Connect with us
Publicitate

Social

Casă din lemn sau casă din cărămidă. Ce alegem?

Publicat

pe

Ciprian Sin, Inginer constructor din Braşov, cu experienţă atât ca şef de şantier, cât şi ca inginer proiectant, implicat în peste 200 de proiecte realizate în România, Germania, Canada şi Statele Unite

Aceasta cred că este una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc de la potențialii cumpărători. Din păcate pe cât de pertinentă este întrebarea, pe atât aceasta nu are un răspuns clar, însă în funcție de situație ambele variante au propriile avantaje și dezavantaje.

În principal, mulți oameni din țara noastră nu sunt dornici de a locui într-o casă făcută din lemn, însă aceasta nu trebuie să fie o variantă de evitat. Pentru a ne putea decide asupra cărei variante să optăm trebuie mai întâi să facem o analiză a avantajelor și a dezavantajelor fiecărui material.

Casele din lemn

Avantaje

Publicitate

Termenul de execuție este mult mai redus. Lemnul fiind un material ușor și care poate fi realizat și prefabricat, astfel că o casă P+M poate fi construită în doar 2, 3 luni de către o echipă profesionistă.

Au un cost de realizare mai mic cu aproximativ 30%, însă anumite tipuri de lemn sau dimensiuni sunt dificil de procurat și transportat.

Sunt case mai flexibile, la care dacă dorim putem schimba în timp compartimentarea, putem adăuga o fereastră/ușă mult mai ușor. Lemnul poate fi vopsit, cerat, lăcuit în diferite nuanțe și culori astfel că putem vorbi și despre o flexibilitate estetică ridicată. Este ușor de lucrat cu lemnul, poate fi lipit, tăiat, bătut în cuie pentru a forma diverse modele arhitecturale, astfel că permite mult mai multă creativitate.

Dezavantaje

Dușmanii lemnului, termitele și furnicile,  pot deteriora considerabil structura lemnului în timp. Casele din lemn trebuiesc monitorizate în mod continuu, iar întreținerea periodică prin care se realizează răzuirea sau vopsirea zonelor afectate este obligatorie.

Lemnul este foarte predispus umidității, apa reușind să își facă loc prin cele mai mici fisuri și crăpături chiar dacă lemnul a fost tratat. O inspecție la maximum 5 ani de zile o consider obligatorie pentru a verifica toate zonele cu atenție și pentru a remedia eventualele defecte apărute.

Regimul de înalțime este unul redus. Extrem de rar se construiesc clădiri mai înalte de două etaje pe structură din lemn din cauză ca acestea nu au stabilitatea necesară.

Izolarea fonică este destul de redusă, zgomotele de la etajul casei generate de pași sau mutarea unor obiecte se vor propaga cu ușurință și la parter, producând disconfort.

Casele din cărămidă

Avantaje

Sunt mai trainice, acesta fiind un motiv pentru care mulți oameni le preferă. De obicei, doar faptul că o casă este din cărămidă îi ridică valoarea cu până la 10% și se vinde mult mai repede, deoarece necesită mai puțină întreținere în timp.

Pot fi lăsate „la roșu” de la un an la altul, cu condiția să fie realizată tencuiala pe exterior astfel încât să nu existe infiltrații.  Astfel că o casă de cărămidă se poate construi în decursul a doi sau chiar trei ani în cazul în care suntem mai strâmtorați din punct de vedere financiar.

Pereții permit realizarea unei game foarte variate de finisaje, de culori sau texturi.

Izolarea fonică este una ridicată, zgomotele din camerele alăturate sunt mai greu percepute, atfel că intimitatea în cadrul locuinței este mai ridicată.

Sunt eficiente din punct de vedere energetic. O casă din cărămidă va consuma mai puțină energie pentru încălzire sau răcire.

Mediul creat în interiorul locuinței este mai sănătos, din cauza lipsei materialului organic nu se crează mucegai.

Regimul de înălțime este unul ridicat, iar pentru realizarea unei case de cărămidă se poate utiliza mână de lucru necalificată, foarte ieftină.

Dezavantaje

Este mai scumpă decât lemnul, dacă se utilizează cărămizi de calitate. O cărămidă ieftină este poroasă, ceea ce duce la umiditate, la apariția mucegaiului, iar ulterior la fisuri.

Cărămida nu este impermeabilă la apă, însă dacă este folosită într-un mod corespunzător, aceasta se poate uda și usca fără să se producă deteriorări, sau mecegai înăuntrul casei.

Timpul de execuție este mai îndelungat, iar structura de rezistență a casei nu poate fi modificată în timp.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes