Connect with us
Publicitate

Turism

Castelul Bran, istorie și legende. Ce poţi vizita în cel mai renumit castel din Transilvania

Publicat

pe

Publicitate

Castelul Bran este unul dintre cele mai populare castele din România, vizitat atât de turiștii români, dar și de cei străini. Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice de la noi din țară.

Castelul Bran a fost construit între anii 1226 și 1388, fiind inițial o unitate militară de apărarea. Ușterior a fost modificat și transformat în cetate.

Castelul Bran – scurt istoric

După ce inițial a fost doar o fortăreață de apărare, la 19 noiembrie 1377 cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare – Ludovic I de Anjou – emite un act prin care acordă locuitorilor Brașovului (Kronstadt – Orașul Coroanei) privilegiul construirii unui castel. Acest document îndeamnă sașii din întreaga regiune a Brașovului să participe la construcția castelului Bran, inițial denumit Dietrichstein sau Torzburg în limba germană, Torcsvár în maghiară și Turciu în română.

Publicitate

În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o vizită în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.

În 1407, Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelului Bran. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.

În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a Coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către Scaunul Brașovului.

La 1 decembrie 1920, din inițiativa primarului Karl Ernst Schnell, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. La moartea reginei, în 1938, castelul a fost moștenit de către fiica sa preferată, principesa Ileana, căsătorită cu arhiducele Anton, membru al fostei familii imperiale de Habsburg. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ileana s-a întors cu familia în țară și a locuit la Bran. A înființat un spital pentru victimele războiului.

După 1948 Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare finalizată în linii mari în 1993, când castelul se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic.

Legenda Castelului Bran

Legenda lui Dracula, un personaj fictiv, este cea mai cunoscută legendă creată în jurul unui castel.

Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârsit de veac XIX de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă înaltă, de unde străjuie valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei.

El este adesea confundat cu Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul, azi ruină, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula. În capitolul 2 al romanului “Dracula”, la ziua de 5 mai, autorul înfăţişează castelul contelui ca fiind aşezat pe marginea unei teribile prăpastii brăzdate când şi când de crăpături profunde – un hău străbătut de fire argintii, de râuri traversând pădurile prin defileuri adânci.

Dracula – aşa cum este el perceput astăzi – reprezintă un personaj fictiv. Numele lui derivă din porecla dată lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, pe care din motive politice istoricii vremii îl descriu ca un despot nemilos şi însetat de sânge.

Personajul Contele Dracula apare pentru prima dată în romanul “Dracula” scris de scriitorul irlandez Bram Stoker şi publicat în 1897 în Anglia. La origine numele Dracula nu este de loc înfricoşător. El derivă din denumirea dată unui ordin al cruciatilor, Ordinul Dragonului. Cu acest ordin au fost asociaţi atât Vlad Ţepeş cât şi tatăl sau Vlad Dracul. Restul mitului Dracula se datorează influenţei legendelor şi credinţelor populare transilvane despre stafii şi vampiri.

Cum ajungi la Castelul Bran

Castelul Bran este amplasat la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, pe drumul ce leagă Braşov de Câmpulung. Este încadrat de culmile munţilor Bucegi si Piatra Craiului. Bran se gaseşte la mai puţin de 30 km de Braşov, pe drumul naţional DN 73, plecând din Braşov spre vest prin cartierul Bartolomeu. Distanta de la Bucureşti este de aproximativ 200 km.

Datorită peisajului minunat şi localnicilor ospitalieri, Bran-Moeciu este una dintre cele mai populare zone turistice din judeţul Braşov.

Castelul Bran – tarife și program de vizitare

Când poți vizita castelul Bran Program de vară: 1 mai – 30 septembrie – Luni: 12:00 – 18:00; Marți – duminică – 9:00 – 18:00;

Program de iarnă: 1 octombrie – 30 aprilie – Luni: 12:00 – 16:00; Marți – duminică 0 9:00 – 16:00.

Tarife:

  • Adulți – 45 lei;
  • Seniori (65+) – 35 lei;
  • Studenți – 25 lei;
  • Elevi – 10 lei;
  • Grupuri de copii organizate – 5 lei.

Opțional:

  • Expoziția Instrumente medievale de tortură: 10Lei
  • Tunelul Timpului: 20Lei

Intrarea este liberă pentru persoanele cu dizabilităţi şi / sau instituţionalizate.

Copiii cu vârsta până la 7 ani împliniţi beneficiază de gratuitate.

Reducerea pentru seniori se acordă persoanelor peste 65 ani, în baza actului de identitate.

Studenţii şi elevii beneficiază de reducere în baza legitimaţiei de studii.

Ce poți vedea în Castelul Bran

Se poate spune că natura a fost generoasă cu acestă zonă. Ea este înconjurată de siluetele impresionante ale masivelor Bucegi şi Piatra Craiului, două dintre cele mai importante elemente din peisajul turistic montan românesc. Peisajul din acestă zonă este un amestec armonios de diferite forme de relief, iar cei care vizitează castelul au parte de priveliști minunate, de la înălțime.

În prezent, în muzeul de patru etaje sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri.

Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.

Cui aparține Castelul Bran

Pe 18 mai, după o perioadă de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal moștenitorilor Principesei Ileana de România și ai Arhiducelui Anton de Austria. Cu toate acestea statul român, prin Ministerul Culturii, îl va administra tranzitoriu și în următorii trei ani.

În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii principesei Ileana, de la care castelul fusese în 1948 trecut în proprietatea statului.

Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

sursa: libertatea.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes