Connect with us
Publicitate

Turism

Cârciumarii braşoveni cer redeschiderea restaurantelor la interior din 15 februarie, eliminarea criteriului de 3 la mie şi introducerea de facilităţi fiscale pe salarizare

Publicat

pe

Publicitate

Breasla Cârciumarilor Brașoveni a trimis Secretariatului General al Guvernului și Prefecturii Brașov o scrisoare prin care propune câteva soluții pentru sectorul Horeca.

Propunerile se referă nu doar la problemele pe termen scurt ci și la cele legate de salarizare, cu accent pe modalitatea de impozitare.Iată mai jos textul scrisorii la care așteptăm reacția guvernanților pentru o discuție mai detaliată.

„Vă adresăm actuala scrisoare cu speranța găsirii unor soluții pentru sectorul HORECA, sector care se confruntă cu dificultăți, atât de operare, cât și financiare, cauzate de politicile de combatere a pandemiei COVID-19.

Menționam că, până în momentul de față, la nivel național sunt mii de firme care și-au închis permanent activitatea, iar peste 100.000 de oameni au fost disponibilizați în acest sector, din cauza crizei generate de virusul Sars-Cov-2. Lipsa unor măsuri complementare, față de cele deja adoptate, vor duce la colapsarea întregului sector și vor cauza pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă.

Publicitate

Apreciem sprijinul primit până în momentul de față din partea autorităților dar necesitatea găsirii unor solutii specifice sectorului, altele decât cele deja anunțate de autorități, este URGENTĂ.

Asociația Breasla Cârciumarilor a fost un partener activ și proactiv în a sprijni autoritățile locale și naționale în implementarea măsurilor de combatere a pandemiei, atât prin luări de poziții publice, cât și prin informarea despre modul de aplicare a măsurilor adoptate de guvern, atât către membrii proprii, cât și către participanții din piață, care nu sunt neaparat membri din asociație.

Sectorul HORECA este un sector care se confrunta oricum cu reale dificultăți încă dinaintea crizei generate de apariția virusului Sars-Covid-2. Existau greutăți în atragerea și menținerea forței de muncă, având o competitivitate puternică pe piața forței de muncă externă. Totodată, sectorul este unul puternic afectat de subfinanțare, fiind în general un sector antreprenorial, cu afaceri mici, care se finanțează din surse proprii și din credit furnizor, credit care atrage după sine cele mai mari costuri de finantare disponibile pe piata.

Avand în vedere situația critică în care ne regasim, dat fiind faptul ca suntem cu interioarele restaurantelor închise, ținând cont că au fost necesare investitii importante în infrastructura de operare a teraselor pe perioada sezonolui rece, este imperios necesară adoptarea urmatoarelor masuri complementare celor adoptate deja pentru lupta cu virusul Sars-Covid-2.

Noi, Breasla Cârciumarilor, propunem urmatorul set de masuri pentru evitarea colapsarii sectorului:

a. Redeschiderea tuturor restaurantelor in interior, nu doar cele din hoteluri, incepand cu data de 15 februarie;

Nu exista niciun studiu care sa indice vreo legatura între deschiderea localurilor din unitatile de cazare și cresterea numarului de cazuri.

Având în vedere că activitatea de servire a mesei in interiorul restaurantelor din unitatile de cazare, cu activitatea de servire a mesei în restaurante care nu sunt legate de unitati de cazare este aproape identica, consideram că se impune redeschiderea tuturor restaurantelor în interior.

Singura diferenta notabila este sistemul de primire oaspeti, “check-in,” practicat de unitatile de cazare.

Consideram oportun implementarea unui sistem la primirea oaspetilor în restaurante similar sistemului de check-in practicat în unitatile de cazare, in cazul redeschiderii restaurantelor.

Totodată, menționăm că suntem dispusi să lucrăm împreună cu autoritațile competente pentru a elabora masuri necesare asigurarii sanatatii populatiei, dar si sa asiguram practicalitatea implementarii acestor posibile noi masuri in sector.

b. Eliminarea criteriului de 3 la mie pentru instituirea masurilor de închidere restaurante;

Avand in vedere faptul ca nu exista studii care să indice legatura dintre cresterea numarului de cazuri și redeschiderea restaurantelor, consideram necesară eliminarea criteriului de inchidere a restaurantelor pe criteriul ratei de infectare.

Totodata, criteriul la care facem referire are de a face cu numarul de testari, nu cu rata efectiva de infectare, fiind un criteriu discriminatoriu pentru zonele care testeaza mai mult.

c. Reactivarea masurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de incadrare a unui angajat care este reactivate în câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilitatiilor pentru angajati concomitent;

Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite masurile propuse de guvern în anul 2020 si consideram ca ar trebui continuate si in anul 2021.

Măsura susținerii a 41,5% din salariul brut a acelor angajati reactivati din somaj tehnic in câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru sustinerea sectorului aceasta masura ar trebui continuata, alaturi de restul masurilor deja aprobate.

Totodată, avand în vedere că exista societati cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizarii facilităților pentru angajați simultant.

Astazi, o societate nu poate beneficia si de facilitatea de somaj tehnic și de facilitatea pentru “kurtzarbeit.” Acest lucru se aplica si pentru societati care au doar un punct de lucru, dar, sunt afectate de faptul ca operează la o capacitatea redusa.

d. Introducerea unei facilitate fiscale pe salarizare si cresterea salariului minim, similare celei din sectorul de constructii, pentru HORECA;

Propunem introducerea unui plafon de 2500-3000 ron și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate in sectorul de constructii, pentru o perioada de 5 ani. Aceasta masura va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să ramana în tara, cât și eliminarea muncii la gri. Masura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătațirea calitătii actului de tursim și alimentatie publica, permitand societatilor din sector sa fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.

Vă adresam aceasta scrisoare cu speranța că vom gasi întelegere la problemele cu care ne confruntam. Ne dorim să găsim împreună soluțiile necesare și ne punem la dispozitia autoritatilor locale si nationale, a factorilor decidenti din guvern, pentru implementarea și adoptarea acestor măsuri vitale sectorului pe care îl reprezentam.”, au transmis reprezentanţii Breslei Cârciumarilor Braşoveni.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes