Connect with us

Social

Care sunt șansele de a te infecta cu noul coronavirus în timpul unui zbor cu avionul

Avatar

Publicat

pe

Să stai înghesuit în mijocul unui număr mare de oameni, la bordul unui avion, ar putea să pară riscant în această perioadă, notează CNN. Dar, potrivit unor experți care se bazează pe cazurile documentate de transmitere în timpul zborului, șansele de a lua noul coronavirus în acest fel sunt relativ mici.

Publicitate

Într-unul dintre cazurile studiate, 328 de pasageri și membri ai echipajului au fost testați pentru Sars-Cov-2 după ce s-a aflat că pe zborul dinspre SUA spre Taiwan ce a avut loc pe 31 martie erau 12 pasageri simptomatici la acel moment. Totuși, toți ceilalți de la bord nu s-au infectat, conform hotnews.ro

În ultimele luni, cazuri de pasageri care au transmis virusul către ceilalți de la bord, rata de transmitere este mică. Un studiu apărut recent în publicația medicală JAMA Network Open a descoperit indicii privind răspândirea coronavirusului în timpul unei curse de patru ore de la Tel Aviv la Frankfurt. Doi pasageri care stăteau pe locurile din spate au luat coronavirusul după ce au stat de partea cealaltă a culoarului față de șapte pasageri care erau infectați anterior, fără să știe acest lucru.

Publicitate

Până acum, singurul caz documentat de transmitere de la o singură persoană la mai multe în timpul unui zbor este cel al unei curse Marea Britanie – Vietnam, în care un pasager se pare că a dat virusul altor 14 pasageri și unui membru al echipajului.

O explicație pentru aparentul risc redus din avioane este faptul că aerul din aeronavele comerciale moderne este înlocuit cu unul proaspăt la fiecare 2-3 minute, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu filtre care opresc 99,99 dintre particule, mai notează sursa citată.

Publicitate

Totodată,au fost implementate noi protocoale, precum masca de protecție, verificarea temperaturii, curățarea intensivă a cabinei și limitarea mișcării pasagerilor în timpul zborului, iar Arnold Barnett, profesor de statistică la Sloan School of Management de la MIT, a încercat, în cadrul unui studiu recent, să calculeze șansele de a te infecta cu coronavirusul în timpul unui zbor scurt.

Potrivit concluziilor sale, bazate pe cursele scurte din SUA efectuate de aeronave cu câte trei scaune pe fiecare parte a culoarului -precum Airbus 320 sau Boieng 737 – și presupunând că toată lumea poartă mască, riscul de a lua virusul în timpul unui astfel de zbor este de 1 la 4.300, iar dacă locul din mijloc este liber, șansa de a te infecta scade la 7.700.

Calculele fiind făcute pentru zboruri de două ore din Statele Unite, națiunea cu cele mai multe cazuri din lume. Șansele sunt mai scăzute pentru părțile de lume cu mai puține infecții și mai mari pentru zborurile de cursă lungă.
Potrivit lui Burnett, riscul diferă foarte puțin în funcție de locul ocupat: „Ești pus în pericol de cei care stau lângă tine pe același rând. Și, în mai mică măsură de cei care stau pe rândul din spate și din față. Statistic vorbind, locul de la geam este puțin mai sigur decât locul din mijloc sau cel de la culoar, într-un avion plin. Dar nu e mare diferență”.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

VIDEO / Un microbuz cu 10 oameni s-a răsturnat în urma unui accident petrecut pe DN 13, între Braşov şi Feldioara

Redactia Brasov

Publicat

pe

Foto/Video: Alex

Publicitate

Un accident în care au fost implicate un microbuz cu zece pasageri, între care şi cinci copii, şi un autoturism a avut loc, marţi după-amiază, pe DN 13, între Braşov şi Feldioara. Unsprezece persoane primesc îngrijiri medicale. Traficul în zonă se desfășoară pe un singur fir, alternativ, de la orele 14:30.

Accidentul s-a produs pe DN 13, între Braşov şi Feldioara, între un microbuz şi un autoturism.

Publicitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a transmis că acolo au ajuns cinci echipaje SMURD şi două ambulanţe SAJ.

În microbuz erau 10 persoane, între care şi cinci copii, cu vârste cuprinse între 1 şi şase ani, toate fiind conştiente, a precizat ISU Braşov.

Publicitate

„Conducătorul autoturismului este în stare mai gravă. Se intervine pentru acordarea asistenţei medicale şi evaluarea victimelor”, a arătat sursa citată.

Şi reprezentanţii Poliţiei Braşov au precizat că 11 persoane primesc îngrijiri medicale la locul accidentului şi că doar unul dintre şoferi a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0. Cel de-al doilea şofer nu a putut fi testat până în acest moment.

Comunicatul INFOTRAFIC:

Publicitate

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 13 Brașov – Sighișoara, la kilometrul 14+500 metri, în zona localității Feldioara, județul Brașov, un autoturism a fost implicat într-un impact cu un microbuz. În urma coliziunii, trei persoane din microbuz au fost rănite, primind îngrijiri medicale la locul producerii accidentului.

Traficul se desfășoară pe un fir, alternativ, prin dirijare, estimându-se reluarea circulației în condiții normale în 45 de minute.

video

Citește mai mult

Social

Ministrul Educației consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și totodată, anunță că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională și la care nu participă un număr mare de elevi, potrivit Digi24.

„Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru Digi24.

Publicitate

De asemenea, ministrul a afirmat faptul că subiectul privind educația sexuală în școli a fost deja inclus în planurile-cadru pentru licee, care stabilesc ce materii se predau și numărul de ore aferent fiecărei materii în parte în clasele de liceu.

„Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învăţământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului XXI”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Citește mai mult

Social

Incidența la Brașov a ajuns la 4,33 – Situația pe toate localitățile

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,94 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Marți, 02 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,33, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 5,15 la mie.

Publicitate

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 180 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 116 au fost din Municipiul Brașov.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>