Connect with us

Social

Casă din lemn sau casă din cărămidă. Ce alegem?

Avatar

Publicat

pe

Ciprian Sin, Inginer constructor din Braşov, cu experienţă atât ca şef de şantier, cât şi ca inginer proiectant, implicat în peste 200 de proiecte realizate în România, Germania, Canada şi Statele Unite

Aceasta cred că este una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la potențialii cumpărători. Din păcate pe cât de pertinentă este întrebarea, pe atât aceasta nu are un răspuns clar, însă în funcție de situație ambele variante au propriile avantaje și dezavantaje.

Publicitate

În principal, mulți oameni din țara noastră nu sunt dornici de a locui într-o casă făcută din lemn, însă aceasta nu trebuie să fie o variantă de evitat. Pentru a ne putea decide asupra cărei variante să optăm trebuie mai întâi să facem o analiză a avantajelor și a dezavantajelor fiecărui material.

Casele din lemn

Publicitate

Avantaje

Termenul de execuție este mult mai redus. Lemnul fiind un material ușor și care poate fi realizat și prefabricat, astfel că o casă P+M poate fi construită în doar 2, 3 luni de către o echipă profesionistă.

Publicitate

Au un cost de realizare mai mic cu aproximativ 30%, însă anumite tipuri de lemn sau dimensiuni sunt dificil de procurat și transportat.

Sunt case mai flexibile, la care dacă dorim putem schimba în timp compartimentarea, putem adăuga o fereastră/ușă mult mai ușor. Lemnul poate fi vopsit, cerat, lăcuit în diferite nuanțe și culori astfel că putem vorbi și despre o flexibilitate estetică ridicată. Este ușor de lucrat cu lemnul, poate fi lipit, tăiat, bătut în cuie pentru a forma diverse modele arhitecturale, astfel că permite mult mai multă creativitate.

Dezavantaje

Publicitate

Dușmanii lemnului, termitele și furnicile,  pot deteriora considerabil structura lemnului în timp. Casele din lemn trebuiesc monitorizate în mod continuu, iar întreținerea periodică prin care se realizează răzuirea sau vopsirea zonelor afectate este obligatorie.

Lemnul este foarte predispus umidității, apa reușind să își facă loc prin cele mai mici fisuri și crăpături chiar dacă lemnul a fost tratat. O inspecție la maximum 5 ani de zile o consider obligatorie pentru a verifica toate zonele cu atenție și pentru a remedia eventualele defecte apărute.

Regimul de înalțime este unul redus. Extrem de rar se construiesc clădiri mai înalte de două etaje pe structură din lemn din cauză ca acestea nu au stabilitatea necesară.

Izolarea fonică este destul de redusă, zgomotele de la etajul casei generate de pași sau mutarea unor obiecte se vor propaga cu ușurință și la parter, producând disconfort.

Casele din cărămidă

Avantaje

Sunt mai trainice, acesta fiind un motiv pentru care mulți oameni le preferă. De obicei, doar faptul că o casă este din cărămidă îi ridică valoarea cu până la 10% și se vinde mult mai repede, deoarece necesită mai puțină întreținere în timp.

Pot fi lăsate „la roșu” de la un an la altul, cu condiția să fie realizată tencuiala pe exterior astfel încât să nu existe infiltrații.  Astfel că o casă de cărămidă se poate construi în decursul a doi sau chiar trei ani în cazul în care suntem mai strâmtorați din punct de vedere financiar.

Pereții permit realizarea unei game foarte variate de finisaje, de culori sau texturi.

Izolarea fonică este una ridicată, zgomotele din camerele alăturate sunt mai greu percepute, atfel că intimitatea în cadrul locuinței este mai ridicată.

Sunt eficiente din punct de vedere energetic. O casă din cărămidă va consuma mai puțină energie pentru încălzire sau răcire.

Mediul creat în interiorul locuinței este mai sănătos, din cauza lipsei materialului organic nu se crează mucegai.

Regimul de înălțime este unul ridicat, iar pentru realizarea unei case de cărămidă se poate utiliza mână de lucru necalificată, foarte ieftină.

Dezavantaje

Este mai scumpă decât lemnul, dacă se utilizează cărămizi de calitate. O cărămidă ieftină este poroasă, ceea ce duce la umiditate, la apariția mucegaiului, iar ulterior la fisuri.

Cărămida nu este impermeabilă la apă, însă dacă este folosită într-un mod corespunzător, aceasta se poate uda și usca fără să se producă deteriorări, sau mecegai înăuntrul casei.

Timpul de execuție este mai îndelungat, iar structura de rezistență a casei nu poate fi modificată în timp.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

„S-a modernizat DN 73”, la Râşnov. Drumul nu are trotuare, trecerile de pietoni nu sunt marcate iar şanţurile sunt neprotejate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Problemele de trafic de pe DN 73 par să nu se mai rezolve. După ce ani de zile drumul în interiorul oraşului Râşnov a fost o ruşine, asta pentru că firma care s-a ocupat de asfaltare a lucrat foarte încet, acum când lucrările par a fi gata, de fapt pietonii au mari probleme de a merge prin zonă. 

Pentru că pietonii abia circulă pe marginea drumului, Primăria Râşnov a făcut o nouă sesizare la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a remedia situaţia.

Publicitate

Printre problemele cu care se confruntă râşnovenii sunt treceri de pietoni marcate greşit, lipsa trotuarelor care face ca oamenii să fie nevoiţi să meargă pe marginea drumului naţional sau mai rău, lucrări neterminate.

„Având în vedere situația lucrărilor de modernizare a tronsonului din DN73 care traversează orașul nostru, Primăria Râșnov a trimis o nouă adresă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov în vederea rezolvării problemelor existente. În adresa trimisă în data de 01.03.2021 sunt specificate mai multe probleme identificate pe tronsonul respectiv, și anume:

Publicitate
  • Pe șoseaua Branului, sistemul de colectare a apelor pluviale s-a realizat în sistem deschis prin șanțuri neprotejate și podețele de acces la intrările în curți reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației. Solicitarea autorităților locale este aceea ca sistemul de colectare al apelor pluviale să se realizeze în sistem închis, cu rigole carosabile
  • La intersecția DN 73 cu DN 1 E din orașul Râșnov, lucrările de modernizare a intersecției printr-un sens giratoriu nu au fost terminate, iar circulația în această intersecție se desfășoară cu foarte mare dificultate
  • Trecerile de pietoni de pe teritoriul administrativ al orașului Râșnov nu sunt marcate corespunzător și nu sunt semnalizate prin indicatoare rutiere, stațiile de autobuz aferente DN 73 nu sunt amenajate și marcate corespunzător
  • Trotuarele aferente DN73 nu au fost refăcute în totalitate, pietonii fiind obligați să circule pe partea carosabilă
  • Trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată corespunzător formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri de circulație
  • În urma lucrărilor de asfaltare pe DN73, căminele de vizitare, gurile de scurgere a retelelor de canalizare menajeră, pluvială și distribuție apă apă au fost astupate
  • Prin turnarea stratului de asfalt necorspunzător pe carosabil și pe trotuarul din zona Cartierului Toamnei și intrarea în stația de Carburant MOL, în perioadele ploioase, apele pluviale nu se scurg așa cum trebuie
  • În zona stației de carburant LUKOIL au fost montate capacele căminelor de canalizare la cota finală a străzii dar nu s-a mai turnat și ultimul strat de asfalt

Lista deficiențelor constatate este mult mai lungă. Toate problemele se regăsesc în adresa înaintată DRDP Brașov, prin care se solicită remedierea acestora. Adresa de față nu este singura de acest gen care a fost trimisă către cei care administrează DN73, porțiunea care tranzitează orașul nostru, ultima fiind în data de 11.12.2020.” au transmis reprezentanții Primăriei Râșnov.

Citește mai mult

Social

Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Gabriella

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,82 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Luni, 01 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,16, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 4,75 la mie.

Publicitate

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 85 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 64 au fost din Municipiul Brașov.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult

Social

Avertismentul medicilor – Valul trei al pandemiei va afecta tinerii

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Toată lumea se pregătește pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că de această dată cei mai expuși vor fi tinerii, pentru că aceștia nu sunt încă vaccinați, scrie digi24.ro.

Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București: „Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Publicitate

Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.

Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.

Publicitate

Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe.”

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>