Connect with us
Publicitate

Social

Când s-ar putea încheia războiul: Rusia spune forţelor armate că războiul trebuie să se încheie până la 9 mai

Publicat

pe

Publicitate

În ciuda relatărilor pe scară largă despre problemele cu care se confruntă forţele lui Vladimir Putin în Ucraina, soldaţilor ruşi din această ţară li s-ar fi spus de către superiori că războiul trebuie să se încheie până la 9 mai, scriu britanicii de la Sky News.

Armata ucraineană afirmă că există „o activitate de propagandă constantă desfăşurată în rândul personalului forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, care se referă la această dată – „Ziua Victoriei”, care marchează campania de succes a Rusiei din cel de-al Doilea Război Mondial printr-o paradă la Moscova.

Liniile frontului din Ucraina sunt „practic îngheţate”

O serie de unităţi militare ruse au început să se retragă din unele zone din Ucraina după ce au suferit pierderi grele, a anunţat armata ucraineană într-un raport cu privire la situaţia de pe front dat publicităţii vineri, iar liniile frontului sunt „practic îngheţate”, în timp ce invazia rusă intră în cea de-a doua lună, a declarat Oleksii Arestovici, unul din consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres, care citează DPA.

Publicitate

Câteva unităţi militare s-au retras în spatele frontierei ruse după ce au pierdut mai mult de jumătate din personalul lor, susţine Statul Major al armatei ucrainene.

Citând Statul Major al armatei ucrainene, consilierul preşedintelui Zelenski afirmă că trupele ruse nu mai au resurse suficiente pentru a încerca noi progrese, ducând lipsă de combustibil, raţii alimentare şi muniţii. „Ocupantul este flămând şi desculţ”, a spus Arestovici.

Unităţile ruse continuă blocarea Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, şi marele oraş Sumî, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia trupele ruse se pregătesc, aparent, pentru o nouă ofensivă la Izium, în regiunea Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase joi că forţele ruse au preluat în cele din urmă „controlul complet” asupra oraşului Izium din estul Ucrainei, după un asediu de mai multe zile.

La scurt timp însă guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a dezminţit preluarea Izium, afirmând într-o postare pe contul său Telegram că nu este decât o „altă provocare a presei ruse”. „Izium este un oraş ucrainean. Aşa a fost dintotdeauna şi aşa va fi mereu”, a transmis el în acelaşi mesaj.

Potrivit acestuia, se duc lupte înverşunate în regiune, dar forţele ucrainene îşi menţin poziţiile la Izium. El a mai spus că cel puţin şase persoane au fost ucise în timp ce stăteau la coadă pentru a primi ajutor umanitar în oraşul Harkov, iar alte 15 au fost rănite.

În total, 294 de civili ucraineni, între care 15 copii, au fost ucişi la Harkov în prima lună de război, conform poliţiei locale, care adaugă că cei rămaşi abia dacă pot să iasă din adăposturile subterane.

În prima lună de război, Rusia a lansat peste 1.800 de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, a indicat joi Ministerul Apărării ucrainean. Sute de rachete au fost trase de pe uscat şi de pe mare, conform bilanţului.

Moscova reuşeşte în parte să menţină conexiunea terestră între regiunea rusă Rostov, de la frontiera ucraineană, şi peninsula Crimeea anexată de Rusia.

De asemenea, forţele ucrainene au fost atacate în cursul nopţii de joi spre vineri în regiunea Dnipropetrovsk. Rusia a efectuat două atacuri cu rachete asupra unei unităţi militare de la periferia oraşului Dnipro, a declarat un oficial local pe Facebook.

Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent, notează dpa.

În acelaşi timp, informaţii despre posibile bombardamente în apropiere de centrala nucleară dezactivată de la Cernobîl au suscitat îngrijorare.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (IAEA), Rafael Grossi, a afirmat că forţele ruse au deschis focul asupra punctelor de control din oraşul Slavutici, citând autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear.

Aceasta pune în pericol „casele şi familiile angajaţilor care garantează securitatea nucleară şi radioactivă la centrală dezactivată, precum şi rotaţia personalului care operează acolo. Nu există în acest moment o confirmare a acestor tiruri, potrivit dpa.

La începutul acestei săptămâni au circulat informaţii despre incendii în zona de excludere contaminată radioactiv din jurul centralei.

Zelenski a mulţumit ucrainenilor pentru rezistenţa lor în faţa invadatorilor ruşi. Apărătorii ucraineni au oprit inamicul peste tot, a spus el într-un mesaj video difuzat joi seara. El a spus că milioane de ucraineni care ar face orice pentru victoria şi pacea Ucrainei merită să fie decoraţi. „Îi mulţumesc fiecăruia dintre voi!”, a exclamat preşedintele ucrainean.

Multe zone din Ucraina se află sub bombardamente intense, iar situaţia umanitară devine din ce în ce mai gravă de la o zi la alta.

Între timp, forţele ruse – aeriene şi terestre – încearcă din răsputeri să preia controlul unor oraşe mari precum Mariupol, port strategic la Marea Azov, aflat aproape de la începutul invaziei sub un asediu necruţător.

De cealaltă parte, Ministerul Apărării rus a raportat joi că, de la începutul „operaţiunii militare speciale”, forţele ruse au distrus 202 de sisteme de apărare antirachetă ucrainene, 257 de drone şi peste 1.500 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă ale forţelor ucrainene.

În acest timp, armata Ucrainei a continuat să producă pagube inamicului, aşa cum s-a întâmplat în portul Berdiansk din sudul Ucrainei unde marina ucraineană a spus că aruncat în aer o navă de desant care ar face parte din Flota rusă a Mării Negre.

Ziarul online Ukrainska Pravda a publicat imagini în care se văd flăcări de câţiva metri înălţime şi o uriaşă coloană de fum. Partea rusă nu a oferit informaţii despre acest aparent atac.

Peste 3.300 de persoane au fost evacuate din oraşele ucrainene atacate, a făcut un bilanţ vicepremierul Irina Vereşciuk joi. Cei mai mulţi – 2.700 – au plecat din Mariupol şi s-au îndreptat spre Zaporojie cu mijloace de transport personale.

Agenţia de presă oficială rusă TASS a informat, citând un oficial rus, că tot mai mulţi oameni din Donbas fug în regiunea rusă Rostov pentru că au fost deschise mai multe coridoare umanitare care leagă Mariupol de Rusia.

Dar consiliul municipal din Mariupol a acuzat trupele ruse că au dus locuitori ai oraşul asediat în Rusia împotriva voinţei lor.

Invazia rusă în Ucraina pe care Moscova o vedea transpusă rapid şi în mod decisiv în practică s-a împotmolit în realitate pe teren, lovindu-se de rezistenţa îndârjită a ucrainenilor, hotărâţi să respingă forţele invadatoare, notează dpa.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apostlescu Cezar

    25 martie, 2022 at 8:55 pm

    Cum ar fi sa precizați și SURSA ! Ca de bătutul apei în piua al presei noastre….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes