Social
Campanie de conştientizare. O investiție de 30 lei vă poate salva viața în cazul unui incendiu

Cu doar cinci zile în urmă, ISU Brașov anunța că o femeie în vârstă de 75 de ani a fost găsită decedată în casă, în urma unui incendiu care a ars 90% din casa construită din lemn. Cazul nu este singular, astfel de evenimente sunt frecvente, mai ales în perioada rece. În acest context, se recomandă instalarea detectoarelor de fum, o investiție de 30 lei care vă poate oferi o șansă importantă în cazul unui incediu. Detectorul de fum este cu atât mai important în cazul în care în familie există copiii, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități.
Importanța detectorului de fum autonom
În cele mai multe cazuri, în incendii decesele sunt din cauza fumului. Conform literaturii de specialitate și a studiilor publicate, la cei mai mulți oameni decedați în incendii, pierderea vieții a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului. Unii dintre aceștia ar fi putut supraviețui daca ar fi avut locuință protejata cu un detector de fum. Un număr mare de oameni își pierd viață anual datorită incendiilor, alții sunt răniți grav sau răniți ușor. Pagubele ating ordine de mărimi considerabile.
Ce este detectorul de fum ?
Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea și alarmarea la incendiu, care funcționează pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizării, pentru utilizarea în domeniul locuințelor sau altor aplicații asemănătoare. Parametrul supravegheat de regula cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuințe.
Rolul unui detector constă în a depista și semnaliza cât mai repede incendiul. În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarma (85 dB). În cazul în care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune în pericol buna lui funcționare, se inițiază o semnalizare audibilă printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu.
Tipuri de detectoare de fum
- detector de fum cu camera de ionizare: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenții de ionizare din interiorul detectorului;
- detector optic de fum: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbția sau difuzia unei radiații în domeniul infraroșu, vizibil și/sau ultraviolet spectrului al electromagnetic.
Modul de amplasare
Detectorul autonom trebuie amplasat la mijlocul camerei sau holului astfel încât să aibă o distanta de siguranță de cel puțin 30 de cm fata de pereți sau de sursele de lumina.
Detectoarele pot genera semnale de alarmă numai dacă fumul intră în senzor, prin urmare orice fenomen care produce obturarea intrărilor la senzor, cum ar fi lucrări de zugrăvire, pozarea unor grinzi etc., pot împiedică funcționarea detectorului.
Detectorul autonom amplasat în încăperi pe tavan nu sesizează fumul care se propaga prin pereți, prin coșuri sau prin tavane și podele.
Mentenanță și reguli de baza
Curățați periodic de praf detectorul autonom de incendiu. În cazul în care carcasa acestuia nu se deschide, eliminați praful prin sita folosind în dispozitiv de aspirație.
Nu neglijați deteriorările de natura electrica, mecanica sau cele datorate condițiilor de mediu (umiditate, igrasie etc..), care pot surveni la o manevrare necorespunzătoare, la schimbarea bateriilor.
Nu amplasați detectorul autonom de incendiu pe perete, deoarece fumul se ridica întotdeauna către plafon!
Nu amplasați detectoarele autonome de incendiu în bucătărie, deoarece acestea se pot declanșă din cauza fumului de la gătit!
De unde procurăm
Detectorul de fum autonom se poate achiziționă de la magazine online(eMag etc.), de la oricare producător de profil sau de la oricare operator economic care montează instalații de detecție și semnalizare antiincendiu.
Prețul unui detector poate varia intre 25 și 90 de RON.
Social
Incidența scade la 4,72 în Brașov – Situația pe localități

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,75 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Sâmbătă, 17 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,72, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 12,69 la mie.
Totodată în județul Brașov au fost descoperite 160 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.
În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:
Social
Intervenţie rapidă de la Braşov, după ce lângă Mirecurea Ciuc barajele castorilor distruse de precipitaţiile din ultima vreme au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod

Zeci de muncitori de la Apele Române au intervenit vineri la acumularea Şuta, de la marginea municipiului Miercurea Ciuc, după ce barajele castorilor, distruse de precipitaţiile din ultima perioadă, au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod, afluentul râului Olt.
„Nivelul apei lacului a crescut şi a ajuns la o capacitate de peste 70%, fiind nevoie de o intervenţie de urgenţă”, a transmis Administraţia Naţională „Apele Române”, într-un comunicat de presă.
Echipele formaţiilor de lucru de la SGA Harghita şi ABA Olt au intrat în alertă şi de mai bine de două zile intervin cu trei motopompe de mare capacitate. Până la această oră, au reuşit să scadă nivelul apei cu circa 1 metru. Pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate precipitaţii, utilajele de intervenţie au fost suplimentate cu încă o motopompă, care va ajunge în curând de la colegii noştri de la Dobrogea-Litoral. La operaţiunile de intervenţie participă şi echipele ISU Olt şi cele ale operatorului de apă-canal din zonă”, se arată în comunicatul menţionat.
Prezent la faţa locului, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul, Gabriel Abos, a explicat presei, vineri seara, că barajele castorilor au blocat golirea de fund a acumulării Şuta, existând riscul unei deversări necontrolate.
„De două zile, echipele de intervenţie rapidă de la Administraţia Bazinală de Apă ‘Olt’, formaţiile de intervenţie rapidă de la Braşov, de la Harghita, lucrează la deblocarea golirii de fund a acumulării Şuta. Acumularea este pusă la uscat din 2007, dar ca urmare a activităţii castorilor, golirea de fund a fost blocată cu material vegetal şi construcţii de castori, punând în pericol exploatarea acesteia. Astăzi am reuşit să deblocăm golirea de fund, sperând ca până mâine dimineaţă să scădem nivelul apei în mod corespunzător, să putem să punem iarăşi la uscat această acumulare, întrucât în curând încep lucrările de reabilitare şi punere în siguranţă a acestei lucrări, printr-o investiţie a Administraţiei Naţionale „Apele Române”. (…) Riscul era ca partea din Miercurea Ciuc care este în aval de această lucrare, deci zona Jogodin, să fie afectată de o eventuală undă de rupere a barajului”, a declarat Gabriel Abos.
Acesta a menţionat că, atunci când a început intervenţia de urgenţă, în lac era acumulată în mod necontrolat o cantitate aproximativă de 180.000 de metri cubi de apă.
Deşi nu mai există un pericol iminent pentru locuitorii din zonă, echipele de intervenţie vor continua acţiunile, astfel încât apa să fie tranzitată în condiţii de siguranţă.
Administraţia Naţională „Apele Române” a precizat că locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna sunt adesea expuşi riscului de inundaţii, un factor care contribuie la creşterea acestui risc fiind barajele pe care castorii şi le construiesc în cuveta lacurilor sau pe cursurile de apă. Adesea distruse de viituri, acestea obturează secţiunile de scurgere ale apelor şi pot provoca inundaţii cu puternic impact local.
„Nu vorbim cu plăcere, pentru că este vorba de un prieten de-al nostru, hidrotehnician, dar care lucrează fără autorizaţie de construire şi cam pe unde vrea el. Pericolul este realizat de lucrările pe care le fac, alături de lucrările noastre, în mod necontrol, şi sunt afectate lucrările care asigură tranzitarea debitelor prin localităţi, creând pericol de inundaţii sau existând situaţii de rupere a digurilor de apărare. Ne pare rău să vorbim aşa, dar au început să ne creeze probleme deosebite”, a spus Gabriel Abos, relateaza Agerpres.

Social
Incidența scade la 4,92 în Brașov – Situația pe localități

Incidența la nivel județean a ajuns la 3,90 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Vineri, 16 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 4,92, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.
În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 13,33 la mie.
Totodată în județul Brașov au fost descoperite 127 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.
În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:
-
Evenimentacum 2 zile
FOTO / Andreea Moldovan, așteptată acasă cu flori de brașoveni
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO – VIDEO / Dezastru provocat de un șofer în cartierul Noua. A lovit 12 maşini supărat că s-ar fi certat cu iubita. A fost scos cu forţa din maşină de martorii evenimentului
-
Evenimentacum 2 zile
Şoferul care a buşit 12 maşini în cartierul Noua este fiul unui important afacerist din Bucureşti. Avea o alcoolemie de 2.20 mg/litru
-
Socialacum o zi
Incidența scade la 4,92 în Brașov – Situația pe localități
-
Socialacum 2 zile
Incidența scade la 5,07 în Brașov – Situația pe localități
-
Evenimentacum 14 ore
VIDEO / Urs la plimbare prin cartierul Tractorul. Locuitorii din zonă au fost avertizați prin mesaj Ro-Alert
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Un primar din judeţul Braşov a ameninţat cu moartea doi poliţişti. A fost reţinut pentru ultraj
-
Socialacum 2 zile
Pe Aeroportul din Braşov se vor efectua curând primele zboruri interne