Connect with us
Publicitate

Economic

Cât de accesibile sunt chiriile la Brașov. Un cuplu trebuie să își sacrifice 18,3% din salariu

Publicitate

Publicat

pe

Un cuplu trebuie să pună deoparte 18,3% din salariul net cumulat de 1.630 de euro ca să își permită o locuință cu un dormitor la Brașov, observă specialiștii imobiliari.

Publicitate

Analiștii Picodi.com au analizat ofertele de pe piața imobiliară din România, le-au comparat cu salariile medii și au făcut un clasament în funcție de accesibilitate.

Printre cele mai mari 15 orașe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca – aproximativ 300 € pe lună. Brașovul s-a clasat pe locul doi (299 €), urmat de capitală pe locul trei (282 €). Pe de altă parte, cele mai ieftine locuri unde poți închiria un apartament sunt Bacău și Arad. În aceste orașe, prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 €.

Este demn de remarcat faptul că salariile medii variază de la oraș la oraș. Nu este surprinzător faptul că Bucureștiul preia conducerea în ceea ce privește câștigurile cu o medie de 4.260 RON pe lună după impozite, potrivit INSEE. Interesant este faptul că Brașovul și Cluj-Napoca completează primele 3 orașe românești cu cele mai mari salarii (3.982 RON și 3.867 RON respectiv).

Publicitate

Accesibilitatea chiriilor în cele mai mari 15 orașe

Accesibilitatea chiriilor în România

Studiul a arătat că cel mai bun raport chirie/salariu mediu este în Bacău. În acest oraș, o familie medie de două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1% din venitul lor lunar pe chirie. Cu cea mai ieftină chirie medie dintre 15 orașe, Bacăul ocupă și locul 12 în ceea ce privește salariile lunare. În 2021, capitala s-a dovedit a fi al doilea loc cel mai accesibil în ceea ce privește închirierea unui apartament. Doi adulți care câștigă salariu mediu ar trebui să cheltuiască 16,2 din venitul lor cumulat pentru închirierea unei locuințe în București.

Orădenii, care s-au aflat în partea de jos a clasamentului, ar trebui să plătească un uimitor 21,5% din salariu proprietarului pentru un apartament cu un dormitor. Am descoperit cheltuieli similare pe chirii în Galați și Iași (21,0 și, respectiv 20,3 la sută)

Metodologie și surse

Clasamentul se bazează pe costurile medii lunare de închiriere ale unui apartament cu un dormitor la începutul lunii martie 2021 pe baza ofertelor locale publicate pe portalurile imobiliare. Calculând prețul mediu de închiriere, am exclus apartamentele cu o suprafață mai mică de 35 mp. În ceea ce privește salariile medii din orașele respective, acestea provin de la INSEE pentru întregul an 2020 (au fost luate în considerare datele pentru judetele respective). Cele mai mari 15 orașe din România în ceea ce privește populația au fost incluse în raport. Rata de conversie de 4,8843 RON pentru 1 EUR a fost utilizată în acest raport.

Publicitate
  • http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/8601
  • https://insse.ro/cms/ro/content/buletinul-statistic-lunar-al-jude%C5%A3elor-nr122020
  • http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes