Connect with us

Social

Campanie de conştientizare. O investiție de 30 lei vă poate salva viața în cazul unui incendiu

Redactia

Publicat

pe

Cu doar cinci zile în urmă, ISU Brașov anunța că o femeie în vârstă de 75 de ani a fost găsită decedată în casă, în urma unui incendiu care a ars 90% din casa construită din lemn. Cazul nu este singular, astfel de evenimente sunt frecvente, mai ales în perioada rece. În acest context, se recomandă instalarea detectoarelor de fum, o investiție de 30 lei care vă poate oferi o șansă importantă în cazul unui incediu. Detectorul de fum este cu atât mai important în cazul în care în familie există copiii, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități.

Publicitate

Importanța detectorului de fum autonom

În cele mai multe cazuri, în incendii decesele sunt din cauza fumului. Conform literaturii de specialitate și a studiilor publicate, la cei mai mulți oameni decedați în incendii, pierderea vieții a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului. Unii dintre aceștia ar fi putut supraviețui daca ar fi avut locuință protejata cu un detector de fum. Un număr mare de oameni își pierd viață anual datorită incendiilor, alții sunt răniți grav sau răniți ușor. Pagubele ating ordine de mărimi considerabile.

Publicitate

Ce este detectorul de fum ?

Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea și alarmarea la incendiu, care funcționează pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizării, pentru utilizarea în domeniul locuințelor sau altor aplicații asemănătoare. Parametrul supravegheat de regula cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuințe.

Publicitate

Rolul unui detector constă în a depista și semnaliza cât mai repede incendiul. În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarma (85 dB). În cazul în care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune în pericol buna lui funcționare, se inițiază o semnalizare audibilă printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu.

Tipuri de detectoare de fum

  • detector de fum cu camera de ionizare: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenții de ionizare din interiorul detectorului;
  • detector optic de fum: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbția sau difuzia unei radiații în domeniul infraroșu, vizibil și/sau ultraviolet spectrului al electromagnetic.

Modul de amplasare

Detectorul autonom trebuie amplasat la mijlocul camerei sau holului astfel încât să aibă o distanta de siguranță de cel puțin 30 de cm fata de pereți sau de sursele de lumina.

Detectoarele pot genera semnale de alarmă numai dacă fumul intră în senzor, prin urmare orice fenomen care produce obturarea intrărilor la senzor, cum ar fi lucrări de zugrăvire, pozarea unor grinzi etc., pot împiedică funcționarea detectorului.

Detectorul autonom amplasat în încăperi pe tavan nu sesizează fumul care se propaga prin pereți, prin coșuri sau prin tavane și podele.

Publicitate

Mentenanță și reguli de baza

Curățați periodic de praf detectorul autonom de incendiu. În cazul în care carcasa acestuia nu se deschide, eliminați praful prin sita folosind în dispozitiv de aspirație.

Nu neglijați deteriorările de natura electrica, mecanica sau cele datorate condițiilor de mediu (umiditate, igrasie etc..), care pot surveni la o manevrare necorespunzătoare, la schimbarea bateriilor.
Nu amplasați detectorul autonom de incendiu pe perete, deoarece fumul se ridica întotdeauna către plafon!
Nu amplasați detectoarele autonome de incendiu în bucătărie, deoarece acestea se pot declanșă din cauza fumului de la gătit!

De unde procurăm

Detectorul de fum autonom se poate achiziționă de la magazine online(eMag etc.), de la oricare producător de profil sau de la oricare operator economic care montează instalații de detecție și semnalizare antiincendiu.

Prețul unui detector poate varia intre 25 și 90 de RON.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Noi restricţii, începând de miercuri, în Bran şi în alte şase localităţi din judeţul Braşov. În Bran, incidenţa cazurilor de COVID-19 se apropie de 5 la o mie de locuitori

Redactia

Publicat

pe

Autorităţile judeţene din Braşov impun, începând de miercuri, restricţii privind circulaţia persoanelor şi programul de funcţionare al agenţilor economici în Bran şi Prejmer, localităţi în care incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit patru la o mie de locuitori. Totodată, s-a constatat depăşirea unor praguri privind infectarea în alte cinci localităţi unde se impun restricţiile prevăzute de lege.

Publicitate

Comuna Bran, una dintre atracţiile turistice din judeţul Braşov, intră, începând de miercuri, de la miezul nopţii, într-o perioadă de 14 zile de restricţii privind funcţionarea agenţilor economici şi circulaţia persoanelor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a adoptat o hotărâre prin care constată că în localitatea Bran incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2 a crescut la valoarea de 4,67/1000 de locuitori şi, prin urmare, aplică restricţiile privind orarul agenţilor economici şi circulaţia persoanelor, restricţii aplicabile în zilele de week-end.

Publicitate

Restricțiile conform incidenței peste 4, mai mică de 7,5:

  • Restricții deplasare în zilele de luni, marți, miercuri și joi în intervalul orar 22.00-05.00
  • Restricții deplasare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-05.00
  • În zilele de vineri, sâmbătă, duminică – magazine deschise în intervalul orar 05.00-18.00, doar livrare la domiciliu 18.00-05.00
  • Rămân deschise farmaciile și benzinăriile
  • Sălile de fitness/sport se închid

Aceleaşi măsuri sunt adoptate şi în cazul localităţii Prejmer, unde rata de infectare cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 este de 4,38/1000 de locuitori.

Publicitate

De asemenea, în comuna Buneşti, unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 a crescut la 3,43/1000 de locuitori şi în Ucea, unde incidenţa cumulată a cazurilor a ajuns la 3,23/1000 de locuitori se impun restricţii, tot începând de miercuri.

Conform legii, după ce o localite trece de incidența cumulată de 3 la mie, restaurantele şi cafenelele din interiorul clădirilor îşi suspendă activitatea, iar la cele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate acolo. Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

În schimb localităţile Caţa, Augustin şi Budila au depăşit pragul de 1,5 infectări la o mie de locuitori, iar în aceste comune se vor aplica, pentru o perioadă de 14 zile, măsurile corespunzătoare limitelor de incidenţă între 1,5 şi 3/1000 de locuitori.

Modelele de adeverință de la angajator, respectiv de declarație pe proprie răspundere pentru cele două intervale orare de restricționare a circulației în afara locuinței pot fi descărcate de aici:

Modelul declarației pe propria răspundere și al adeverinței de la angajator pentru toate localitățile, indiferent de rata de incidență (nivelul de răspândire a virusului)

Descarcă de aici modelul de declarație pe proprie răspundere

Descarcă de aici modelul de adeverință de angajator

Publicitate

Modelul declarației pe propria răspundere și al adeverinței de la angajator pentru localitățile care depășesc rata de incidență de 4 ‰ (necesar a fi folosite pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică), respectiv 7,5 ‰ (necesar a fi folosite în toate zilele săptămânii)

Descarcă de aici modelul de declarație pe proprie răspundere

Descarcă de aici modelul de adeverință de angajator

Modelul declarației pe propria răspundere pentru tranzitarea unei localități carantinate

Descarcă de aici modelul de declarație pe proprie răspundere

Publicitate
Citește mai mult

Social

FOTO / O mocăniță a fost pusă în funcțiune la doar două ore de Brașov, în județul Sibiu. După 20 de ani micul tren a fost repornit, pentru bucuria turiștilor

Avatar

Publicat

pe

Valea Hârtibaciului este una dintre cele mai pitorești și neexplorate zone din județul Sibiu, iar cursele cu Mocănița completează perfect peisajul

Publicitate

Sâmbătă a fost o zi plină pentru Mocănița Văii Hârtibaciului, plină de soare, de peisaje frumoase, de turiști și de evenimente.

mocanita 11

mocanita 12

mocanita 13

mocanita 14

mocanita 15

”Vagon nou, televiziuni, tur ghidat prin Hosman, colegi care lucrau la linie – a fost o zi perfectă, în care ne-am dat seama încă o dată cât de importantă e mocănița pentru vale, că cei 13 ani de voluntariat care ne-au adus aici au meritat fiecare strop de sudoare, fiecare traversă schimbată, fiecare metru de linie defrișat și fiecare luptă oarbă cu instituțiile Statului, dar și cât de recunoscători suntem pentru toți cei care ne-au ajutat pe traseu!Și, pentru cei care ați avut răbdarea să citiți până aici, un mic pont – dacă vreți să vă bucurați în liniște de mocăniță și de peisaje, încercați să veniți la trenul de dimineață din Hosman, la ora 9:45, că cel de după-masă e foarte aglomerat”, se arată într-o postare de pe Facebook a Asociației Prietenii Mocăniței.

Publicitate

mocanita 9

mocanita 8

mocanita 7

mocanita 6

mocanita 4

mocanita 3

mocanita 2

mocanita 1

Conform administratorilor mocăniței, aceasta circulă în weekend și pleacă din Hosman la 9.45 și la 16.00. Prețul unui bilet dus-întors este de 25 de lei pentru adulți, respectiv 15 lei copii, se achiziționează la urcarea în tren și nu este nevoie de rezervare. Trenul, operat de SC Calea Ferată Îngustă SRL, e compus dintr-o locomotivă diesel și un vagon deschis de călători cu o capacitate de 40 de locuri.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Vaccinare cu AstraZeneca fără programare – Oricine se poate imuniza

Redactia

Publicat

pe

Românii care doresc să se vaccineze anti-COVID cu serul produs de AstraZeneca o pot face fără a avea o programare în prealabil, potrivit unei circulare emise de Comitetul Naţional de Vaccinare

Publicitate

Documentul amintit permite centrelor să vaccineze la cerere toate persoanele care se prezintă pentru imunizare.
 
Potrivit informaţiilor Digi24, decizia a fost luată la propunerea coordonatorilor centrelor de vaccinare care spun că acestea sunt goale şi că angajaţii de acolo stau degeaba.
 
Pentru a se vaccina, fără programare, cetăţenii trebuie doar să se prezinte la centrele care folosesc acest tip de vaccin, cu cardul de identitate. Trebuie precizat însă că vor avea prioritate persoanele care au o programare validă pentru imunizarea cu serul AstraZeneca.

Din cauza controverselor la nimevl mondial în legătură cu serul produs de AstraZeneca şi Oxford, numărul persoanelor care se prezintă la centrele care folosesc acest vaccin a scăzut. 
 
Agenţiei Europeană a Medicamentului a transmis, în 7 aprili, că există o legătură cauzală între apariţia cheagurilor de sânge şi vaccinarea cu serul AstraZeneca, iare apariţia acestora va fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a precizat că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca, subliniind că efectele sunt extrem de rare.
 
EMA a reamintit profesioniştilor din domeniul medical că trebuie să rămână conştienţi de posibilitatea apariţiei acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.
 
În 8 aprilie, coordonatorul campanie de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că ţara noastră va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>