Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Casa care sfidează fizica, realizată de doi elevi din Braşov. Are un singur punct de contact cu solul şi este „eco”

Publicat

pe

Dacă vă doriţi o casă de vacanţă cochetă, extrem de prietenoasă cu mediul şi care pare să contrazică legile fizicii, doi elevi braşoveni au realizat-o: „Casa în echilibru”

Doi elevi braşoveni de la un liceu vocaţional propun un proiect extrem de surprinzător, dar care ar putea avea un mare succes. Pornind de la o temă de făcut în clasă, Alexandra Clara Mureşan şi Eugen Ionuţ Brebeanu au pus la punct un proiect cu care au câştigat premiul al III-lea la un concurs naţional de fizică.

Cei doi elevi sunt extrem de mândri de premiul primit, mai ales că ei învaţă la Liceul Vocaţional de Arte „Hans Mattis Teutsch”, specializarea Arhitectură, unde au doar două ore de fizică pe săptămână şi au concurat cu elevi de la cele mai bune colegii din ţară cu specializare de fizică.

„Casa în echilibru” se intitulează lucrarea celor doi copii şi este vorba despre o casă care se sprijină pe un singur punct, dar, în mod uimitor, este foarte stabilă. Casa pare să sfideze orice lege a fizicii, deoarece are un singur punct de contact cu pământul şi, în rest, se află în aer, într-o poziţie în care te aştepţi în orice moment să cadă.

Publicitate

„La început, nici măcar nu ştiam că o să ne înscriem la concurs. Tot ce ne-am dorit a fost să proiectăm o casă cât mai prietenoasă cu mediul, cât mai economică, dar care să reflecte tema proiectului, adică să pună echilibrul la încercare. A fost o adevărată provocare şi ne-a pus în dificultate la început, deoarece era ceva nou, adică niciodată nu făcuserăm un lucru atât de sofisticat şi în care să luăm în calcul toate aspectele, de la arhitectura casei, până la lucrurile care ţin de fizică şi la calculele concrete”, a dezvăluit Eugen Brebeanu.

Tânărul spune că el şi colega sa au dorit să respecte şi tendinţele pieţei în ce priveşte casele. „Acum sunt la modă căsuţele acestea mici şi comode, de tip container şi sunt şi foarte ecologice, aşa că am zis să pornim de la ideea aceasta şi să o dezvoltăm în aşa fel încât să respecte proiectul”, a mai spus tânărul.

Casa este la înălţime, susţinută de piloni ce se unesc într-un punct. Accesul se face pe o scară exterioară, care urcă la o pasarelă. Liceenii braşoveni au fost coordonaţi de profesoara Mariana Dumenco, persoana care i-a ajutat cu calculele şi alte sfaturi, iar adolescenţii au venit cu imaginea casei artistice în echilibru inclusiv cu natura.

„A fost un proiect plin de provocări, dar cred că cea mai dificilă încercare a fost atunci când a trebuit să unim schela şi pilonii pe care a trebuit să-i sudăm şi pe care noi îi făcuserăm din fier. În rest, casa e bine. Fereastra este dintr-un plexiglas şi a fost mai greu să dăm găurile în acoperiş pentru panourile fotovoltaice. Casa este eco şi este prietenoasă cu natura pentru că nu dăunează prea mult solului, pentru că e mai mult în aer, există doar un punct de contact cu solul şi energia şi electricitatea vin de la panourile fotovoltaice”, a precizat Alexandra Mureşan.

Casa, aşa cum au imaginat-o adolescenţii, este potrivită, spun ei, pentru cei ce vor o casă de vacanţă sau o cabană de închiriat, la înălţime şi mai puţin ca o casă de locuit pentru o familie. Concursul a fost organizat de Fundaţia Grupul de Iniţiativă pentru învăţământul Fizicii, Asociaţia Şcolilor MaST Top şi Asociaţia pentru Performanţă în Fizică, transmite adevarul.ro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. adam ioan

  17 iunie, 2021 at 10:20 am

  Are un punct si o suprafata de contact cu solul, deci nu sfideaza decit cunostintele voastre rudimentare de geometrie.
  Cit despre rezistenta materialelor si solicitarile statice la care e supusa, Tataie cu mare mila Lui !
  Ca joaca e ceva frumos dar mai e pina sa fie ECO si, mai ales, fezabila …

  P.S. Ati incercat sa obtineti avizele necesare unei constructii clasice ? Cam ce credeti despre obtinerea lor in cazul acestei case ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes