Connect with us
Publicitate

Social

Căldură mai ieftină, în această iarnă, pentru brașovenii racordați la sistemul centralizat. Prețul gigacaloriei va fi mai mic

Publicat

pe

Vești bune pentru brașovenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire. În această iarnă, facturile la căldură vor fi mai mici, datorită scăderii TVA-ului la gigacalorie de la 19% la 5%. Reprezentanții Serviciului Public Local de Termoficare Brașov spun că dacă pentru perioada aprilie – octombrie, prețul este de 264,14 lei/Gcal pentru consumatorii casnici, în lunile noiembrie – martie acesta va scădea la 233,07 lei/Gcal.

Publicitate

„Consumul este variabil, însă estimăm că la o garsonieră se încadrează undeva la o jumătate de gigacalorie pe lună. Astfel, conform așteptărilor noastre, costul cu încălzirea pentru o garsonieră va fi undeva sub 200 de lei lunar, iar pentru un apartament cu 2 camere în jur de 300 de lei. Costul depinde însă foarte mult de orientarea imobilului respectiv, de câți membri de familie sunt, dacă vecinii stau și ei la 18 grade sau la 24 și așa mai departe. Am calculat însă la spații similare, iar costurile de încălzire în sistemul de termoficare vor fi cu 24 – 33% mai mici față de cei care folosesc centrale pe gaz”, a explicat Mircea Marin, directorul SPLT Braşov.

În momentul acesta, în Brașov mai sunt aproximativ 5.400 de clienți casnici branșați la sistemul centralizat de termoficare. Procentul debranșările anul acesta au fost de aproximativ 1%. În schimb, prin strategia de a extindere, au fost reconectate la sistem Spitalul Tractorul, sucursala CEC Brașov de la intersecția străzilor Toamnei cu Hărmanului, Școala 13 din Tractorul.

„Mai sunt și clienți privați, și aș menționa aici Energoreparații, cu un consum mai consistent. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori echivalenți, putem spune că avem o creștere de 11%. Am pierdut 1% și am câștigat 11% din non-casnici. Tariful la casnici e acum 264,14 lei cu tot cu TVA, iar la non-casnici, cei care sunt branșați la transport, tariful este 763,06 lei. Pe viitor, avem în vedere branșarea pentru Bazinul Olimpic în totalitate, pentru că acum e doar parțială, Spitalul Județean cu pavilionul central de pe Calea București, patinoarul și altele”, a mai precizat Mircea Marin.

Publicitate

În această iarnă, brașovenii nu trebuie să își facă griji legate de o eventuală întrerupere a căldurii din cauza crizei energetice, pentru că la ora actuală există stocuri fizice de gaz în procent de 60% și există fonduri și condiții pentru a se ajunge la 100%. Acum, 90% din energia termică pe care o livrează SPLT populației și respectiv agenților non-casnici este achiziționată de la producătorul privat de energie termică în cogenerare de înaltă eficiență Bepco.

„Din acest punct de vedere suntem asigurați, ei și-au făcut stocurile de gaz. Brașovul stă bine față de București sau alte municipii mari, însă recomandarea mea pentru sezonul acesta de iarnă este în aceeași direcție cu recomandările venite de la Uniunea Europeană: să facem economie pe cât se poate. Adică să nu mai stăm la 24-25 de grade în casă. Ca un exemplu, luna trecută a ieșit normativul NP 010, care reglementează temperatura în unitățile de învățământ. Conform acestui act normativ, temperatura în sălile de clasă este 18 grade, cu posibilitate de mărire până la 20. Consumatorul final trebuie să facă, pe cât posibil, economie, în contextul european actual. Deci noi suntem asigurați, însă nu pentru o temperatură de 25 de grade ca în anii trecuți”, a mai spus directorul SPLT Brașov.

Pentru noul sezon, în prezent deja se execută lucrări de revizii și probe pentru instalațiile de încălzire, în sensul că acestea se încarcă pentru a se verifica dacă există probleme și dacă s-au făcut debranșări neautorizate. Probele efective cu agent termic vor începe undeva în jurul datei de 26 septembrie și vor fi anunțate din timp.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes