Connect with us
Publicitate

Economic

Care au putea fi soluţiile pentru fluidizarea traficului pe DN 1, pe Valea Prahovei: Lifturi, scări rulante, pasaje și centuri ocolitoare

Publicat

pe

Traficul pe DN 1 Valea Prahovei ar putea fi fluidizat atât prin viitoarea Autostradă Ploiești – Brașov, cât și prin soluții punctuale, de la Comarnic la Brașov, precum pasaje denivelate, centuri ocolitoare și lifturi sau scări rulante montate la pasajele pietonale supraterane. O altă soluție va fi drumul dintre Valea Doftanei și Săcele, realizat prin parteneriatul dintre consiliile județene Prahova și Brașov.

Dacă, inițial, varianta de Autostradă Ploiești-Brașov avea un cost de aproape 9 miliarde de euro, fiind construită la cel mai înalt nivel – tuneluri în munte și viteză de 130 km/h -, noul proiect propune un preț înjumătățit, părți din actualul drum Ploiești-Comarnic, precum și viteză redusă în zona montană.

“Aici a fost o abordare extremă, de cel mai bun nivel de autostradă care putea fi construit, ceea ce ne-a dus la un cost între 8 și 9 miliarde de euro. Atunci aveam viteză de 130 km/h și, practic, se mergea foarte mult pe tunel, și din acest motiv s-a ajuns la un preț foarte mare.

CNAIR și Ministerul Transporturilor au cerut o optimizare a acestei variante de lucru și, acum două-trei săptămâni, firma care a câștigat această licitație și execută studiul de fezabilitate a venit cu un proiect optimizat, pe care l-am lansat în dezbatere publică pentru că este nevoie să știe și cetățenii din acea zonă, și toate autoritățile locale de noua propunere”, a spus secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, la Gândul Exclusiv.

Publicitate

”Îmbunătățim traficul pe DN 1, avem patru pasaje în fază avansată”

Varianta finală a traseului, prevăzută în studiul de fezabilitate, va fi cunoscută abia anul viitor, după ce vor fi făcute studii geo și cele pentru fundamentarea studiului de fezabilitate. Până atunci, spune secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, se caută soluții pentru a nu mai fi blocată circulația pe DN 1, între Comarnic la Predeal.

“Începând de acum doi ani aproximativ, am demarat o procedură sau câteva proceduri prin care să venim și să îmbunătățim traficul pe DN 1. Avem patru pasaje în fază avansată, cred că s-au și semnat primele contracte pentru execuție de lucrări, două pasaje la intrarea/ieșirea din Sinaia, un pasaj la Predeal, intersecția cu drumul care face legătura cu Râșnov și încă un pasaj la conexiunea cu drumul care duce spre Azuga.

În paralel, modernizăm câteva din pasarelele pietonale, le dotăm cu lift și, acolo unde se poate, cu scară rulantă, în așa fel încât să fie cât mai atractive pentru cetățeni, ca să nu mai traverseze la sol, și realizăm câteva pasaje pietonale, adică treceri de pietoni subterane”, a detaliat Ionel Scrioșteanu.

Două centuri ocolitoare vor prelua din traficul de pe DN 1

În același timp, Ministerul Transporturilor finanțează și centuri ocolitoare, la Azuga-Bușteni și la Comarnic, care vor fi apoi integrate în Autostrada Ploiești-Brașov.

“În parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, dezvoltăm două centuri ocolitoare care să vină și să preia din traficul de pe DN 1. Toate aceste proiecte sunt în strânsă legătură cu proiectul autostrăzii, adică cele două centuri ocolitoare vor ajuta încărcarea și descărcarea, pentru că vor fi în proximitatea punctelor de intrare și ieșire din viitoarea autostradă și vor ajuta la intrările și ieșirile din autostradă în așa fel încât accesul dinspre și spre stațiunile pe care trebuie să le deservească și autostrada – nu mergem doar de la Ploiești la Brașov, trebuie să deservim și Valea Prahovei – se va face într-un mod integrat”, a precizat Ionel Scrioșteanu.

În același timp, o parte din traficul de pe Valea Prahovei ar putea fi mutat pe un nou drum, care face legătura între Valea Doftanei și Săcele.

“Acest drum este de actualitate, numai că acolo nu se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Transporturilor și CNAIR, cele două consilii județene, Prahova și Brașov, dezvoltă acest parteneriat”, a conchis secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.

O dată de finalizare a autostrăzii nu a fost avansată până în prezent, cel mai probabil orizontul de timp fiind anul 2030.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes