Dezvoltare, Cultură, Externe, Mediu, Finanțe, Afaceri Externe și Energie.

Rocada guvernamentală ar fi trebuit să aibă loc încă de la finalul lunii iunie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat anterior că își va depune demisia, respectând astfel protocolul Coaliției. Odată cu izbucnirea grevei din învățământ, președintele PSD a anunțat oprirea negocierilor pentru formarea viitorului cabinet.

Audierile viitorilor miniștri din Guvernul Ciolacu ar urma să aibă loc miercuri în Parlament și joi să fie votul în plen. Rămâne de văzut dacă vineri va avea loc învestirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes