Connect with us
Publicitate

Economic

Cât te costă să trăiești în casa celui mai mare industriaș din istoria Brașovului. Comoara de pe Șirul Livezii, scoasă la vânzare

Publicitate

Publicat

pe

O casă construită în secolul XIX, pe strada Șirul Livezii, este scoasă la vânzare la prețul de 800 de mii de euro, negociabil de faimoasa. Proprietatea fost scoasă la vânzare de faimoasa casă de licitații Sotheby’s. A fost ridicată de Wilhelm Scherg, probabil cel mai mare industriaș din istoria Brașovului, cel care a făcut din “Fabrica de Postavuri Scherg” cel mai important producător european de postavuri de la începutul secolului XX până în perioada interbelică. Casa acum

Publicitate

Casa deține un caracter impunător, de la statură, compartimentare până la calitatea detaliilor de lemn sau fier forjat din interior. Ridicată, cel mai probabil, la sfârșitul secolului XIX, casa este construită din cărămidă, dispusă pe 4 nivele, S+P+E+M, totalizând mai bine de 800 mp cu nu mai puțin de 15 camere, 4 băi și un beci care poate îndeplini o funcție actuală.

Localizată pe Drumul Poienii, în Livada Poștei, cu o vedere frumoasă asupra Tâmpei, parcului și a centrului istoric al Brașovului, este deopotrivă foarte aproape de punctele de interes ale orașului, dar și de Poiana Brașov. Interiorul este decorat cu elemente bine conservate care indică proveniența aristocratică, printre acestea fiind o scară monumentală din lemn, ușa de la intrare și parchetul din lemn masiv, încăperile înalte cu geamuri mari și tâmplăria exterioară care păstreaza inclusiv feroneria originală. În exterior, fațada este dominată de cele două terase mari, de la parter și de la etaj, care oferă o priveliște de vis asupra Tâmpei, dar și a orașului vechi. În partea dreaptă a casei se regăsește o terasă de dimensiuni mari, deasupra camerelor de la demisol, care poate fi reamenajată. Ținând cont de poziția casei și de dimensiunile ei, funcțiile de utilizare pot varia de la reședință personală, pensiune sau sediu de firma, până la clinică, centru de îngrijire, sau sediu de birouri.

Istoria familiei Scherg

Publicitate

Fabrica a fost înființată de Michael Scherg, tatăl lui Wilhelm, care și-a pornit afacerea în 1823 cu “un singur război de țesut, o singură presă și o căldare de vopsit”. Născut în 1855, Wilhelm prinde repede tainele meseriei, lucrând de mic alături de tatăl său: “În timp ce ceilalţi şcolari alergau liberi pe câmpii şi pe livezi, în vacanţe, Wilhelm trebuia să şadă lângă suculă şi să-şi facă pensumul“. A început ucenicia în breasla postavărilor la 14 ani, iar la 18 ani, după moartea tatălui, a plecat în Germania, învățând la Școala de Țesători din Grunberg. Odată școlit, revine în țară să preia afacerea de la mama sa și să introducă noi tehnologii, precum mașinile cu aburi și războaiele mecanice: “Acestea erau cele dintâi războaie mecanice din Transilvania şi Ungaria, fiind admirate din toate părţile ca adevărate mari evenimente“. Afacerea începe să ia amploare de la an la an, ducându-se rapid vestea calității mărfurilor și a capacității de producție.

Postavurile sale, purtând denumirea de “Brassova”, aveau să fie cerute și apreciate în toată Europa, Turcia și chiar mai departe, în Persia. În 1923, la aniversarea centenarului, fabrica avea o suprafață de aproape 100,000 mp, cu 450 de angajați și producea sute de mii de mp de postavuri pentru clienți din Viena până la Istanbul.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Melos Negros

    15 februarie, 2021 at 5:04 pm

    Oare cum o fi reușit Scripcaru să-și adjudece ditamai Palatul Pionierilor la un preț mai mic, de 600 de mii de euro, cu tot cu terenul imens din jur?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes