Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Castelul Peleş, primul din Europa luminat cu curent electric

Publicat

pe

Castelul Peleș, situat în pitoreasca stațiune Sinaia, reprezintă o capodoperă arhitecturală și un simbol al inovației tehnologice din Europa secolului XIX. Renumit pentru faptul că a fost primul castel de pe continent complet iluminat cu curent electric, Peleș atrage astăzi sute de turiști zilnic, fascinați de frumusețea și istoria sa.

Cum s-a construit Castelul Peleș

Construcția Castelului Peleș a început în anul 1873, la inițiativa primului Rege al României, Carol I, pe un teren de 1000 de hectare numit Piatra Arsă, achiziționat de suveran în 1871. Comuna în care se află castelul, Podul Neagului, a fost redenumită Sinaia în 1874, iar lucrările pentru reședința regală au început oficial cu ceremonia de punere a pietrei de temelie pe 10/22 august 1875.

Arhitectura și contribuțiile artistice

Publicitate

Proiectarea castelului a fost realizată de mai mulți arhitecți de renume, inclusiv Wilhelm von Doderer, Johannes Schultz, Émile André Lecomte du Noüy și Karel Liman. Stilul arhitectural combină elemente din renașterea germană și influențe ale castelelor franceze de pe valea Loirei, reflectând gusturile eclectice ale epocii.

În 1884, castelul a fost dotat cu o rețea electrică proprie, devenind astfel primul castel din Europa complet iluminat electric. Această inovație a fost posibilă datorită unei centrale electrice construite în 1897, care alimenta atât castelul, cât și împrejurimile.

Funcționalitate și utilizare

Inițial construit ca reședință de vară pentru familia regală, Castelul Peleș a avut și funcții politice, culturale și simbolice. După 1914, castelul și-a menținut rolul de reprezentare și de muzeu, fără a mai fi locuit permanent. Până în 1947, Peleșul a fost un loc de ceremonii oficiale și vizite de stat, iar cel mai notabil eveniment a fost sărbătorirea semicentenarului castelului în 1933.

În 1948, autoritățile comuniste au închis castelul, transferând majoritatea colecțiilor de artă la Muzeul de Artă din București și alte instituții culturale. Castelul a fost redeschis ca muzeu național în 1953, iar din 1990 este din nou accesibil publicului, continuând să fie administrat de statul român.

Astăzi, Castelul Peleș este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, atrăgând sute de vizitatori zilnic. Complexul include și Castelul Pelișor, fosta reședință a regilor Ferdinand I și Maria, și Foișor, vila de protocol a președinției României. Peleșul impresionează prin colecțiile sale de artă, mobilier de epocă și interioare somptuoase, care reflectă istoria bogată și gusturile rafinate ale familiei regale.

Vizitatorii pot explora Sălile de Arme, Galeria de Marmură, Sala Maură, Sala Florentină și multe altele, fiecare încăpere având o poveste unică și o estetică deosebită. Castelul nu este doar un monument istoric, ci și un exemplu de inovație tehnologică și de eleganță regală.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes