Connect with us
Publicitate

Social

Casele părăsite de sași din satele brașovene sunt salvate și transformate în cazări ce amintesc de viaţa tradiţională

Publicat

pe

În satul Criţ din judeţul Braşov, antreprenorii au investit sute de mii de euro pentru recondiţionarea unor vechi case săseşti pentru a le deschide publicului.

Publicitate

Într-un vechi sat săsesc situat în inima Transilvaniei, două cazări ce amintesc de viaţa tradiţională de pe meleagurile transilvănene aşteaptă turişti ce doresc să se relaxeze şi să lectureze la lumina şemineului. Criţ, judeţul Braşov, un sat aflat între Sighişoara şi Rupea, reprezintă destinaţia potrivită pentru cei care vor să afle mai multe despre traiul pe care îl duceau odinioară oamenii din Transilvania, având o biserică fortificată încărcată de istorie.

În satul Criţ, antreprenorii au decis să investească sute de mii de euro pentru recondiţionarea unor case săseşti vechi pentru a putea deschide uşile turiştilor doritori.

Este cazul celor două pensiuni La Hansi şi Casa Criţ 164, care reprezintă două cazări care păstrează aerul încă viu al vieţii transilvănene.

Publicitate

Pensiunea La Hansi a fost deschisă pentru turişti în anul 2017 şi are în componenţa sa două case mari unde se pot caza circa 13 persoane. „Casele părinteşti ale unui prieten de-al meu care a plecat din ţară încă din anii ’90. Numele pensiunii vine de la prietenul meu pe care îl cheamă Hansi. El era foarte supărat că 17 ani nu a stat nimeni în case şi s-au degradat foarte tare şi atunci am simţit o nostalgie către ţară, a fost un moment de nostalgie. Eu am încercat să ţin spiritul caselor, Criţul era un sat săsesc de unde au plecat marea majoritate a oamenilor în Germania şi m-am gândit să rămână în spiritul locului. În una dintre case am o grindă din 1670“, explică Ioan Lazăr, proprietarul La Hansi.

Antreprenorul spune că la momentul achiziţiei celor două case nu avea în plan punerea lor în ciurcuitul turistic, având în vedere că în 2006, anul achiziţiei celor două gospodării, turismul rural nu era deloc dezvoltat la noi în ţară, iar românii nu erau dornici de a practica un astfel de turism.

Ioan Lazăr spune că achiziţionarea celor două case a costat circa 35.000 euro, dar restaurarea lor a fost mult mai costisitoare ajungând la circa 100.000 euro.

„Noi am avut noroc că am o echipă cu care am lucrat la restaurarea pieselor de mobilier, lucrez cu oamenii mei având o experienţă în spate. Acest lucru ne-a ajutat foarte mult şi din punct de vedere financiar“, spune Ioan Lazăr.

În mod normal, vizitatorii care călcau pragul La Hansi erau în proporţie de 80% străini, dar din cauza pandemiei şi a restricţiilor impuse de către diferite state, străinii au fost într-un număr foarte mic anul acesta în România. Totuşi, lipsa străinilor a fost compensată de turiştii români, care au reprezentat 90% din totalul turiştilor din acest an.

Publicitate

„Anul acesta am avut mulţi turişti care au venit să muncească de la Criţ, au venit cu familia, dar munceau. Am avut cazuri de oameni care au stat chiar şi două săptămâni“, explică proprietarul La Hansi.

Preţurile pentru o noapte de cazare în una din camerele pensiunii costă circa 60 de euro, conform site-ului de rezervări online travlocals.com.

Aceeaşi nostalgie vieţii transilvănene din vremurilor de odinioară se regăseşte  şi la Casa Criţ 164, care păstrează încă parfumul unei vieţi tradiţionale şi simple. Casa săsească a fost restaurată în întregime, de la faţadă până la detalii interioare, cu materiale şi metode tradiţionale, pentru a păstra aerul original al caselor construite în urmă cu 200 de ani. Capacitatea Casei Criţ 164 este de opt oaspeţi ce se pot caza în patru camere.

Capacitatea Casei Criţ 164 este de opt oaspeţi ce se pot caza în patru camere

Sursa BusinessMagazin.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes