Connect with us
Publicitate

Social

Caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin la Tărlungeni și Vama Buzăului

Publicat

pe

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi vineri și sâmbătă în localitățile Tărlungeni și Vama Buzăului.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani sunt așteptate la un screening prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV.

La Tărlungeni, testarea se va face la Căminul Cultural, în intervalul orar 12:00 – 19:00, în timp ce în localitatea Vama Buzăului, caravana se va opri în curtea primăriei, în intervalul orar 10:00 -15:00.

“Pentru femeile între 24 – 29 de ani se face testarea clasică babeș-papanicolau, prin examen citologic, iar pentru femeile peste 30 de ani, practic, este vorba despre testarea tulpinii de virus papiloma, HPVU, de tip oncogen, care ar presupune așadar o noutate pentru sistemul de servicii medicale de screening din România, și anume screening primar prin testare HPV. Și, desigur, femeile acestea trebuie să fie sănătoase, în plină stare de sănătate, fără antecedente de boală genetică”, a precizat dr. Cosmina Uzun, coordonatorul proiectului, potrivit Radio România Braşov FM.

Publicitate

Proiectul este derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Anual, în România, peste 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes