Connect with us
Publicitate

Administrație

Cantină socială pentru brașovenii aflați în situații de risc. Proiectul va costa 1,4 milioane de euro

Publicat

pe

Clădirea în care a funcționat cantina fotului Grup Școlar „Astra”, din strada Panselelor, numărul 23, ar putea deveni cantină socială pentru brașovenii aflați în situații de risc. Consiliul Local din cadrul Primăriei Brașov va trebui să se pronunțe pentru aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea acestei investiții.

Publicitate

Locația a fost aleasă pentru să se află în apropierea Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale, unde funcționează Direcția de Asistență Socială și a viitorului Centru pentru Persoane fără Adăpost. Un alt avantaj este cel legat de destinația inițială, de cantină, ceea ce face mai ușoară stabilirea fluxurilor de aprovizionare, servire și debarasare. Valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare este de aproximativ 1,4 milioane de euro.

„Unul dintre obiectivele noastre ca Municipalitate este să asigurăm cele mai bune condiții tuturor brașovenilor, inclusiv celor mai puțin norocoși dintre noi. De peste 10 ani nu mai dispunem de o cantină socială, ceea ce ne îngreunează foarte mult sprijinul pe care îl acordăm celor cu venituri foarte mici. În perioada în care Municipalitatea avea o cantină socială, peste 150 de brașoveni beneficiau, zilnic, de o masă caldă. Astăzi sunt cei de la «Bucuria Darului» care ne sprijină în acest demers, beneficiind și de o finanțare de la bugetul local, dar consider că este normal să ne îndeplinim această obligație, morală și legală, față de semenii noștri, de a le asigura minimum necesar pentru supraviețuire. Clădirea în care vom amenaja această cantină este într-o stare foarte proastă, dar poate deveni un reper pentru aceste servicii, mai ales că din punct de vedere arhitectural, este o clădire foarte frumoasă. Obiectivul nostru este ca în câțiva ani să transformăm această zonă într-un centru integrat de servicii sociale, astfel încât, indiferent de tipul de problemă socială pe care o avem, să mergem într-un singur loc”, a declarat viceprimarul Brasșovului, Flavia Boghiu.

Clădirea propusă spre reabilitare și transformare în cantină socială a fost construită între anii 1982-1985 și a funcționat ca și cantină școlară a liceului industrial, iar la momentul actual nu este utilizabilă, aflându-se într-o stare destul de precară. Conform expertizei tehnice, nu sunt totuși necesare lucrări de consolidare a clădirii. Proiectul vizează reabilitarea, refuncționalizarea, modernizarea și dotarea clădirii, abandonată în 2004, pentru funcțiunea de cantină socială + spații conexe.

Publicitate

Printre lucrările propuse prin documentația supusă aprobării consiliului local se află:

  • refacerea integrală a acoperișului și învelitorii, cu învelitoare din țiglă ceramică tip solz;
  • izolație din vată minerală de sticlă cu grosimea de 25 cm cu barieră de vapori și folie de polietilenă, peste planșeele către pod, termoizolarea planșeului subsolului la partea inferioară cu vată bazaltică de 10 cm grosime, termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 10 cm grosime, termoizolarea soclului cu polistiren extrudat de 8 cm grosime;
  • schimbarea totală a tâmplăriei exterioare existente și degradate cu tâmplărie din aluminiu de culoare gri cu geam triplu strat, păstrând aceleași caracteristici cu cele existente;
  • schimbarea totală a tâmplăriei interioare și montarea de tâmplărie nouă din aluminiu, de culoare gri;
  • lucrări de demolare a pereților nestructurali de compartimentare existenți;
  • decopertări de tencuieli la tavane și pereți;
  • realizarea de noi goluri funcționale în pereții existenți;
  •  realizarea de noi compartimentări;
  • lucrări pentru conformarea clădirii la exigența de securitate la incendiu: protejarea elementelor de lemn din componența planșeelor de la parter și etaj și a pereților din lemn de la nivelul etajului către spațiul podului, dotarea clădirii cu uși rezistente la foc, protecția ferestrelor de pe fațada de sud prin cortine rezistente la foc timp de 90 minute;
  • refacerea planșeelor de lemn și protejarea acestora cu vopsea termospumantă și plăci de gips carton;
  •  realizarea de noi accese (terase exterioare cu trepte de acces).

Finisajele interioare propuse sunt următoarele:

  • refacere tencuieli și zugrăveli cu var lavabil, la toată suprafața tavanelor, grinzilor și pereților, combinate cu faianță în grupurile sanitare, blocul alimentar, vestiare, depozitele de alimente sau pardoseli din gresie antiderapantă, parchet și covor PVC, în funcție de destinația încăperilor;
  •  refacerea treptelor scărilor interioare existente și placarea lor cu granit;
  • recondiționarea balustradelor existente, care vor fi revăzute cu mână curentă din lemn natur băițuit;
  • uși rezistente la foc 30 minute la camera ECS și uși rezistente la foc 60 minute la camerele de la etaj ce comunică cu podul + chepeng de acces în pod rezistent la foc 30 minute.

Finisajele exterioare propuse sunt următoarele:

  • învelitoare tip șarpantă din țiglă ceramică tip solz – culoare cărămiziu;
  • tencuială decorativă minerală pentru exterior de minim 3 mm grosime – culoare alb;
  • placarea soclului, jardinierelor și stâlpilor de acces principal și secundar cu cărămidă aparentă – culoare gri;
  • placarea treptelor și teraselor de acces și a terasei exterioare de la etaj cu gresie antiderapantă – culoare gri;
  • balustrade și mâini curente din metal vopsit în câmp electrostatic – culoare gri;
  • placare terasă exterioară de la etaj cu gresie antiderapantă, refacerea hidroizolației și realizarea unei termoizolații la interior de 10 cm grosime, din vată bazaltică.

Amenajări exterioare:

  • alei carosabile de acces aprovizionare, catering, personal și pentru spațiul tehnic și platformă gunoi;
  • rampă pentru persoane cu dizabilități locomotorii la intrarea principală;
  • se va curăța terenul în jurul clădirii și se vor planta arbori, arbuști și flori;
  • se vor reface trotuarele perimetrale din beton armat.

Regimul de înălțime al clădirii este subsol parțial + parter + etaj parțial, cu o suprafață construită desfășurată de 2.001,00 mp.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes