Connect with us

Economic

Cât te costă să trăiești în casa celui mai mare industriaș din istoria Brașovului. Comoara de pe Șirul Livezii, scoasă la vânzare

Avatar

Publicat

pe

O casă construită în secolul XIX, pe strada Șirul Livezii, este scoasă la vânzare la prețul de 800 de mii de euro, negociabil de faimoasa. Proprietatea fost scoasă la vânzare de faimoasa casă de licitații Sotheby’s. A fost ridicată de Wilhelm Scherg, probabil cel mai mare industriaș din istoria Brașovului, cel care a făcut din “Fabrica de Postavuri Scherg” cel mai important producător european de postavuri de la începutul secolului XX până în perioada interbelică. Casa acum

Publicitate

Casa deține un caracter impunător, de la statură, compartimentare până la calitatea detaliilor de lemn sau fier forjat din interior. Ridicată, cel mai probabil, la sfârșitul secolului XIX, casa este construită din cărămidă, dispusă pe 4 nivele, S+P+E+M, totalizând mai bine de 800 mp cu nu mai puțin de 15 camere, 4 băi și un beci care poate îndeplini o funcție actuală.

Localizată pe Drumul Poienii, în Livada Poștei, cu o vedere frumoasă asupra Tâmpei, parcului și a centrului istoric al Brașovului, este deopotrivă foarte aproape de punctele de interes ale orașului, dar și de Poiana Brașov. Interiorul este decorat cu elemente bine conservate care indică proveniența aristocratică, printre acestea fiind o scară monumentală din lemn, ușa de la intrare și parchetul din lemn masiv, încăperile înalte cu geamuri mari și tâmplăria exterioară care păstreaza inclusiv feroneria originală. În exterior, fațada este dominată de cele două terase mari, de la parter și de la etaj, care oferă o priveliște de vis asupra Tâmpei, dar și a orașului vechi. În partea dreaptă a casei se regăsește o terasă de dimensiuni mari, deasupra camerelor de la demisol, care poate fi reamenajată. Ținând cont de poziția casei și de dimensiunile ei, funcțiile de utilizare pot varia de la reședință personală, pensiune sau sediu de firma, până la clinică, centru de îngrijire, sau sediu de birouri.

Publicitate

Istoria familiei Scherg

Fabrica a fost înființată de Michael Scherg, tatăl lui Wilhelm, care și-a pornit afacerea în 1823 cu “un singur război de țesut, o singură presă și o căldare de vopsit”. Născut în 1855, Wilhelm prinde repede tainele meseriei, lucrând de mic alături de tatăl său: “În timp ce ceilalţi şcolari alergau liberi pe câmpii şi pe livezi, în vacanţe, Wilhelm trebuia să şadă lângă suculă şi să-şi facă pensumul“. A început ucenicia în breasla postavărilor la 14 ani, iar la 18 ani, după moartea tatălui, a plecat în Germania, învățând la Școala de Țesători din Grunberg. Odată școlit, revine în țară să preia afacerea de la mama sa și să introducă noi tehnologii, precum mașinile cu aburi și războaiele mecanice: “Acestea erau cele dintâi războaie mecanice din Transilvania şi Ungaria, fiind admirate din toate părţile ca adevărate mari evenimente“. Afacerea începe să ia amploare de la an la an, ducându-se rapid vestea calității mărfurilor și a capacității de producție.

Publicitate

Postavurile sale, purtând denumirea de “Brassova”, aveau să fie cerute și apreciate în toată Europa, Turcia și chiar mai departe, în Persia. În 1923, la aniversarea centenarului, fabrica avea o suprafață de aproape 100,000 mp, cu 450 de angajați și producea sute de mii de mp de postavuri pentru clienți din Viena până la Istanbul.

 

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar Melos Negros spune:

  Oare cum o fi reușit Scripcaru să-și adjudece ditamai Palatul Pionierilor la un preț mai mic, de 600 de mii de euro, cu tot cu terenul imens din jur?!

 • Economic

  TeraPlast anunță relocarea depozitului din Dârste în parcul industrial Electroprecizia din Săcele

  Avatar

  Publicat

  pe

  TeraPlast, compania-mamă a Grupului TeraPlast, anunță relocarea depozitului TeraPlast din Brașov în parcul industrial Electroprecizia din Săcele. 

  Publicitate

  Localizat în imediata vecinătate a municipiului Braşov, noul depozit are legătură directă cu DN1A și drumul de centură a municipiului Brașov, eficientizând astfel activitatea de aprovizionare și distribuție a companiei.

  Suprafața locației este de 6.355 de metri pătrați și cuprinde două hale de depozitare și o platformă asfaltată. Depozitul va deservi livrarea către clienții liniei de business Instalații din centrul țării, inclusiv pentru situațiile când clienții doresc să-și ridice comenzile direct din depozit. 

  Publicitate

  „Eficiența este unul dintre principiile după care ne ghidăm. Unul dintre obiectivele TeraPlast în ultimii doi ani a fost valorificarea terenurilor deținute în București, Oradea, Constanța, Bistrița și Brașov. Am găsit depozite mai bune ca locație, amenajare și spațiu decât cele pe care le aveam, pentru creșterile pe care le avem an de an. Terenul pe care se afla vechiul depozit din Brașov a fost vândut la finalul anului trecut, iar banii au fost utilizați în achiziția producătorului de ambalaje flexibile Somplast Năsăud. Această acțiune vine în susținerea principiilor și strategiei TeraPlast de a avea active productive și nu active imobiliare”, ne-a declarat Ovidiu Gurău, director comercial TeraPlast.

  Principalele produse distribuite prin depozitul TeraPlast din Brașov aparțin liniei de business Instalații, care cuprinde șase sisteme de produse din PVC, PE și PP: sisteme pentru transport și distribuție apă și gaz, sisteme pentru canalizări exterioare, sisteme pentru canalizări interioare, sisteme pentru protecție cabluri, sisteme pentru management-ul apelor pluviale și sisteme de încălzire prin pardoseală.

  Publicitate

  Grupul TeraPlast are în curs de implementare investiții de 34 de milioane de euro, dintre care 19 milioane de euro reprezintă investiții în linia de business Instalații.  Investițiile vizează extinderea  capacităților de producție existente pentru țevi PVC, țevi PE, fitinguri și rotoformate. Acestea vor crește cu 50% capacitatea de producție a liniei de business Instalații și vor fi funcționale din trimestrul 4 al anului curent.

  Pentru 2021, Grupul TeraPlast are bugetată o cifră de afaceri de 130 milioane de euro și o EBITDA de 18,2 milioane de euro. 

  Citește mai mult

  Economic

  Aproximativ 100.000 de turişti la Braşov, în ianuarie, cât Prahova, București și Cluj la un loc

  Redactia

  Publicat

  pe

  “Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna ianuarie 2021 au însumat 480.900 persoane, în scădere cu 39,6% faţă de cele din luna ianuarie 2020. Din numărul total de sosiri, în luna ianuarie 2021 sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 96%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 4%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (80,7% din total turişti străini), iar dintre aceştia 72,3% au fost din ţările Uniunii Europene”, arată datele INS.

  Publicitate

  Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna ianuarie 2021 au însumat 884.300, în scădere cu 43,9% faţă de cele din luna ianuarie 2020. Din numărul total de înnoptări, în luna ianuarie 2021 înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 95%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 5%.

  În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (82% din total turişti străini), iar dintre aceştia 72,5% au fost din ţările Uniunii Europene.

  Publicitate

  Durata medie a şederii în luna ianuarie 2021 a fost de 1,8 zile la turiştii români şi de 2,3 zile la turiştii străini.

  Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna ianuarie 2021 a fost de 17,2% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 7,8 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2020. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna ianuarie 2021 s-au înregistrat la hoteluri şi hanuri (fiecare cu câte 19,5%),vile turistice (18,7%), cabane turistice (17,9%), pensiuni turistice (14,5%), pensiuni agroturistice (13,8%), bungalouri (13,6%) şi hosteluri (12,2%).

  Publicitate

  Pe judeţe, în luna ianuarie 2021, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Braşov (100.000), Prahova (39.000), Municipiul Bucureşti (36.500), Suceava (27.200), Bihor (23.000), Sibiu (21.800), Vâlcea (19.500), Mureş (18.600) şi Cluj (17.800) iar înnoptările turiştilor au înregistrat valori mai mari în: Braşov (193.500), Prahova (80.200), Municipiul Bucureşti (58.200), Suceava (49.900), Bihor (49.200), Vâlcea (38.600), Sibiu (37.600), Mureş (30.900), Cluj (29.900), Timiş (22.700) şi Caraş Severin (21.500).

  Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (2.000 persoane), Italia (1.700 persoane), Franţa (1.500 persoane), Republica Moldova (1.200 persoane) şi Ungaria (1.100 persoane).

  Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna ianuarie 2021 de 337.400 persoane, în scădere cu 59% faţă de luna ianuarie 2020. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile din străinătate, reprezentând 89,4%, respectiv 7,6% din numărul total de sosiri.

  Publicitate

  Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna ianuarie 2021 de 753.600 persoane, în scădere cu 63,1% comparativcu luna ianuarie 2020. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 78,6%, respectiv 20,9% din numărul total de plecări. O evoluţie pozitivă, comparativ cu luna ianuarie 2020, s-a înregistrat la transportul naval, respectiv cu 9,7%.

  Citește mai mult

  Economic

  Creditul pentru cumpărarea unei locuințe. Cum poți calcula ce fel de casă îți poți permite în funcție de venituri

  Redactia

  Publicat

  pe

  Majoritatea creditelor bancare acordate populației sunt cele pentru achiziționarea unei locuințe. Dacă în urmă cu 10-15 ani, românii preferau creditele în valută, acum s-au reorientat spre cele în moneda națională.

  Publicitate

  Cele mai des întâlnite sunt creditele ipotecare, unde imobilul achiziționat sau construit garantează creditul contractat, sau cele imobiliare, unde alte imobile sunt utilizate drept garanție, chiar dacă acestea nu fac obiectul finanțării, potrivit digi24.ro.

  Aproximativ 80% din creditele pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe contractate în perioada 2005-2010 erau în valută. Acum, doar 5% din creditele de același tip sunt denominate în valută.

  Publicitate

  Care este valoarea maximă a locuinței pe care și-o permite un român, având în vedere veniturile familiei

  Recomandarea specialiștilor: ”se înmulțesc veniturile familiei x 5 ani, din care se scade 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut.

  Publicitate

  Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net la nivel național este de 3.400 lei.

  Adică, în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro dacă locuința se cumpără printr-un credit”.

  Câteva reguli ce trebuie luate în considerare: în primul rând, se iau în calcul doar veniturile stabile, pe termen lung; apoi se ia în calcul rezerva de 10% respectiv 20% necesară pentru evenimente neprevăzute sau cheltuieli ulterioare; aceasta poate ajunge până la 30% sau chiar 40%, dacă familia are mai mult de 2 copii, probleme de sănătate în familie, un job mai riscant sau cu venituri care fluctuează puternic de la un an la altul.

  Publicitate

  sursă: digi24.ro

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >