Connect with us
Publicitate

Social

Canicula și furtunile violente din ultima perioadă, efecte ireversibile ale schimbărilor climatice. Ce spun specialiștii

Publicat

pe

Publicitate

Grupul interguvernamental ONU privind schimbările climatice (IPCC) are un mesaj clar: criza climatică cauzată de om se înrăutățește pe vremea extremă din întreaga lume.

La nivel global, temperatura este acum cu 1,1 grade Celsius mai ridicată decât nivelurile preindustriale și se află pe un curs de creștere spre pragul critic de 1,5 grade, arată raportul realizat de acest grup.

Autorii raportului spun că situația se va înrăutăți, cu excepția cazului în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse extrem de rapid.

Cercetătorii consideră că valurile de căldură sunt clar cauzate de emisiile provocate de oameni și pot fi puse pe seama schimbărilor climatice.

Publicitate

Oamenii de știință de la World Weather Attribution au ajuns la concluzia că valul de căldură din nord-vestul acestei veri ar fi fost „practic imposibil” fără activitatea umană.

Europa, efecte diferite de la nord la sud

Sudul continentului va fi afectat mai puternic decât nordul, ceea ce va conduce la o amplificare a diviziunilor existente între state, cu implicații profunde pentru marele proiect politic al continentului.

Nordul Europei se va lupta cu inundații și incendii, determinate de încălzirea temperaturii medii globale cu până la 1,5 sau chiar 2 grade celsius față de perioada preindustrială.

În același timp, sudul Europei va fi lovit de secetă, căldură urbană și declin agricol, fapt care va reprezenta una din cele mai mari defecțiuni politice a Uniunii Europene, potrivit unei analize Politico Europe

Legătura cu ploile

Pentru fiecare grad Celsius în plus cu care se încălzește, atmosfera poate conține cu 7% mai mulți vapori de apă care se transformă în ploaie.

De exemplu, oamenii de știință spun că schimbările climatice au înrăutățit inundațiile prin creșterea ratelor de precipitații și a cantității de precipitații pe care furtuna ar putea să o producă.

Precipitațiile abundente vor deveni mai frecvente și mai intense cu fiecare grad de încălzire, mai spune raportul.

Aceasta înseamnă că pe măsură ce temperatura globală crește, precipitațiile extreme vor fi tot mai abundente.

Datele dintr-un alt studiu arată că în sudul Europei, inclusiv în partea de sud-est a României, zona Dobrogei, parte din Câmpia Bărăganului, se vor înregistra în viitorul apropiat temperaturi apropiate de limita la care corpul uman se mai poate adapta, consideră Bogdan Andronescu, expert în fenomene extreme.

Și directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, crede că unele schimbări în sistemul climatic sunt foarte puțin probabil reversibile, însă pentru menținerea actuală a condițiilor climatice e nevoie de măsuri urgente, iar una dintre o reprezintă limitarea emisiilor cu efect de seră.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes