Connect with us

Turism

Cârciumarii braşoveni cer redeschiderea restaurantelor la interior din 15 februarie, eliminarea criteriului de 3 la mie şi introducerea de facilităţi fiscale pe salarizare

Redactia Brasov

Publicat

pe

Breasla Cârciumarilor Brașoveni a trimis Secretariatului General al Guvernului și Prefecturii Brașov o scrisoare prin care propune câteva soluții pentru sectorul Horeca.

Publicitate

Propunerile se referă nu doar la problemele pe termen scurt ci și la cele legate de salarizare, cu accent pe modalitatea de impozitare.Iată mai jos textul scrisorii la care așteptăm reacția guvernanților pentru o discuție mai detaliată.

„Vă adresăm actuala scrisoare cu speranța găsirii unor soluții pentru sectorul HORECA, sector care se confruntă cu dificultăți, atât de operare, cât și financiare, cauzate de politicile de combatere a pandemiei COVID-19.

Publicitate

Menționam că, până în momentul de față, la nivel național sunt mii de firme care și-au închis permanent activitatea, iar peste 100.000 de oameni au fost disponibilizați în acest sector, din cauza crizei generate de virusul Sars-Cov-2. Lipsa unor măsuri complementare, față de cele deja adoptate, vor duce la colapsarea întregului sector și vor cauza pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă.

Apreciem sprijinul primit până în momentul de față din partea autorităților dar necesitatea găsirii unor solutii specifice sectorului, altele decât cele deja anunțate de autorități, este URGENTĂ.

Publicitate

Asociația Breasla Cârciumarilor a fost un partener activ și proactiv în a sprijni autoritățile locale și naționale în implementarea măsurilor de combatere a pandemiei, atât prin luări de poziții publice, cât și prin informarea despre modul de aplicare a măsurilor adoptate de guvern, atât către membrii proprii, cât și către participanții din piață, care nu sunt neaparat membri din asociație.

Sectorul HORECA este un sector care se confrunta oricum cu reale dificultăți încă dinaintea crizei generate de apariția virusului Sars-Covid-2. Existau greutăți în atragerea și menținerea forței de muncă, având o competitivitate puternică pe piața forței de muncă externă. Totodată, sectorul este unul puternic afectat de subfinanțare, fiind în general un sector antreprenorial, cu afaceri mici, care se finanțează din surse proprii și din credit furnizor, credit care atrage după sine cele mai mari costuri de finantare disponibile pe piata.

Avand în vedere situația critică în care ne regasim, dat fiind faptul ca suntem cu interioarele restaurantelor închise, ținând cont că au fost necesare investitii importante în infrastructura de operare a teraselor pe perioada sezonolui rece, este imperios necesară adoptarea urmatoarelor masuri complementare celor adoptate deja pentru lupta cu virusul Sars-Covid-2.

Noi, Breasla Cârciumarilor, propunem urmatorul set de masuri pentru evitarea colapsarii sectorului:

a. Redeschiderea tuturor restaurantelor in interior, nu doar cele din hoteluri, incepand cu data de 15 februarie;

Nu exista niciun studiu care sa indice vreo legatura între deschiderea localurilor din unitatile de cazare și cresterea numarului de cazuri.

Publicitate

Având în vedere că activitatea de servire a mesei in interiorul restaurantelor din unitatile de cazare, cu activitatea de servire a mesei în restaurante care nu sunt legate de unitati de cazare este aproape identica, consideram că se impune redeschiderea tuturor restaurantelor în interior.

Singura diferenta notabila este sistemul de primire oaspeti, “check-in,” practicat de unitatile de cazare.

Consideram oportun implementarea unui sistem la primirea oaspetilor în restaurante similar sistemului de check-in practicat în unitatile de cazare, in cazul redeschiderii restaurantelor.

Totodată, menționăm că suntem dispusi să lucrăm împreună cu autoritațile competente pentru a elabora masuri necesare asigurarii sanatatii populatiei, dar si sa asiguram practicalitatea implementarii acestor posibile noi masuri in sector.

b. Eliminarea criteriului de 3 la mie pentru instituirea masurilor de închidere restaurante;

Avand in vedere faptul ca nu exista studii care să indice legatura dintre cresterea numarului de cazuri și redeschiderea restaurantelor, consideram necesară eliminarea criteriului de inchidere a restaurantelor pe criteriul ratei de infectare.

Totodata, criteriul la care facem referire are de a face cu numarul de testari, nu cu rata efectiva de infectare, fiind un criteriu discriminatoriu pentru zonele care testeaza mai mult.

c. Reactivarea masurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de incadrare a unui angajat care este reactivate în câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilitatiilor pentru angajati concomitent;

Apreciem ca fiind extrem de importante și binevenite masurile propuse de guvern în anul 2020 si consideram ca ar trebui continuate si in anul 2021.

Măsura susținerii a 41,5% din salariul brut a acelor angajati reactivati din somaj tehnic in câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru sustinerea sectorului aceasta masura ar trebui continuata, alaturi de restul masurilor deja aprobate.

Totodată, avand în vedere că exista societati cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localități, toate fiind supuse unor restricții specifice, este necesară aprobarea utilizarii facilităților pentru angajați simultant.

Astazi, o societate nu poate beneficia si de facilitatea de somaj tehnic și de facilitatea pentru “kurtzarbeit.” Acest lucru se aplica si pentru societati care au doar un punct de lucru, dar, sunt afectate de faptul ca operează la o capacitatea redusa.

d. Introducerea unei facilitate fiscale pe salarizare si cresterea salariului minim, similare celei din sectorul de constructii, pentru HORECA;

Propunem introducerea unui plafon de 2500-3000 ron și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate in sectorul de constructii, pentru o perioada de 5 ani. Aceasta masura va aduce beneficii în sensul încurajării personalului calificat să ramana în tara, cât și eliminarea muncii la gri. Masura ar ajuta nu doar la o relansare a sectorului, dar și la îmbunătațirea calitătii actului de tursim și alimentatie publica, permitand societatilor din sector sa fie mai competitive în atragerea forței de muncă calificate.

Vă adresam aceasta scrisoare cu speranța că vom gasi întelegere la problemele cu care ne confruntam. Ne dorim să găsim împreună soluțiile necesare și ne punem la dispozitia autoritatilor locale si nationale, a factorilor decidenti din guvern, pentru implementarea și adoptarea acestor măsuri vitale sectorului pe care îl reprezentam.”, au transmis reprezentanţii Breslei Cârciumarilor Braşoveni.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Turism

Pârtiile din Poiana Braşov sunt pline şi astăzi. Stratul de zăpadă măsoară între 40 de centimetri şi un metru

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Weekendul înseamnă relaxare şi distracţie, iar pârtiile de la munte par şi astăzi locul potrivit pentru acest lucru, iar turiştii simt pe pielea lor.

În Masivul Postăvaru stratul de zăpada măsoară chiar şi un metru în unele zone, aşa că autorităţile au prelungit sezonul de schi.

Publicitate

Cu peste un metru de zăpadă în zona superioară a masivului Postăvarul și cu un ochi la rata de contaminare Covid, autoritățile au prelungit, și în mod formal, sezonul sporturilor de iarnă. La baza pârtiilor Subteleferic şi Drumul Roşu, stratul de zăpadă are aproximativ 40 de centimetri grosime. Este o zi numai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă, iar pârtiile arată extrem de bine.

Pentru moment, termenul dat de autorităţi este de 18 aprilie, însă există şanse ca în masiv să se poată schia până la sfârșitul lunii. Termenul fixat în mod formal este relevant pentru schiori, câtă vreme de el depind valabilitatea cartelelor de transport pe cablu și operațiunile de întreținere a pârtiilor, relatează observatornews.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

Florin Ioani, primarul din Viştea: „Ne străduim să ieșim din noroiul satului românesc. Vrem să creăm o destinație independentă, Țara Făgărașului”

Redactia Brasov

Publicat

pe

România are multe povești nedezvăluite, ce pot fi ”citite” doar printr-un turism intern responsabil. ”Țara Făgărașului” este unul dintre cele mai recente proiecte de promovare a României, dezvoltat de autoritățile locale din Făgăraș, cu ajutorul ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) și Young ANAT. Florin Ioani, unul dintre promotorii proiectului, președinte al Asociației Dezvoltării Intracomunitare, dar și primar al Comunei Viștea, a declarat că principalul scop al tuturor activităților este ”scoaterea României din noroiul de la sat”.

Publicitate
Edilul își dorește ca zona în care activează să devină cât mai cunoscută turiștilor români, iar pentru aceasta a investit, alături de alți reprezentanți locali, 30.000 de euro în crearea unui brand local. Acesta precizează că inițiativa are la bază patru mari direcții, după cum urmează:
  1. încurajarea turismului,
  2. dezvoltarea durabilă,
  3. dezvoltarea turismului,
  4. infrastructura.

”Ne străduim să ieșim din noroiul satului românesc. Iar pentru aceasta avem nevoie de infuzie de fonduri în promovarea zonei, mai ales în ceea ce privește infrastructura, deoarece aceasta nu aparține operatorilor economici, aici avem nevoie de implicarea instituțiilor publice avizate”, a declarat Ioani, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a explicat faptul că o administrație sănătoasă trăiește din taxe și impozite, acestea din urmă fiind generate cu ușurință de turism.

Publicitate

”Vrem să creăm o destinație independentă, Țara Făgărașului, ținând cont de trei mari aspecte: munte, apă și deal. Acestea sunte date de existența munților Făgăraș din zonă, a râului Olt și a podișului Hârtibaciu”, a mai spus edilul, reamintind că cele trei forme de relief se regăsesc pe o distanță de 20 de kilometri.

Ioani a mai precizat că Țara Făgărașului cuprinde mai multe obiective turistice, printre care sate românești, sate săsești, dar și biserici fortificate.

Publicitate

”Transfăgărășanul, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, dar și Cetatea Făgărașului sunt doar câteva dintre locurile care merită vizitate”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, Ioani a menționat că intenționează să discute cu operatorii economici pentru dezvoltarea mai multor puncte gastronomice, ca să poată oferi turiștilor o imagine completă a zonei, prin împletirea dintre natură, obiceiuri și tradiții. Acesta a declarat că Țara Făgărașului trebuie să rămână plămânul Europei, relatează wall-street.ro.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

Catacombele subterane de După Ziduri se transformă în muzeu. Aici va funcţiona primul muzeu de arte new media din țară

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viața orașului desfășurat de Asociația Amural în parteneriat cu Primăria Brașov intră într-o nouă etapă.

Prin proiectul de intervenție culturală co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină BUM – Brașov Underground Museum – primul muzeu de arte new media din țară.

Publicitate

ISTORICUL PROIECTULUI

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural.

Publicitate

În 2020 Asociația a lansat viziunea Parc Cultural După Ziduri, ce conține 7 puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetății medievale într-un parc natural și cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane în galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de susținerea comunității.

După 7 ani de existență a Amural Festival Vizual, arta care îmbină tehnologia a ajuns la maturitate. Iar galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric și compartimentate, formând un spațiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video și arte ce folosesc noile tehnologii în general.

NOUL SPAȚIU DE CREAȚIE ȘI INOVAȚIE DIN BRAȘOV

[BUM] Brașov Underground Museum este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

Proiectul cultural va debuta în luna aprilie 2021 cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie. Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie 2021. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public – consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog.

NOU MODEL DE PARTENERIAT

Publicitate

Mai mult de atât, prin proiectul [BUM], Asociația Amural pilotează un parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov pentru a crea condiții de colaborare în viitor între administrație și societatea civilă atât în mediul cultural cât și în alte aspecte ale vieții orașului.

Asociația anunță și primul său partener privat – George, partenerul de internet banking de la BCR. Deschiderea echipei BCR pentru proiectele de artă și tehnologie va duce proiectul mai aproape de scopul său final de a deveni un muzeu permanent de artă new media.

BUM – Brașov Underground Museum este un proiect de intervenție culturală coordonat de Asociația Amural și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>