Connect with us
Publicitate

Administrație

Castelul Miko, de lângă Sfântu Gheorghe, va fi reabilitat cu fonduri din PNRR. Va găzdui un muzeu ecvestru

Publicat

pe

Autorităţile covăsnene vor să reabiliteze Castelul Miko din localitatea Olteni, aflat în proprietatea comună a Consiliului Judeţean Covasna şi a comunei Bodoc, intenţionând să amenajeze un muzeu ecvestru în incinta acestuia.

Publicitate

Potrivit Consiliului Judeţean Covasna, castelul se află într-o stare avansată de degradate, iar restaurarea acestuia va costa peste 18 milioane de lei.

„Castelul Miko din Olteni, comuna Bodoc, este un monument istoric cu o importanţă deosebită în moştenirea culturală a judeţului Covasna, lucru recunoscut şi în literatura de specialitate. Castelul Miko datează din cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea şi a fost construit de contele Miko Miklos în stilul Empire. Datorită picturilor realizate pe pereţii interiori ai camerelor, castelul are un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, picturile respective reprezentând peisaje din oraşele vest europene din perioada napoleoniană. În prezent, Castelul Miko se află într-o stare avansată de degradare, care impune intervenţii de conservare, urmate de restaurare şi punere în valoare atât ca monument istoric, cât şi din punct de vedere turistic. După renovare, castelul va deveni Muzeul Ecvestru Secuiesc şi va fi considerat o anexă nouă a Muzeului Naţional Secuiesc, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Covasna” se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Pentru realizarea acestui proiect, autorităţile covăsnene vor solicita finanţare din fondurile europene aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Publicitate

„Prin acest proiect se are în vedere reabilitarea clădirii castelului, cu o suprafaţă de cca. 600 mp şi o piscină din incintă. Proiectul a fost conceput în aşa fel încât lucrările şi soluţiile de reabilitare ale Castelului Miko să fie realizate la un nivel calitativ superior, cu restaurare integrală, care are numeroase elemente speciale (restaurare integrală a picturii pereţilor a cinci săli, restaurare lemn – lambriuri, sobe, faţade etc.). Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare este de 18,3 milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane de lei vor proveni din PNRR” , se mai menţionează în comunicatul Consiliului Judeţean Covasna.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes