Connect with us

Social

Casă din lemn sau casă din cărămidă. Ce alegem?

Avatar

Publicat

pe

Ciprian Sin, Inginer constructor din Braşov, cu experienţă atât ca şef de şantier, cât şi ca inginer proiectant, implicat în peste 200 de proiecte realizate în România, Germania, Canada şi Statele Unite

Aceasta cred că este una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la potențialii cumpărători. Din păcate pe cât de pertinentă este întrebarea, pe atât aceasta nu are un răspuns clar, însă în funcție de situație ambele variante au propriile avantaje și dezavantaje.

Publicitate

În principal, mulți oameni din țara noastră nu sunt dornici de a locui într-o casă făcută din lemn, însă aceasta nu trebuie să fie o variantă de evitat. Pentru a ne putea decide asupra cărei variante să optăm trebuie mai întâi să facem o analiză a avantajelor și a dezavantajelor fiecărui material.

Casele din lemn

Publicitate

Avantaje

Termenul de execuție este mult mai redus. Lemnul fiind un material ușor și care poate fi realizat și prefabricat, astfel că o casă P+M poate fi construită în doar 2, 3 luni de către o echipă profesionistă.

Publicitate

Au un cost de realizare mai mic cu aproximativ 30%, însă anumite tipuri de lemn sau dimensiuni sunt dificil de procurat și transportat.

Sunt case mai flexibile, la care dacă dorim putem schimba în timp compartimentarea, putem adăuga o fereastră/ușă mult mai ușor. Lemnul poate fi vopsit, cerat, lăcuit în diferite nuanțe și culori astfel că putem vorbi și despre o flexibilitate estetică ridicată. Este ușor de lucrat cu lemnul, poate fi lipit, tăiat, bătut în cuie pentru a forma diverse modele arhitecturale, astfel că permite mult mai multă creativitate.

Dezavantaje

Publicitate

Dușmanii lemnului, termitele și furnicile,  pot deteriora considerabil structura lemnului în timp. Casele din lemn trebuiesc monitorizate în mod continuu, iar întreținerea periodică prin care se realizează răzuirea sau vopsirea zonelor afectate este obligatorie.

Lemnul este foarte predispus umidității, apa reușind să își facă loc prin cele mai mici fisuri și crăpături chiar dacă lemnul a fost tratat. O inspecție la maximum 5 ani de zile o consider obligatorie pentru a verifica toate zonele cu atenție și pentru a remedia eventualele defecte apărute.

Regimul de înalțime este unul redus. Extrem de rar se construiesc clădiri mai înalte de două etaje pe structură din lemn din cauză ca acestea nu au stabilitatea necesară.

Publicitate

Izolarea fonică este destul de redusă, zgomotele de la etajul casei generate de pași sau mutarea unor obiecte se vor propaga cu ușurință și la parter, producând disconfort.

Casele din cărămidă

Avantaje

Publicitate

Sunt mai trainice, acesta fiind un motiv pentru care mulți oameni le preferă. De obicei, doar faptul că o casă este din cărămidă îi ridică valoarea cu până la 10% și se vinde mult mai repede, deoarece necesită mai puțină întreținere în timp.

Pot fi lăsate „la roșu” de la un an la altul, cu condiția să fie realizată tencuiala pe exterior astfel încât să nu existe infiltrații.  Astfel că o casă de cărămidă se poate construi în decursul a doi sau chiar trei ani în cazul în care suntem mai strâmtorați din punct de vedere financiar.

Pereții permit realizarea unei game foarte variate de finisaje, de culori sau texturi.

Izolarea fonică este una ridicată, zgomotele din camerele alăturate sunt mai greu percepute, atfel că intimitatea în cadrul locuinței este mai ridicată.

Sunt eficiente din punct de vedere energetic. O casă din cărămidă va consuma mai puțină energie pentru încălzire sau răcire.

Mediul creat în interiorul locuinței este mai sănătos, din cauza lipsei materialului organic nu se crează mucegai.

Regimul de înălțime este unul ridicat, iar pentru realizarea unei case de cărămidă se poate utiliza mână de lucru necalificată, foarte ieftină.

Dezavantaje

Este mai scumpă decât lemnul, dacă se utilizează cărămizi de calitate. O cărămidă ieftină este poroasă, ceea ce duce la umiditate, la apariția mucegaiului, iar ulterior la fisuri.

Cărămida nu este impermeabilă la apă, însă dacă este folosită într-un mod corespunzător, aceasta se poate uda și usca fără să se producă deteriorări, sau mecegai înăuntrul casei.

Timpul de execuție este mai îndelungat, iar structura de rezistență a casei nu poate fi modificată în timp.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Incidența scade la 4,92 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,90 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Vineri, 16 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,92, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 13,33 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 127 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Primarul Clujului, Emil Boc, laudă atitudinea Andreei Moldovan după remaniere: „a ieşit cu demnitate în faţa uraganului şi a spus că decizia trebuie respectată”

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, îi recomandă lui Vlad Voiculescu să ia exemplul Andreei Moldovan, care a ieşit „în faţa uraganului” cu demnitate şi a spus că viaţa merge mai departe după remaniere.

Emil Boc (PNL) spune, joi, la Digi 24, că i-a plăcut foarte mult atitudinea Andreei Moldovan, după remaniere: a ieşit cu demnitate în faţa uraganului şi a spus că decizia trebuie respectată.

Publicitate

„Uitaţi-vă la reacţia de excepţie a doamnei Andreea Moldovan. Putem să fim de acord cu unele sau cu altele din lucrurile pe care le-a făcut. Cu siguranţă a făcut foarte multe lucruri bune. E un om cu expertiză, dar uitaţi ce reacţie a avut. A ieşit în faţa presei, în faţa uraganului, cu demnitate şi a spus că această decizie trebuie respectată, . A înţeles locul pe care îl are un tehnocrat, pentru că şi ministrul, şi secretarul de stat sunt oameni politici în esenţă. Acolo sunt produsul politicii. Au înţeles acest lucru, viaţa trebuie să meargă mai departe cu altcineva. Nu este o tragedie”, a spus Emil Boc.

Liberalul le transmite membrilor USR PLUS că nu poate fi transformată o problemă personală în problema unei ţări.

Publicitate

Boc este de părere că dacă ministrul Voiculescu ar spune că trebuie să meargă mai departe coaliţia ar fi o soluţie pentru aplanarea scandalului.

„Dacă ar veni şi ar spune: . (…) Poate fi o idee pentru domnul Voiculescu”, a mai spus Boc.

Boc mai spune că solicitarea de a schimba premierul când face o remaniere guvernamentală nu are acoperire constituţională. În plus, nu se poate ca de fiecare dată când premierul remaniază un ministru să fie schimbat întregul Guvern.

Publicitate

„Vă daţi seama ce înseamnă schimbarea premierului? Înseamnă căderea întregului Guvern, 10- 15 zile de harababură (…). Sunt de acord că cei din USR PLUS pot să nu fie de acord cu decizia premierului, dar când au intrat la guvernare au acceptat Constituţia României care dă dreptul primului ministru să conducă un guvern. Nu sunt trei guverne. Într-un guvern nu sunt 20 de prim-miniştri, este unul singur şi atunci trebuie să îi dau posibilitatea primului ministru să îşi ajusteze din mers echipa guvernamentală”, a mai spus Boc.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Pe Aeroportul din Braşov se vor efectua curând primele zboruri interne

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Terminalul aeroportului din Braşov este aproape gata şi din toamnă se vor efectua zboruri interne cu aeronave de mici dimensiuni spune Alexandru Anghel, reprezentantul direcţiei de implementare a aeroportului. Clădirea terminalului care permite un trafic de 1,2 milioane de pasageri anual este finalizată în proporţie de 93% şi acum se lucrează la finisaje.

„Interesul companiilor de zbor este foarte ridicat şi real pentru că zona Braşovului este cu potenţial şi nu depinde de sezon. Practic am avut discuţii cu toate companiile mari din România”, a spus Alexandru Anghel, reprezentantul direcţiei de implementare a aeroportului pentru Mediafax.

Publicitate

Urmează să instaleze echipamentele de sortare bagaje de la subsol şi să pună în funcţiune scările rulante şi lifturile. Lucrările terminalului de pasageri au început anul trecut în martie, iar valoarea depăşeşte 30 de milioane de euro.

„Avem un proiect de a aduce calea ferată din Ghimbav până la aeroport. Cred că vom fi primul aeroport din România care avem prevăzută cale ferată”, adaugă Alexandru Anghel, directorul Direcţiei de Implementare a aeroportului.

CJ: Anul viitor, de la 1 aprilie, vom avea curse aeriene internaţionale de pe Aeroportul Braşov. Primele zboruri vor fi pe rute interne

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>