Fapt divers
Cât de vechi sunt obiceiurile Junilor Brașovului: „S-au găsit două documente în care doi negusturi au adus 14 buzdugane în 1503”

Tradițiile Junilor Brașovului sunt singurele obiceiuri păstrate cu sfințenie de sute de ani într-un oraș din România. Acestea încep de Buna Vestire, continuă în Duminica Floriilor și de Paște.
În fiecare an, Junii Brașovului atrag în Centrul Istoric al orașului zeci de mii de curioși, brașoveni și turiști, care vor să se bucure alături de locuitorii din Șchei, de cea mai mare sărbătoare a orașului. Coborârea Junilor călări în Cetate are loc în prima duminică de după Paște, cunoscută drept Duminica Tomii.
Până atunci, însă, Junii au mai multe manifestări, la care iau parte în special brașovenii. Primul dintre obiceiurile Junilor Brașovului de peste an este Trasul din surlă. De Buna Vestire, surlașul și Junii Tineri merg pe Coasta Prundului, la troița lor, surlașul trage din surlă în cele patru zări și se joacă Hora Junilor, care, pentru Juni, este al doilea imn national.
Potrivit reprezentanților Junilor, cel mai greu în ultimii ani este să găsească un cal care să nu-i coste foarte mult și să-i și asculte. Deoarece în Brașov nu mai pot fi crescute animale atât de mari, Junii nu mai au propriii cai, astfel că aceștia nu sunt obișnuiți cu stăpânii de o zi (sau, cel mult, câteva zile) și sunt greu de stăpânit.
„Cea mai veche atestare documentară pe care am găsit-o noi până acum este cea din lucrarea de doctorat a lui Stere Stinghe, fiul al Șcheiului, „Die Schkejer oder Trokaren in Kronstadt” (Șcheienii sau trocarii din Brașov), unde el ne amintește că la 1503, deci la începutul secolului al XVI-lea, în două etape, s-au găsit două documente în care doi negusturi au adus, unul, în aprilie, 14 buzdugane și celălalt în 24 decembrie 1503, dacă nu mă înșală memoria, aici în Șchei”, a explicat Florin Nistor, reprezentantul Junilor Dorobanți, potrivit adevarul.ro.
Doar liderii aveau buzdugane
Florin Nistor spune că, deși este vorba doar de o dovadă indirectă, pentru că nu există cuvântul „Juni” în text, este evident pentru ce au fost aduse buzduganele pe care Junii le folosesc la sărbătorile lor. Nistor spune că buzduganele, care sunt arme ritualice, reprezintă simbolul puterii în cetele de juni.
Armașul mic, armașul mare și vătaful din fiecare ceată de juni aveau asemenea buzdugane, pe care le aruncau la diversele sărbători și care le arătau celorlalți locul deținut de aceștia în ceată. Dar cei trei lideri ai fiecărei cete au dreptul să poarte astfel de buzdugane.
Floriile, a doua ieșire de peste an a Junilor
Duminica Floriilor (care este peste două zile, cu o săptămână înainte de Învierea Domnului), este al doilea eveniment de peste an al Junilor. După slujba de la biserică, toate grupurile de juni, cu excepția Junilor Tineri, se îmbracă (o parte din ei) în haine de Juni (costum popular) și fac Coliva Mare. Aceasta este datoria vătafului.
Fiecare ceată merge la biserica de care aparține iar, după slujbă, se face Parastasul Junilor. Fiecare grup de juni are un caiet, numit pomelnic, în care sunt trecuți toți cei plecați spre nemurire. După Sfânta Liturghie, fiecare grup se retrage în locurile stabilite dinainte de vătafi și se slujește de către preoți masa de parastas.
Paștele și Săptămâna Luminată, perioada cu cele mai multe evenimente
În duminica de Paște are loc schimbare șerjilor (a vătafilor și armașilor) la cruce. Este, de asemenea, o zi în care se merge la biserică, după care se petrece în familie. În schimb, lunea, în a doua zi de Paște, se merge cu stropitul. Junii Tineri se strâng în ceată și merg să stropească fetele de măritat. Primesc în schimb ouă roșii, cozonac și un pahar de vin.
Urmează marțea cu plăcinte, zi în care Junii Tineri fac plăcinte și le oferă celor care trec prin Piața Prundului. În schimbul acestora, primesc bani cu care organizează petrecerile care urmează. Miercurea se merge la Pietrele lui Solomon, Între Chetri, în amintirea zilelor în care se mergea călare.
După ce joia se ia o zi de pauză, urmează Aruncarea în țol, tradiție păstrată în fiecare zi de vineri din Săptămâna Luminată. În Piața Prundului, Junii Tineri sunt prinși cu un țol (o pătură) de ceilalți și aruncați în sus, apoi prinși. Sâmbăta de face curățenie, deoarece urmează Călările de duminica, maialul și jocul, cele mai așteptate dintre evenimentele organizate de Junii Brașovului.
Anul acesta, Primăria Brașov organizează un festival de artă tradițională și meșteșuguri, un târg al producătorilor și un târg tradițional la Pietrele lui Solomon, cu ocazia sărbătorilor Junillor.
-
Evenimentacum 3 zile
Braconieri „prinşi în fapt” de poliţiştii braşoveni, într-o pădure de lângă Poiana Mărului
-
Evenimentacum o zi
Accident chimic la „Uzina de apă” a Brașovului
-
Evenimentacum o zi
FOTO / Furt impresionant de motorină, la Braşov. Un şofer a furat o tonă de combustibil din camionul pe care îl conducea
-
Administrațieacum 3 zile
Ministrul Transporturilor emite ordin pentru certificarea ca aeroport internațional a Aeroportului Braşov
-
Evenimentacum 2 zile
Cinci telefoane şi două genţi, furate de un hoţ, la Făgăraş. Erau nepăzite pe o alee din oraş
-
Turismacum 2 zile
Sinaia, Poiana Brașov și Predeal, staţiunile din ţară cele mai căutate în primele patru luni ale anului. Numărul rezervărlor a crescut cu 50% faţă de anul trecut
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Doi turişti au căzut câţiva zeci de metri într-o râpă de pe Valea Caraimanului, din Bucegi
-
Evenimentacum o zi
Doi minori din Covasna au agresat sexual o fată şi au filmat scenele, după ce au îmbătat-o