Connect with us
Publicitate

Economic

Cât te costă să trăiești în casa celui mai mare industriaș din istoria Brașovului. Comoara de pe Șirul Livezii, scoasă la vânzare

Avatar

Publicat

pe

O casă construită în secolul XIX, pe strada Șirul Livezii, este scoasă la vânzare la prețul de 800 de mii de euro, negociabil de faimoasa. Proprietatea fost scoasă la vânzare de faimoasa casă de licitații Sotheby’s. A fost ridicată de Wilhelm Scherg, probabil cel mai mare industriaș din istoria Brașovului, cel care a făcut din “Fabrica de Postavuri Scherg” cel mai important producător european de postavuri de la începutul secolului XX până în perioada interbelică. Casa acum

Publicitate

Casa deține un caracter impunător, de la statură, compartimentare până la calitatea detaliilor de lemn sau fier forjat din interior. Ridicată, cel mai probabil, la sfârșitul secolului XIX, casa este construită din cărămidă, dispusă pe 4 nivele, S+P+E+M, totalizând mai bine de 800 mp cu nu mai puțin de 15 camere, 4 băi și un beci care poate îndeplini o funcție actuală.

Localizată pe Drumul Poienii, în Livada Poștei, cu o vedere frumoasă asupra Tâmpei, parcului și a centrului istoric al Brașovului, este deopotrivă foarte aproape de punctele de interes ale orașului, dar și de Poiana Brașov. Interiorul este decorat cu elemente bine conservate care indică proveniența aristocratică, printre acestea fiind o scară monumentală din lemn, ușa de la intrare și parchetul din lemn masiv, încăperile înalte cu geamuri mari și tâmplăria exterioară care păstreaza inclusiv feroneria originală. În exterior, fațada este dominată de cele două terase mari, de la parter și de la etaj, care oferă o priveliște de vis asupra Tâmpei, dar și a orașului vechi. În partea dreaptă a casei se regăsește o terasă de dimensiuni mari, deasupra camerelor de la demisol, care poate fi reamenajată. Ținând cont de poziția casei și de dimensiunile ei, funcțiile de utilizare pot varia de la reședință personală, pensiune sau sediu de firma, până la clinică, centru de îngrijire, sau sediu de birouri.

Publicitate

Istoria familiei Scherg

Fabrica a fost înființată de Michael Scherg, tatăl lui Wilhelm, care și-a pornit afacerea în 1823 cu “un singur război de țesut, o singură presă și o căldare de vopsit”. Născut în 1855, Wilhelm prinde repede tainele meseriei, lucrând de mic alături de tatăl său: “În timp ce ceilalţi şcolari alergau liberi pe câmpii şi pe livezi, în vacanţe, Wilhelm trebuia să şadă lângă suculă şi să-şi facă pensumul“. A început ucenicia în breasla postavărilor la 14 ani, iar la 18 ani, după moartea tatălui, a plecat în Germania, învățând la Școala de Țesători din Grunberg. Odată școlit, revine în țară să preia afacerea de la mama sa și să introducă noi tehnologii, precum mașinile cu aburi și războaiele mecanice: “Acestea erau cele dintâi războaie mecanice din Transilvania şi Ungaria, fiind admirate din toate părţile ca adevărate mari evenimente“. Afacerea începe să ia amploare de la an la an, ducându-se rapid vestea calității mărfurilor și a capacității de producție.

Publicitate

Postavurile sale, purtând denumirea de “Brassova”, aveau să fie cerute și apreciate în toată Europa, Turcia și chiar mai departe, în Persia. În 1923, la aniversarea centenarului, fabrica avea o suprafață de aproape 100,000 mp, cu 450 de angajați și producea sute de mii de mp de postavuri pentru clienți din Viena până la Istanbul.

 

Publicitate
Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Melos Negros spune:

  Oare cum o fi reușit Scripcaru să-și adjudece ditamai Palatul Pionierilor la un preț mai mic, de 600 de mii de euro, cu tot cu terenul imens din jur?!

 • Economic

  Întârzierile din campania de vaccinare încep să se resimtă în turism. Transportul aerian de pasageri se redresează mult mai lent decât s-a prognozat

  Avatar

  Publicat

  pe

  Transportul aerian pe plan global se va redresa mult mai lent decât se estima anterior, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), deoarece întârzierile din campania de vaccinare şi „aversiunea faţă de risc” a Guvernelor încetinesc redeschiderea rutelor, a previzionat miercuri Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

  Publicitate

  Traficul aerian global se va situa anul acesta la 43% faţă de nivelul de dinaintea crizei, faţă de o estimare de 51% luna trecută. De asemenea, IATA se aşteaptă ca pierderile din industria aviatică să ajungă la 47,7 miliarde de dolari în 2021, o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când s-au situat la 126,4 miliarde de dolari. Dar IATA a avertizat că operatorii aerieni vor continua să aibă nevoie de sprijin guvernamental.

  „Această criză este mai îndelungată şi mai profundă decât s-ar fi putut aştepta oricine”, a afirmat Willie Walsh, noul directorul general al IATA.

  Publicitate

  Creşteri ale transportului aerian sunt aşteptate anul acesta în Statele Unite şi China, în timp ce în Europa se va înregistra doar o treime din traficul aerian din 2019, previzionează IATA.

  Veniturile industriei ar urma probabil să crească cu 23%, faţă de nivelul scăzut de anul trecut, de 231 miliarde de dolari, dar mult sub nivelul de 607 miliarde de dolari din 2019.

  Publicitate

  Cererea pentru transportul aerian de marfă va depăşi cu 13,1% cererea pentru transportul aerian de pasageri în 2021, conform datelor IATA.

  IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Economic

  Premium Porc, cu ferme și în județul Brașov, renunță să mai cumpere fermele celor de la Danbred, din cauza pestei porcine

  Avatar

  Publicat

  pe

  white and brown pig on brown hay

  Grupul danez Premium Porc, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, cu zece ferme pe plan local în judeţele Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea, a hotărât să renunţe la tranzacţia prin care urma să preia cinci ferme de la Danbred, grup de firme cu acţionariat româno-danez, din cauza virusului pestei porcine africane.

  Publicitate

  „Din păcate, am fost nevoiţi să regândim întregul nostru mod de lucru în România, inclusiv planul de investiţii pentru următoarea perioadă. Ne aflăm în această situaţie din cauza focarelor de pestă porcină africană, care ne-au afectat atât în mod direct, în două dintre fermele noastre, cât şi indirect, în special prin blocajele de mişcare cauzate de focarele din imediata apropiere a fermelor. În acest sens am decis, în acord cu proprietarii Danbred, să renunţăm la finalizarea tranzacţiei negociate şi anunţate”, au răspuns reprezentanţii Premium Porc.

  În ianuarie 2020, compania daneză s-a confruntat pentru prima dată cu virusul pestei porcine africane, atunci când au depistat un caz în ferma Gulianca, din judeţul Brăila, şi circa 26.000 de porci au fost sacrificaţi.

  Publicitate

  Reprezentanţii Premium Porc susţin că impactul pestei por­cine asupra companiei este considerabil şi consideră că este nevoie de măsuri rapide pentru ca epidemia să fie controlată, „pentru a putea da o şansă fermierilor de a produce local carnea de porc consumată de români”. Conform specialiştilor din pia­ţă, din 2017 până în prezent, pesta porcină africană a produs pa­gube de peste 2 mld. euro şi au fost ucişi peste 700.000 de porci.

  Tranzacţia dintre cele două companii a fost anunţată la începutul lunii februarie de Consiliul Concurenței, care a spus atunci că Premium Pork Commercial SRL (companie care face parte din grupul Premium Porc) intenţionează să preia activităţile desfăşurate de Danbred Argeş SRL, Agroprod Benţa Nicu SRL, Agro Consulting Chiriac SRL şi Slobozia Food Production SRL în domeniul reproducţiei, îngrăşării şi vânzării porcinelor către abatoare. Cele patru firme au peste 100 de angajaţi, în total, potrivit datelor publice.

  Publicitate

  Activele ce urmau să ajungă în ograda Premium Porc constau într-o fermă de reproduceţie şi patru ferme de îngrăşare, iar acţionarii companiilor erau Marsuland Holding, Munkbro Holding, firme cu sediul în Danemarca, şi antreprenorii români Ion Ben?a ?i Ionel Chiriac. Ionel Chiriac spunea că şi-ar dori să se focuseze doar pe producţia vegetală, adică de cereale.

  Grupul Premium Porc a avut în anul 2019 o cifră de afaceri de peste 91 milioane euro şi un număr de 475 de angajaţi. Capacitatea de producţie annuală a grupului danez este de peste 600.000 de capete de porci. Cel mai mare producător de carne de porc din România, grupul chinez Smithfield, creşte anual circa 1,3 milioane de capete de porci şi face peste 260 de milioane de euro, conform datelor publice.

  Publicitate
  Citește mai mult

  Economic

  Amenzi de peste 7 milioane de lei a aplicat ITM Braşov în 2020

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Peste 300 de firme din judeţul Braşov au fost sancţionate anul trecut de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, iar alţi 118 angajatori au fost amendaţi pentru angajarea de mână de lucru la negru, valoarea totală a amenzilor aplicate ridicându-se la peste 7 milioane de lei, conform Raportului instituţiei, prezentat în şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural Braşov, potrivit Agerpres.

  Publicitate

  Potrivit unei informări transmisă de Instituţia Prefectului, în anul 2020 au fost controlaţi 2.315 angajatori, fiind sancţionaţi contravenţional 316 dintre aceştia.

  În total, au fost aplicate 1.102 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, dintre care 893 avertismente şi 209 amenzi, în valoare totală de 3.834.800 lei. De asemenea, s-au dispus 1.468 măsuri obligatorii vizând remedierea deficienţelor constatate şi intrarea în legalitate a angajatorilor controlaţi.

  Conform documentului citat, în aceeaşi perioadă, s-au efectuat 1.878 controale având ca obiectiv verificarea modului în care se respectă prevederile legale referitoare la munca nedeclarată.

  Publicitate

  „Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii au fost sancţionaţi 102 angajatori, fiind identificate 510 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. În total, au fost sancţionaţi 118 angajatori pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca nedeclarată, reprezentând 6% din totalul angajatorilor verificaţi, fiind aplicate în total 118 sancţiuni, şi anume: 82 amenzi contravenţionale în cuantum de 3.250.000 lei şi 36 avertismente scrise”, a precizat sursa citată.

  În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 1.447 de controale la 1.286 de angajatori, iar pentru neregulile constatate inspectorii de muncă au aplicat 673 sancţiuni din care 210 amenzi, în valoare totală de 538.000 lei.

  Publicitate

  „În privinţa avizării dosarelor de cercetare a evenimentelor soldate cu incapacitate temporară de muncă şi cercetarea evenimentelor soldate cu decesul persoanei, evenimente colective, cu invaliditate evidentă şi/sau cu invaliditate confirmată, trebuie precizat că, având în vedere că în anul 2020 activitatea unităţilor economice s-a desfăşurat în condiţii de pandemie, a scăzut numărul de evenimente produse pe raza judeţului Braşov cu 27,89% faţă de anul 2019, înregistrându-se 442 evenimente faţă de 613 evenimente comunicate în anul 2019”, a mai precizat sursa citată.

  Numărul de dosare de cercetare avizate de inspectorii de muncă în anul 2020 a fost de 435 faţă de 531 de dosare avizate în 2019.

  „Totuşi, trebuie remarcat faptul că numărul de evenimente mortale, colective, cu invaliditate confirmată pentru care cercetarea este în sarcina inspectorilor de muncă, a crescut de la 32 evenimente în 2019 la 33 în 2020. În aceste condiţii, inspectorii de muncă au finalizat, în anul 2020, cercetarea a 30 evenimente mortale, colective, cu invaliditate confirmată faţă de 21 de dosare în anul 2019, cu menţiunea că 17 din aceste evenimente, respectiv 53,33%, au fost accidente mortale în afara muncii”, a subliniat sursa citată.

  Publicitate
  Publicitate
  Citește mai mult
  Publicitate
  Publicitate

  De Interes

  >