Social
Cât de mortal este cu adevărat Covid-19? Este mai letal decât o gripă sezonieră?

După șase luni de pandemie, cercetătorii americani au răspuns la una dintre întrebările de bază despre virus: Cât de mortal este?
Cercetătorii, citați de publicația americană Wall Street Journal, care au analizat inițial datele de la focarele de pe navele de croazieră și, mai recent, din sondajele efectuate la mii de oameni în focarele cu virus, au efectuat zeci de studii pentru a calcula rata mortalității infecției cu Covid-19.
Această cercetare – examinare a deceselor din numărul total de infecții, care include cazuri nedeclarate – sugerează că Covid-19 ucide de la aproximativ 0,3% la 1,5% din persoanele infectate. Majoritatea studiilor plasează rata între 0,5% și 1,0%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 1.000 de persoane care se infectează, de la cinci la 10 ar muri, în medie.
Analiza dovezilor
O comparație a 26 de studii din Statele Unite care estimează rata de deces a bolii a relevat rezultate diferite, dar a indicat o rată generală de aproximativ 6,8 decese la 1.000 de infecții.
Estimările sugerează că noul coronavirus este mai mortal decât gripa sezonieră, deși nu este la fel de letal ca Ebola și alte boli infecțioase apărute în ultimii ani. Coronavirusul ucide mai multe persoane, deoarece este mai infecțioasă.
„Nu este vorba doar despre rata infecție-fatalitate. Discutam, de asemenea, despre cât de contagioasă este boala, iar Covid este foarte contagios”, a declarat Eric Toner, savant senior la Johns Hopkins Center for Health Security, care studiază pregătirea pentru îngrijiri medicale în epidemii și boli infecțioase. „Combinația dintre rata mortalității și infecțiozitatea face ca această boală să fie atât de periculoasă”.
Autoritățile și cercetătorii din domeniul sănătății au lucrat la măsurarea ratei de deces a noului coronavirus, pentru a înțelege mai bine riscul bolii, a estima câți oameni ar putea muri și a răspunde cu măsurile de sănătate publică necesare.
Identificarea acestei rate a fost însă dificilă, deoarece un număr semnificativ de cazuri nu prezintă simptome sau nu au fost testate. Rata variază, de asemenea, în funcție de factori precum vârsta unei persoane și cât de bine este pregătit sistemul de sănătate publică din zona vizată.
„Este foarte dificil de măsurat, dar studiile solide găsesc un semnal clar în toată această nebunie”, a spus Timothy Russell, un cercetător la London School of Igiene and Medical Tropical.
Un studiu al doctorului Russell și al colegilor săi publicat în februarie care a examinat datele din China și un focar pe vasul de croazieră Diamond Princess a indicat o rată de infecție-fatalitate la aproximativ 0,6%.
Ce e nou
Cât de mortal este COVID-19?
Aproape 16 milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 pe tot globul, iar peste 640.000 de persoane au murit, aproape un sfert dintre decese înregistrându-se în SUA, potrivit datelor compilate de Johns Hopkins University. Asta înseamnă că, printre cazurile globale confirmate, aproximativ 4,2% dintre acești oameni au murit.
Procentele deceselor în rândul persoanelor cu infecții confirmate este mai mare decât procentul deceselor în rândul infecțiilor în general, spun cercetătorii, deoarece multe cazuri mai ușoare și asimptomatice de Covid-19 lipsesc din statistici.
Centrele de combatere și prevenire a bolilor din SUA au estimat că pentru fiecare caz cunoscut de Covid-19, aproximativ încă 10 au fost neînregistrate până la începutul lunii mai. Din martie până la începutul lunii mai, numărul total de infecții a fost probabil de șase până la 24 de ori mai mare decât numărul de cazuri raportate în funcție de stat, se arată într-o într-o lucrare publicată în revista JAMA Internal Medicine.
„Lucrul cel mai greu este să descoperi cât de multe persoane au fost infectate”, a spus Lucy Okell, care, alături de colegii de la Imperial College London, a estimat rata de fatalitate a infecțiilor în China la 0,66% într-o lucrare publicată în martie.
Pentru a face o estimare a ratei mortalității, unii cercetători iau cazurile cunoscute și numărul de decese, apoi estimează cazurile active dar nedescoperite sau cazurile asimptomatice. La mai mulți morți s-ar putea, de asemenea, să se omită fatalități Covid-19 nedetectate, iar cercetătorii trebuie să se adapteze și pentru asta.
Alți cercetători dezvoltă estimări bazate pe rezultatele studiilor de testare a anticorpilor, care scanează sângele participanților pentru a detecta semne ale infecțiilor anterioare.
Cu toate acestea, datele privind testarea anticorpilor au propriile lor erori, deoarece oamenii de știință lucrează pentru a înțelege răspunsul imun la virus. Cercetătorii trebuie, de asemenea, să-și regleze estimările pentru a compensa riscul de rezultate al testelor defectuoase sau întârzieri între infecție și moarte.
Indiferent de abordarea lor, cercetătorii utilizează modele matematice complexe și tehnici statistice pentru a fi cât mai corecți în estimări.
O analiză a 26 de studii diferite care estimează rata infecției-fatalității în diferite părți ale globului a găsit o estimare totală de aproximativ 0,68%, cu un interval de 0,53% până la 0,82%, potrivit unui raport publicat în iulie pe medRxiv, care nu a fost încă examinat de alți cercetători.
„A spune că vom avea vreodată o estimare absolută adevărată este eronat. Ne putem face o idee despre un trend, dar trebuie să fim atenți că acest lucru se poate schimba și varia”, a spus Lea Merone, medic la James Cook University din Australia, care este co-autor al lucrării „Depinde de context.”
CDC, agenția pentru controlul și prevenirea bolilor din Statele Unite utilizează acum raportul ca bază pentru cea mai bună estimare a ratei mortalității şi infecției în scenariile sale de planificare pandemică. Estimarea agenției este de 0,65% la 10 iulie, mai mare decât estimările anterioare.
Studiul arată că rata de fatalitate a unui individ variază, uneori semnificativ, în funcție de factori precum vârsta, sexul și prezența unor afecțiuni medicale preexistente.
Cercetătorii din Statele Unite și Elveția au examinat datele din orașul elvețian Geneva pentru a calcula rata mortalității pentru diferite grupe de vârstă. Ei au descoperit că cei peste 65 de ani aveau o rată de fatalitate a infecției de 5,6% – mai mare de 40 de ori decât la persoanele de 50 de ani.
Calitatea și accesul la îngrijiri medicale și tratament ar putea modifica rata mortalității. Un tratament mai bun în viitor ar putea reduce rata, dar o situație în care un sistem spitalicesc este copleșit poate crește rata, a spus Gideon Meyerowitz-Katz, un epidemiolog de la Universitatea din Wollongong.
O rată de fatalitate a infecției de aproximativ 0,6% este de șase ori mai mare decât estimarea de 0,1% a gripei sezoniere, care se bazează pe datele CDC. Deși cercetătorii subliniază că estimările sunt calculate în moduri diferite și estimarea gripei nu ține cont de cazuri asimptomatice.
Boli precum SARS sau sindrom respirator acut sever; MERS, sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu; Ebola este mult mai mortală, ratele de fatalitate ale cazurilor fiind cuprinse între aproximativ 10% și 50%.
Au fost mult mai puține decese din cauza acestor boli decât din cauza noului coronavirus și chiar decât din cauza gripei sezoniere, deoarece acestea nu sunt la fel de infecțioase sau răspândite.
SARS și MERS au ucis 774, respectiv 858 de persoane. Peste 11.300 de persoane au murit din cauza Ebola.
De asemenea, mulți medici se îngrijorează deoarece Covid-19 ar putea duce la complicații pe termen lung pentru unii pacienți, în special pentru cei care au petrecut săptămâni în spital înainte de a fi externaţi.
„Există această poveste în care o mulțime de oameni consideră că există două scenarii când suferiți de Covid-19: muriți sau sunteți bine. Și acest lucru nu este adevărat”, a spus dr. Toner. „Există mai multe variante de îngrijire a sănătății pentru persoanele care se îmbolnăvesc grav, nu doar decesul”, a încheiat medicul american.
-
Utilacum o zi
VIDEO / A fost dat în folosinţă cel mai lung pod în arc din România. Traseu nou între judeţele Braşov şi Argeş
-
Socialacum 2 zile
Topul celor mai prosperi rectori din România. Ioan Vasile Abrudan, de la Universitatea Transilvania din Braşov, pe locul doi
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Viscolul a creat probleme şi la Braşov! Două maşini avariate de copacii care s-au prăbuşit la pământ
-
Socialacum o zi
VIDEO / Imagini inedite cu lucrările de la Sala Polivalentă din Braşov. Construcţia este în grafic
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Accident feroviar între Bușteni și Sinaia. O mașină a fost lovită de trenul Regio Brașov – București. Doi adulți și un copil au ajuns la spital
-
Evenimentacum 2 zile
Alertă extremă! Cod Roşu de viscol în zona montană a Braşovului. Rafale de vânt de până la 160 km/h şi vizibilitate zero
-
Administrațieacum 13 ore
FOTO / Cum va arăta Stadionul Tineretului, din Brașov, după ce va fi demolat și refăcut din temelii. Proiectul va costa aproape 150 de milioane de lei
-
Administrațieacum 5 ore
Veşti excelente! În minivacanţa de Sf. Andrei se schiază în Poiana Braşov. Este prima dată de la modernizarea domeniului schiabil când sezonul de schi se deschide în luna noiembrie